Українців опитуватимуть у день виборів

Українців опитуватимуть у день виборів
Центр «Соціальний моніторинг» та Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка проводитимуть опитування виборців «Україна: парламентські вибори-2014» на виході з виборчих дільниць 26 жовтня.

Про це повідомила головний редактор журналу «Український соціум» Ольга Балакірєва на прес-конференції, - передає IA ZIK.

«Ми об’єднали зусилля, оскільки вважаємо вкрай необхідним проведення чесних об’єктивних досліджень у день виборів парламенту України», – сказала Балакірєва.

За її словами, опитування в день виборів дає найточнішу інформацію. Технологія такого дослідження фактично повторює ті самі дії, які виборці зробили під час таємного голосування в кабінці.

«Їм пропонується та ж сама можливість повторити свій вибір, єдиною відмінністю ж є те, що ми просимо надати інформацію про себе, зазначити стать, вік, освіту, національність для того, щоб можна було надалі аналізувати результат», – зазначила вона.

Балакірєва додала, що на кожній дільниці працюватиме по два інтерв’юери. Вони матимуть бейджі з назвою екзит-полу «Україна: парламентські вибори-2014» та логотипом.

За словами директора Центру «Соціальний моніторинг» Дмитра Дмитрука опитування буде проводитися на 400 виборчих дільницях, щоб забезпечити високий рівень достовірності отриманих даних.

«Ми плануємо, що якщо явка буде близькою до 60-65%, ми опитаємо близько 20 тисяч респондентів на виході із виборчих дільниць. Тобто, на кожній дільниці ми опитаємо в середньому 50-55 осіб», – сказав Дмитрук.

Отримані результати будуть репрезентовані на національному рівні зі статистичною похибкою близько 2% для лідерів перегонів та близько 1% для інших кандидатів.

«Це похибки, які ми вважаємо статистичними, є ще систематичні похибки, які залежать від різних факторів, але зазвичай вони не впливають суттєво на результати», – зазначив соціолог.

Водночас, директор Українського інституту досліджень Тетяна Бондар розповіла, що опитування виборців буде таємним: «Не буде окремої кабінки, а буде окремий ящик і виборець сам відмічатиме за кого він проголосував».

Вона додала, що попередні результати (станом на 18 годину) будуть оголошені о 20 годині, одразу після закриття виборчих дільниць.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.