Спадщину відтепер отримати простіше

Спадщину відтепер отримати простіше
Верховна Рада спростила процедуру отримання спадщини.

«За» законопроект № 5141 щодо деяких питань спадкування на засіданні у понеділок, 20 жовтня, проголосувало 254 депутати, - пише Українська правда.

Автор законопроекту Сергій Міщенко зазначив, що цей закон - основна боротьба з корупцією.

Міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що Кабінет міністрів і Міністерство юстиції підтримали цей законопроект.

«Основна його суть полягає в тому, щоб наші громадяни, які проживають у сільській місцевості, дійсно отримували фахову можливість і допомогу при оформленні спадщини», - сказав міністр.

Закон спрощує процедуру оформлення спадщини та реєстрації прав спадкоємців на успадковане ними нерухоме майно (насамперед, у сільських населених пунктах).

Для цього передбачається надання відповідних повноважень органам місцевого самоврядування сільських населених пунктів.

Законом передбачено, що спадкоємець може подати документи про прийняття спадщини не тільки нотаріусу, але і, якщо він проживає в сільських населених пунктах, уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування.

«Той селищний голова, який дбає за свою громаду, направить уповноваженого представника, який отримає відповідне посвідчення, стаж і буде надавати такі послуги. На тих територіях, де місцева влада не скористається цим законом, там не буде таких послуг», - пояснив Петренко.

Міністр наголосив, що система державних нотаріусів залишається працювати.

«І в наших людей є альтернативне право: піти у сільську раду і оформити право на спадщину, чи поїхати до недержавного нотаріуса і отримати це право», - сказав Петренко.

Законопроектом скасовується обов’язкове проведення оцінки майна у випадках спадкування майна спадкоємцями першої та другої черги за законом і за правом представлення (до таких спадкоємців, зокрема, належать діти спадкодавця, онуки, рідні брати та сестри, той з подружжя, який його пережив, батьки тощо), а також у випадку спадкування спадщини, яка оподатковується за нульовою ставкою податку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.