Які кандидати на Волині агітують в газетах з порушенням вимог закону. ФОТО

Які кандидати на Волині агітують в газетах з порушенням вимог закону. ФОТО
Деякі кандидати і партії на Волині розміщують свої агітаційні матеріали у друкованих виданнях, не дотримуючись при цьому вимог законодавства.

Про це повідомляє Громадянська мережа «Опора».

У виборчих округах Волинської області спостерігачі «Опори» в першій половині жовтня зафіксували ряд випадків, коли серед виборців розповсюджували газети із агітацією за партій та кандидатів, виготовлені не за кошти виборчого фонду та в яких не було позначено матеріали агітаційного змісту.

Хоча у частині 7 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України» чітко зазначено, що матеріали передвиборчої агітації публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником виборчого фонду партії чи кандидата та редакцією (видавцем) друкованого засобу масової інформації. Такі матеріали, відповідно до статті 9 Закону України «Про рекламу», повинні бути чітко ідентифіковані.

Ці вимоги не стосуються лише друкованих ЗМІ, засновником чи власником яких є партія або кандидат, і то лише для ведення власної передвиборчої агітації (частина 8 стаття 73 «Про вибори»).

Так, газету «ЗАСТУП» із агітаційними матеріалами в підтримку партії «ЗАСТУП» розповсюджували серед виборців 21 виборчого округу, зокрема у місті Ковелі. Однак, як виявилось при детальному ознайомленні із вмістом друкованого видання, ця газета видається не партією, а однойменною громадською організацією – «Всеукраїнське аграрне об’єднання «ЗАСТУП». Також в газеті немає жодної інформації про те, що партія оплатила публікацію цих матеріалів в газеті із власного виборчого фонду, немає позначок про політичну рекламу. Отож, є всі підстави стверджувати, що цей агітаційний матеріал був виготовлений з порушенням норм виборчого законодавства.

Схожа ситуація із газетою «Об’єднання Самопоміч», яку лишали у поштових скриньках багатоповерхових будинків міста Луцька (22 виборчий округ). Видавцем газети значиться громадська організація «Об’єднання «Самопоміч». Разом з тим, весь випуск газети присвячений агітації за політичне об’єднання «Самопоміч», що є суб’єктом виборчого процесу. Тут також не зазначено, чи друкувалась ця агітаційна газета за кошти виборчого фонду партії.

Спостерігачі «Опори» поцікавились у представників місцевого штабу, чому ці агітматеріали виготовлені із порушенням закону. На що кандидат у депутати зі списку партії Юлія Вусенко відповіла, що мовляв партія оплатила друк агітаційних статей у газеті. Однак, якщо припустити що це саме так, то все одно має місце порушення закону, адже в газеті ніде не позначено, що ці матеріали є політичною рекламою.

Аналогічне порушення має місце і у випадку зі спецвипуском газети «Комунальний патруль», яку теж розповсюджували серед виборців 22 виборчого округу. Засновником видання є ТОВ «Волинська друкарня». Однак більшість матеріалів у газеті присвячені виборам, а саме агітації за партію «Громадянська позиція» та кандидата-самовисуванця по 22 округу Романа Бондарука. Ніде в газеті не вказано, що агітаційні матеріали є політичною рекламою. Також газета не містить інформації про те, що її надруковано за кошти виборчих фондів партії чи кандидата.

Ще одним прикладом такого роду порушень є спецвипуск міської комунальної газети «Луцький замок», засновником якої є Луцька міська рада. Спецвипуск за 15 жовтня повністю присвячений агітації за кандидата у 22 окрузі від Блоку Петра Порошенка Роману Іванюку. Проте ні жодної позначки про платну політичну рекламу, ні жодної інформації про друк газети за кошти виборчого фонду, у виданні немає.

Всі наведені вище приклади мають в собі ознаки порушення виборчого законодавства та законодавства про рекламу, а тому, на думку спостерігачів, повинні бути уважно вивчені правоохоронними органами.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чому ніхто не згадує Констанкевич,світлинами якої заповнений весь медіапростір?
Відповісти