Верховна Рада не прийняла закон, який дозволив би учасникам АТО проголосувати

Верховна Рада не прийняла закон, який дозволив би учасникам АТО проголосувати
Верховна Рада не внесла зміни до виборчих законів, які б дозволили учасникам антитерористичної операції проголосувати на парламентських виборах 26 жовтня.

Депутати навіть не внесли у порядок денний відповідний законопроект Леоніда Ємця №5157-1, хоча Парламент повертався до цього питання декілька разів, - пише "Українська правда".

Верховна Рада після низки спроб так і не включила в порядок денний законопроект №5157, попри те, що його автор Давид Жванія наголошував, що це документ повністю узгоджений із ЦВК, пройшов комітет і, серед іншого, дозволяє зекономити кошти.

Депутатів не влаштовує нібито норма щодо погашення бюлетенів.

Пояснюючи небажання розглядати обидва законопроекти, представники фракції "Батьківщина" заявляли, що хочуть уникнути фальсифікацій.

Аргумент спікера Олександра Турчинова, що законопроекти потрібно внести в порядок денний – і тоді зробити правки, а також погрози оприлюднити прізвища тих депутатів, які не голосують за дозвіл бійцям АТО голосувати в зоні антитерористичної операції, не подіяли.

Лідер фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв заявив: "За будь-який законопроект, який передбачає припинення погашення бюлетенів, - те, що стосується непідрахунку голосів по кожній окремій скриньці, - ми голосувати не будемо… Ми це вже проходили при режимі Януковича – і тому будь-які можливості фальсифікації закону про вибори ми не підтримаємо".

Жванія на це відповів: "Ніяких фальсифікацій (проектом №5157) не планується на території в Луганській і Донецькій областях. Це вимоги Центральної виборчої комісії – бо там забезпечити вибори дуже важко".

Представник Президента Руслан Князевич наголосив, що йдеться про ті бюлетені, які неможливо доставити в певні одномандатні виборчі округи, і щоб вони "не гуляли", не погашені, потрібно внести правки в законопроект. Але, на його думку, "хтось не хоче, щоб у цьому законопроекті було унормовано всі ці процедури – і (хоче, щоб) на всяк випадок лишались лазєйки для того, щоб можна було впливати на результати виборів".

Олександра Кужель
заявила щодо законопроекту Ємця, що "щоб не було каруселей, які сьогодні плануються", потрібно провести перепис всіх бійців, які є в зоні АТО.

Турчинов наголосив, що це можна вирішити після внесення в порядок денний. "Дві фракції у нас голосують у повному складі, УДАР і "Свобода"… Це – наш обов’язок: дати можливість тим, хто захищає Україну, проголосувати… Вони більше за нас всіх разом мають право обирати наступну Верховну Раду… Всіх надрукуємо, хто не хоче це робити", - обурився він.

Сергій Пашинський сказав: "50 тисяч хлопців зі зброєю в руках захищають… і ми зобов’язані дати їм проголосувати".

Сергій Каплін
із УДАРу звернувся через камеру до Юлії Тимошенко: "Зателефонуйте своїм депутатам, які ще лишилися у залі парламенту, нехай вони проголосують…".

Олександр Мирний
зі "Свободи" спрогнозував, що, якщо не дозволити проголосувати бійцям АТО, то вони прийдуть зі зброєю в Верховну Раду – і "проголосують", і тоді "сміттєві баки здадуться райським місцем", і може бути третій "Майдан".

Ірина Луценко також сказала, що її син – під Донецьким аеропортом, керує гаубицею попри те, що комісований і перебуває на інвалідності. "На нього неможливо вплинути", як і на інших бійців, сказала вона."З окопів Київ видно краще, ніж з Хрещатика", - попередила Луценко.

Але депутати так і не внесли в порядок денний жоден із "виборчих" законів.

Верховна Рада також не внесла в порядок денний ініціативу щодо заборони показу на серіалів та фільмів, які возвеличують російських силовиків.

Після провальних голосувань спікер парламенту закрив останнє засідання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Верховна Рада не прийняла закон, який дозволив би учасникам АТО проголосувати
20 жовтень, 2014, 15:13