Депутати, які йдуть у нову Раду, оприлюднили свої доходи

Депутати, які йдуть у нову Раду, оприлюднили свої доходи
У нову Верховну Раду хоче потрапити чимало багатіїв, проте лише дехто з них готовий перед виборами зізнаватися у розмірі своїх статків, оприлюднюючи декларації про доходи.

У пошуках «відкритих» мільйонерів ТСН проаналізував декларації кандидатів із перших десяток списків партій.

Першими «під приціл» потрапили ті політсили, які, згідно з останніми соцопитуваннями українців, подолають 5-відсотковий бар'єр. Це чотири партії: «Блок Петра Порошенка», Радикальна партія Олега Ляшка, «Народний фронт» Арсенія Яценюка і «Самопоміч» Андрія Садового.

Так, у першій десятці списку «Блоку Петра Порошенка» виявилося три гривневі мільйонери: Віталій Кличко, Ольга Богомолець та Володимир Гройсман.

Колишній боксер і чинний мер Києва Віталій Кличко (перший у списку БПП) серед доходів, отриманих в Україні, зазначив 254 тисячі гривень (із них 202 тисячі гривень зарплати, 14 тисяч гривень дивідендів або процентів, 35,8 тисячі гривень матеріальної допомоги та 1,7 тисячі гривень дарунків). Проте із-за кордону, із Німеччини, Кличку було перераховано чималу суму - 1 мільйон 841 тисячу євро (приблизно 20 мільйонів 328 тисяч гривень). Також кандидат має велику квартиру 212 квадратних метрів та новеньке авто Land Rover Discovery.

Третьою у списку партії йде головний лікар ПП «Інститут дерматокосметології доктора Богомолець» Ольга Богомолець, яка задекларувала 3 мільйони 311,4 тисячі гривень доходів. У цю суму входять: зарплата 318,8 тисячі гривень, дохід від викладацької, наукової діяльності та медичної практики 33,3 тисячі гривень, дивіденди 67,3 тисячі гривень, аліменти 80 тисяч гривень, спадщина 108,3 тисячі гривень, дохід від продажу рухомого або нерухомого майна 98,1 тисячі гривень, дохід від підприємницької діяльності 2 мільйони 40,7 тисячі гривень, дохід від оренди 511,5 тисячі гривень та інші види доходів у розмірі 53 тисячі гривень. До того ж на рахунках у банках Богомолець має 229,8 тисячі гривень. У декларації також вказано розмір внесків до статутних капіталів підприємств, який загалом складає 132 тисячі гривень.

Крім того, Богомолець володіє п'ятьма земельними ділянками, двома будинками та сімома квартирами. Є гараж та чотири авто: Daewoo Lanos, ВАЗ 21310, Mitsubishi Outlander та Mercedes-Benz ML.

Колишній голова Вінничини, а тепер віце-прем'єр та міністр регіонального розвитку та ЖКГ Володимир Гройсман (номер четвертий у списку) задекларував 1 мільйон 533,8 тисячі гривень доходу. Із них: зарплата складає 147,874 тисячі гривень, дохід від продажу майна - 720 тисяч гривень, дохід від оренди - 653 тисячі гривень, дивіденди - 11,4 тисячі гривень, дарунки - 1,5 тисячі гривень. Крім того, має 355,5 тисячі гривень на рахунках. Також Гройсман володіє чотирма земельними ділянками та двома чималими будинками (площею 534 і 461 квадратних метрів). Кандидат до того ж звітує, що купив нове авто Land Rover Range Rover за 1 мільйон 480,5 тисячі гривень.

Про Радикальну партію Олега Ляшка сказати можна небагато, адже свою декларацію із першої десятки списку партії оприлюднив лише лідер політсили. Проте, згідно з нею, він входить до списку мільйонерів, які мають шанси потрапити у Раду.

Так, одіозний кандидат у нардепи задекларував 1 мільйон 143,5 тисячі гривень доходу. Із них: 209,5 тисячі гривень зарплати, 35,3 тисячі гривень матеріальної допомоги, майже 900 тисяч гривень доходів від продажу майна). Також кандидат має земельну ділянку 1,26 гектара, дві квартири (95,5 квадратних метра та 367,3 квадратних метра, остання - будинок сімейного типу) і великий гараж (127 квадратних метрів). Є у Ляшка й три авто: Toyota Prado, Mercedes-Benz S і Land Rover Range Rover. Варто зазначити, що з такими «білими» доходами нардеп спромігся придбати елітну нерухомість за мільйон доларів.

Кандидати від «Народного фронту» Арсенія Яценюка також не поспішають оприлюднювати декларації. Зокрема, із першої десятки про свої доходи не звітували командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза та комбат патрульної служби міліції особливого призначення «Миротворець» Андрій Тетерук. До речі, останній близько тижня тому в одному з інтерв'ю пообіцяв у числі перших надати декларацію про доходи.

Згідно з рештою декларацій, за кількістю мільйонерів «Народний фронт» трохи поступився Блоку Порошенка. Їх двоє: сам чинний прем'єр та голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

Так, Арсеній Яценюк задекларував майже 2 мільйони гривень доходу. Із них: 150 тисяч гривень зарплати, 614 тисяч гривень дивідендів, 980 тисяч гривень доходу від продажу майна і 209 тисяч гривень вказані як інші доходи. На рахунках у банку прем'єр має ще 6 мільйонів 610,5 тисячі гривень, а в графі внесків устатутні капітали підприємств вказано суму у 24,9 тисячі гривень. Також він володіє земельною ділянкою у 3 тисячі квадратних метрів, чималим будинком, площею 298 квадратних метрів, трьома квартирами (83 квадратних метрів, 225 квадратних метрів і 34 квадратних метрів) і дачею (114 квадратних метрів) Крім того, Яценюк відзвітував про купівлю чотирирічного Mercedes S за 610 тисяч гривень, для якого вже має гараж (45 квадратних метрів).

Спікер ВР Олександр Турчинов відзвітував про 1 мільйон 224,3 тисячі гривень доходу. Із них зарплата складає 239,2 тисячі гривень, дивіденди - 985 тисяч гривень. Має вклади у банках на сумму 9 млн 226,4 тисячі гривень. Нерухомого майна та авто у власності кандидат не має, проте його родина володіє великою квартирою, площею 381,8 квадратних метра та новим автомобілем Toyota Highlander.

У першій десятці «Самопомочі» Андрія Садового виявився лише один мільйонер - Олександр Данченко. Генеральний директор ПрАТ «Датагруп» отримав дев'яте місце у партії. За 2013 рік кандидат у нардепи задекларував 3 мільйони 686,7 тисячі гривень - це все зарплата Данченка. Водночас, згідно з декларацією, він не має ні нерухомості, ані машини.

«Батьківщина» у першу десятку не випустила жодного мільйонера. А «Свобода» розжилася одним - Олександром Мирним, який має дохід за 2013 рік у розмірі 17,5 мільйона гривень. Із них зарплата склала лише 248 тисяч гривень, основний дохід кандидат отримує з дивідендів або процентів - 17 мільйонів гривень. Також Мирний має вклади у банку на суму 152 тисячі гривень. Ще він вказав внески до статутного капіталу підприємств у розмірі 400 тисяч гривень.

Список «Сильної України» Сергія Тігіпка рясніє не тільки колишніми регіоналами, а й багатіями. Так, голова політсили у 2013 році задекларував 263,6 мільйона гривень доходів. Більшу частину цієї суми становлять проценти і дивіденди (239,5 мільйона гривень) та дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав (23,2 мільйона гривень). Решта - це зарплата (235 тисяч гривень) і дохід від продажу майна (592 тисячі гривень). Тігіпко має 1,3 мільйона гривень на рахунках у банках і цінних паперів на 140 мільйонів гривень. Задекларований і внесок у статутний капітал підприємства у розмірі 31,8 мільйона гривень.

Також Сергій Леонідович їздить на шести автомобілях, серед яких BMW, Lexus, Land Rover, Mercedes, Toyota і Volkswagen, проте всі авто він використовує в оренду.

Екс-регіонал Олександр Волков, який йде на вибори 9-м номером у списку «Сильної України», задекларував 1,3 мільйона гривень. Із них 190,5 тисячі гривень - це зарплата, 1 мільйон гривень - дивіденди, 34,8 тисячі гривень - матеріальна допомога, 54 тисячі гривень - державна олімпійська стипендія. А із США Волкову у 2013 році було перераховано $ 149 тисяч (1,2 мільйона гривень). На рахунках у банках кандидат тримає ще 6,5 мільйона гривень, у цінних паперах - 6,8 мільйона гривень.

Ще один колишній регіонал у списку Тігіпка - Олег Шаблатович - відзвітував про 3 мільйони гривень доходів за минулий рік. Серед них 198 тисяч гривень зарплати, 820 тисяч гривень дивідендів, 35 тисяч гривень матдопомоги, 520 тисяч гривень страхових виплати та 1,5 мільйона гривень «інших видів доходів». Шаблатович у декларації стверджує, що в нього немає жодних вкладів. Проте кандидат має 23 земельні ділянки та велику квартиру (103 квадратних метра), а їздить на новенькому Land Rover, який придбав за 1,7 мільйона гривень.

«Опозиційний блок» теж не дуже охоче оприлюднює декларації. Проте у списку партії є кандидати, які балотувалися на дострокових виборах президента. Тож маємо мільйонера Михайла Добкіна, колишнього голову Харківської ОДА. За 2013 рік він задекларував 21 мільйон гривень доходу. Заробітна плата кандидата склала 82 тисячі гривень, 10 мільйонів гривень він отримав у вигляді дивідендів, 6,6 мільйона гривень - від відчуження цінних паперів або корпоративних прав. У графу «інших доходів» Добкін записав ще 4 мільйони гривень. Майже 99 тисяч гривень кандидат у нардепи має на рахунках у банках.

Бізнесмен, голова Наглядової ради ТОВ «Ньюс Нетворк» Вадим Рабінович, згідно з декларацією, у 2013 році отримав рівно 1 мільйон гривень у вигляді доходу від відчуження цінних паперів або корпоративних прав. На рахунках Вадим Зіновійович має майже 88 тисяч гривень, а розмір внесків до статутного капіталу підприємства складає 551 тисячу гривень. Також у кандидата, згідно з документом, немає ніякої нерухомості. Земельні ділянки, два будинки, квартира та дача записані на родину. Рабінович має право власності лише на два авто - Lexus і Mercedes.

Ще один екс-регіонал Нестор Шуфрич отримав у 2013 році 10,7 мільйона гривень доходу, в основному це дивіденди - 10 мільйонів. Зарплата нардепа склала майже 240 тисяч гривень, 35 тисяч гривень він отримав у вигляді матеріальної допомоги, а ще 469 тисяч гривень - від продажу майна. Також кандидат має 483 тисячі гривень на рахунках у банку, 1,5 тисячі гривень у цінних паперах, а розмір внеску до статутних капіталів підприємств складає 50 тисяч гривень. Має три автомобілі, два з яких - Mercedes-Benz G і Toyota 4 Runner - придбав за 1,4 мільйона гривень і 587 тисяч гривень відповідно.

Зазначимо, що кандидати, якщо й оприлюднюють декларації, то далеко не завжди заповнюють їх чесно та відверто. Тож серед згаданих вище імен немає таких відомих діячів, як наприклад, Юрій Бойко - екс-міністр енергетики та вірний слуга «сім'ї» Януковича. Юрій Володимирович балотується у Раду першим номером у списку «Опозиційного блоку». У своїй декларації за минулий рік він задекларував 438 678 гривень доходу, натомість дохід дружини-гімнастки Віри Бойко складає 17 мільйонів гривень.

Ще один екс-регіонал з «Опозиційного блоку» Олексій Білий, за даними Тиждень.ua, примудряється оплачувати своєму синові Олександру навчання у британській школі, яке коштує 33 тисяч фунтів у рік (за курсом на даний момент приблизно 680 тисяч гривень), що втричі перевищує задекларовані Олексієм Петровичем доходи (222,5 тисячі гривень). Про те, що Сашко вчиться саме у школі Abingdon School у Оксфордширі, було зазначено на його сторінці «ВКонтакте» (яку він, до речі, видалив одразу після розголосу інформації у ЗМІ).

Є питання й до кандидатів «Сильної України». Так, наприклад, Світлана Фабрикант йде на вибори третім номером і задекларувала лише 276,3 тисячі гривень доходів, проте її родина має на рахунках у банках майже 4,5 мільйона гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ось кому треба проводити люстраціюю. Люди останню копійку віддають на армію, закупляють своїм близьким амуніцію, а вони декларують мільйонні статки, нехай би віддали свої мільйони на армію, такі ж самі як і янукович, не один не достойний бути у верховній раді.
Відповісти
чого варта телереклама
Відповісти
Я в шоці!! Хоть би по міліону скінулися б на армію... всі вони одинакові... тільки кредити у Європи беруть, а своїми коштами ніяк і нікому окрім себе не допомагають і не будуть... найстрашніше те, що і незнаєш за кого віддати свій голос!
Відповісти
Яка на**й матеріальна допомога????
Ти не знаєш як прожити на мінімум, а в них допомога більша за всю зп за рік.
Відповісти
Да мат.допомого така сама як в мене річна зарплата
Відповісти
Останні новини
Депутати, які йдуть у нову Раду, оприлюднили свої доходи
23 жовтень, 2014, 10:17