Озеро з «Лісової пісні» рятуватимуть товстолобики

Озеро з «Лісової пісні» рятуватимуть товстолобики
В озеро Нечимне, що у Скулинському лісництві Ковельського держліспгоспу, запустили близько двох тисяч особин товстолобика, який, на думку екологів, допоможе звільнити водойму від заростей дикого рису та інших водоростей.

Про це повідомили у прес-службі Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Рибу рибовозі МАН «Волиньрибгоспу» з міста Бурштин Івано-Франківської області привіз Володимир Куденчук.

«Наш автомобіль обладнаний кисневими апаратами, спеціально пристосований для перевезення риби, – розказує водій. – Щоб їх привезти, ми подолали 800 кілометрів. Майже цілу добу були у дорозі. Виїхали з Луцька о першій ночі і лиш о десятій ранку рушили у зворотній бік».

Супроводжував автомобіль лісничий Скулинського лісництва ДП «Ковельське ЛГ» Леонід Лисюк.

«Ми закупили 400 кілограмів або ж близько двох тисяч особин товстолобика у рибогосподарстві «Галицький», – каже він. – Це одне з найпотужніших рибних господарств України, яке діє на базі державної Бурштинської ТЕС. Середня вага кожної рибини – двісті грамів. Доволі великі особини, але бурштинські рибалки називають їх зарибками, тобто малечою у порівнянні з кількакілограмовими велетнями. Найбільше переживали, чи витримає риба таку далеку подорож, адже день видався дуже спекотний».

Від в’їзду до заказника державного значення «Нечимне» рибу на місце доправляли на двох підводах у баліях, бочках та відрах.

«Щуки і лящі тут давно перевелися, – розповів головний лісничий ДП «Ковельське ЛГ» Богдан Ковальчук. – Якби дядько Лев прийшов із сіткою чи ятірцем, то чи й зловив яку рибу? Зараз у цьому озері водяться тільки карасики».

Озеро опинилося в скрутному становищі. Приозерні поля, луговиння, болота густо поросли лісом, плесо заросло і замулилося.

Кілька десятиліть серед науковців, природолюбів, журналістів точиться дискусія про доцільність втручання людини у долю Нечимна.

Так письменник Віктор Лазарук категорично проти будь-якого втручання. А публіцист Микола Пуговиця, спираючись на думку науковців, ратує за негайний порятунок озера.

Прості скулинці навіть хотіли звертатися до владців, аби ті «позбавили» озеро заповідного статусу, щоб можна було його очистити від мулу і заростей.

Екологи ж вважають, що свого часу людина вже втручалася у долю озера, висіявши тут дикий рис, щоб привабити пернатих. Тож тепер до будь-яких ініціатив ставляться з осторогою.

Ідею запуску у плеса водойми риби-рятівника зініціював заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк.

«Волинська обласна державна адміністрація давно розробляє план порятунку озера, – каже директор ДП «Ковельське ЛГ» Володимир Данилюк. – Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник, котрий очолює комісію з питань екології в обласній раді, підтримав ініціативу та ідею заступника голови облдержадміністрації Віталія Карпюка, і лісівники закупили ось цих природних помічників людини за чисте плесо».

Довідка

Озеро Нечимне знаходиться у ландшафтному заказнику «Нечимне». Заказник утворений згідно з Постановою Ради Міністрів УРСР № 132 від 25 лютого 1980 року як заповідна територія загальнодержавного значення.

Вважається, що озеро Нечимне та прилегла місцевість описані Лесею Українкою в драмі-феєрії «Лісова пісня».




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Озеро з «Лісової пісні» рятуватимуть товстолобики
15 травень, 2012, 11:22