Зменшення норм споживання газу на Волині спричинить ріст тарифів на паливо

Зменшення норм споживання газу на Волині спричинить ріст тарифів на паливо
Рішення уряду про зниження норм споживання газу не сприяє реальній економії енергоносіїв.

Про це розповів голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя під час прес-конференції 21 жовтня.

За його словами, постанова Кабінету Міністрів України «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» навпаки позбавляє споживачів стимулу заощаджувати та облікувати блакитне паливо, погіршує і так скрутне становище малозабезпечених людей та призведе до збільшення тарифу оплати за газ.

Мирослав Коротя зауважив, що після зменшення норм, волиняни, які не мають в помешкання лічильників, оплачуватимуть лише 7, 5 мільйона кубометрів газу, проти 23, 7, як це було до 1 жовтня. Але меншим споживання газу не буде. Різниця, яка виникла після зміни норм – 16,2 мільйона, «лягає на плечі» ПАТ «Волиньназ». Тому газорозподільчій компанії доведеться звертатися до Національної комісії з державного врегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, щоб підвищити тариф на оплату газу для всіх споживачів.

«Якщо цього не зробити, то зростання боргів і стабільності на підприємстві не уникнути», - наголосив Коротя.
«Якщо тариф не піднімати, ПАТ «Волиньгаз» доведеться спрямувати для компенсації ті кошти, які були заплановані на розвиток газотранспортної системи, закупівлі обладнання», - додав голова правління.

Мирослав Коротя зазначив, що пільгові категорії населення і особи, які мають субсидії на газ, а таких близько ста тисяч волинян, отримуватимуть компенсацію вартості газу зменшену в 1,5 - 2 рази.

Тож малозабезпеченим громадянам держава відшкодовуватиме вартість газу за новими нормами, а решту спожитого блакитного палива пільговики оплачуватимуть за повною ціною. До слова, з 1 травня вона суттєво зросла.

Мирослав Коротя висловив думку, що оскільки волиняни звикли використовувати газ в межах колишніх об’ємів, а у холодний період очікується споживання більшої кількості газу для утеплення приміщень, то це може призвести до виникнення заборгованості.

Посадовець сказав, що найбільше заручниками нововведень стануть люди, які проживають у багатоквартирних будинках та мають індивідуальне опалення. Для них встановлений коригувальний, фактично знижувальний, коефіцієнт. Тобто споживачам доведеться або економити, або платити за газ повну ціну.

Споживачі, які не мають лічильників, використовуватимуть газ без обмежень, та за суттєву нижчу плату.

«При зменшених нормах ці споживачі платитимуть у 1,5-2 рази менше. Відповідно у них зникає стимул облікувати та економити газ. Для того, щоб досягнути прозорості споживання газу, започаткували програму встановлення лічильників. Це дієвий метод для прозорого розрахунку за газ. Втім, ця постанова позбавляє будь-яких стимулів встановлювати засоби обліку. Оскільки, на Волині 55 тисяч 110 абонентів не мають лічильників, то щоб їм їх встановити потрібно витратити 74,3 мільйона гривень», - констатував Мирослав Коротя.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: волиньгаз
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Залиште собі своі газові лічильники на згадку за установку 1350 це дуже круто, а вмене одна плита та центр. опалення. Дякую нехочу і не буду встановлювати.
Відповісти
Лучанка, певно, якась безграмотна. Лічильники встановлюють безкоштовно.
Відповісти
Аха... безкоштовно... та щоб привести папери в норму по цьому безкоштовному встановленню... мені довелось сплатити 850 грн. (((
Відповісти
Ото для чого таке розказувати? Я і сусіди за встановлення лічильника нічого не платили. Ходив питав, ніхто навіть копійки не заплатив. Всім хто хотів приїхали і поставили.
Може папери на щось інше були, а не просто на встановлення лічильника??? Бо ні за які гроші ніхто навіть не говорив.
Відповісти
Якщо пан Коротя так активно вболіває за малозабезпечених та пенсіонерів то нехай зі своєї кишені їм допоможе. Чи він більше вболіває за свою кишеню та прикривається малозабезпеченими
Відповісти
А ти багато допомагаєш?
Мужик щось реально старається зробити, а не сидячи в інтернеті розказує як кому допомагати.
Відповісти
Аха... безкоштовно... та щоб привести папери в норму по цьому безкоштовному встановленню... мені довелось сплатити 850 грн. (((
Відповісти
нда... українцям ця зима буде важкою. а уряд як завжди в сторонці. то не ми, то попєрєднікі, то бізнесмени. і в результаті: хто с*ався? невістка.
Відповісти
свидомим щеневмерликам
Відповісти
Грамотний і якщо ти грамотний, то безкоштовні газові лічильники в першу чергу ставлять тим хто мае газову колонку та плиту і тоді лічильник по заяві ставлять безплатно.
Відповісти
Правильно пан Коротя говорить. Норму газу знизили з 11 метрів кубічних газу на 1 м.кв. до 7! А це я вважаю дуже мало. Було б хоча 9 м.куб. Враховуючи, що ця зима була відносно тепла і то я доплачував в грудні, січні і лютому.Тому, що вписатись в цю норму дуже вважко. А що говорити як буде холодна зима. Для того, щоб вписуватись в ці норми потрібно по-перше створювати програми для утеплення будинків і модернізації опалювальних систем. Переважна більшість людей, що отримує субсидії мають, старі будинки з радянським опаленням. По-друге було б справедливо в кінці кожного місяця в сезон опалення встановлювати коорегуючий коефіцієнт. Наприклад в січні, якщо постійно мінусові температури давати 11-12 м. куб на 1 м.кв, а в березні вже 7! Або давати ці норми не на кожен місяць, а на весь опалювальний сезон, тоді в людей пути стимул економити газ!
Відповісти
Останні новини
Зменшення норм споживання газу на Волині спричинить ріст тарифів на паливо
21 жовтень, 2014, 12:20