Через нестачу медпрепарату в столичній лікарні можуть померти діти

Через нестачу медпрепарату в столичній лікарні можуть померти діти
У столичному ОХМАТДИТі нова біда. У лікарні тепер вистачає донорської крові, однак неможливо підготувати із неї тромбоконцентрат для онкохворих дітей.

Як повідомляє ТСН, запасів необхідного для виготовлення препаратів крові антикоагулянту лишилося всього на два дні.

Антикоагулянт – це речовина, за допомогою якої працює сепаратор крові. «Клітини розщеплюються під його дією на різні шари - шар еритроцитів, шар плазми, шар тромбоцитів», - пояснила лікар-гематолог Ольга Сич.

Саме тромбоцити, як повітря, необхідні онкохворим дітям. На кожне переливання крові потрібне одне упакування антикоагулянту, якого в лікарні – немає. Батьки розшукують потрібний препарат самотужки, однак це не завжди вдається, адже в аптеках його також не відпускають.

Волонтер Олена Мацибог пояснила, що антикоагулянт в Україну завозили кілька фірм. Однак, рік тому, після того, як він з'явився у списку лікарських препаратів, майже всі припинили поставки.

Єдиний постачальник, який і досі завозить в Україну антикоагулянт, розповіла Мацибог, пропонує купувати його у комплекті із одноразовою системою переливання, вартість якої сягає двох тисяч гривень. При тому, що препарат окремо коштує сто гривень.

Головний гематолог МОЗу Василь Новак пояснив, що окремо возити антикоагулянт приватні фірми не будуть, оскільки їм це невигідно.

Також Новак повідомив, що за кілька місяців препарат почнуть випускати в Україні, а саме в Луганську. Однак без антикоагулянту хворі діти просто загинуть за 2-3 тижні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Через нестачу медпрепарату в столичній лікарні можуть померти діти
15 травень, 2012, 09:37