Українців «розводять» на гроші електронними листами про Еболу

Українців «розводять» на гроші електронними листами про Еболу
Комп'ютерні шахраї, що розсилають на електронну пошту користувачів спам, перейшли до нових актуальних тем.

Як розповіли у компанії Kaspersky Lab в Україні, у вересні на електронну пошту українців почали приходити листи, пов'язані з вірусом Ебола, - пише Кореспондент.

Зокрема, ці листи приходять у вигляді так званого «нігерійського спаму» - листів, в яких розповідається вигадана історія під приводом виманити гроші і розкрити дані банківського рахунку користувача.

«Спамери оперативно реагують на ситуацію у світі, відстежуючи осередки нестабільності, і використовують для своїх листів найбільш актуальні теми, придумуючи для виманювання грошей різні історії з вигаданими або справжніми персонажами, родичами високопоставлених осіб або жертвами політичних ситуацій у світі. Зокрема, у вересні «нігерійські» шахраї розсилали історії, скориставшись свіжими новинами про вірус Ебола», - зазначили у компанії Kaspersky Lab.

Так, наприклад, у компанії розповідають, що від шахраїв можна було отримати таку історію: нібито багата жителька Ліберії, що вмирала від лихоманки Ебола, хоче безкоштовно віддати більше 1,5 мільйона доларів одержувачу з умовою подальшої передачі грошей благодійним організаціям.

В іншій шахрайській розсилці автор представлявся співробітницею Всесвітньої організації охорони здоров'я та запрошував на конференцію, в рамках якої буде обговорюватися, у тому числі, і вірус Ебола. Одержувачу пропонували взяти участь у конференції і обіцяли 350 тисяч євро і автомобіль як допомогу для роботи представником ВООЗ в Великобританії. У разі згоди користувача просили прислати персональні дані.

Ідея «нігерійського» ​​шахрайства полягає в тому, що довірливий користувач надає автору листа свої персональні дані або доступ до банківського рахунку. «Нігерійськими» ці листи називаються тому, що їх винайшли в Нігерії, за що спамери з цієї африканської країни навіть отримали в 2005 році так звану анти-Нобелівську премію в галузі літератури.

Щоб не стати жертвою шахраїв і захистити свою техніку від шкідливих програм, фахівці радять обережно ставитися до всієї інформації, котра надходить на комп'ютер.

«Категорично не слід відкривати файли і посилання, що приходять з невідомого джерела. Навіть якщо повідомлення отримано з джерела відомого (від знайомого чи колеги по роботі), але надісланий файл або посилання приходить для вас несподівано, - краще перепитати про справжність повідомлення, оскільки зворотну адресу в електронній пошті легко можна підробити», - говорять IT-експерти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Українців «розводять» на гроші електронними листами про Еболу
24 жовтень, 2014, 15:39