Луцьким студентам розповіли про польських героїв. ФОТО

Луцьким студентам розповіли про польських героїв. ФОТО
Відбулася літературно-мистецька зустріч зі студентами Луцького педагогічного коледжу під назвою «Януш Корчак: творчість = життя».

Захід відбувся 30 жовтня, - повідомляє прес-служба Управління культури Волинської облдержадміністрації.

Організаторами стали: громадське об’єднання «Чумацький віз» спільно з Волинською обласною бібліотекою для дітей у рамках проекту «Світ пограниччя».

Модерували зустріч письменники Василь Слапчук та Олександр Клименко. Участь у події взяв Кшиштоф Савіцкі Консул Республіки Польща у Луцьку.

«Метою проекту «Світ пограниччя» є поглиблене знайомство луцьких школярів та студентів з національними надбаннями держав, що граничать з Волинню, долучення дітей та молоді до соціокультурних надбань Європейських країн шляхом проведення циклу лекцій, бесід та культурно-просвітницьких зустрічей», - розповіла директор бібліотеки Наталія Граніч.

Василь Слапчук розповів: «Кожна доба творить героїв, які стають ілюстративним матеріалом свого часу. Пантеон національних героїв не є стабільним, а тісно прив’язаний до політичної кон’юнктури. Постає питання: чи існують універсальні герої – для всіх часів і народів? Таким героєм мені видається польський письменник, лікар і педагог Януш Корчак. Для мене історія геройства Януша Корчака, це не історія його смерті, а історія його життя.

Гортаю сторінки «Щоденника» Януша Корчака за 4 серпня 1945 року. Це переддень його смерті. Уявляю, як він підливає квіти дитбудинку, як за його роботою спостерігає вартовий. Корчак записує: «Моя участь у японській війні. Поразка – крах. У європейській війні: поразка – крах. У світовій війні. Не знаю, як почувається і чим почуває себе солдат переможної армії...».

Це пише чоловік, котрий мало того, що у гетто відмовлявся приміряти нарукавну пов’язку із зіркою Давида, він ще й носив офіцерський мундир – майора польської армії. Не будучи наділений геройською зовнішністю, він вражає своєю мужністю, переконаністю і послідовністю. Переслідуваний відчуттям поразки, пригнічений, але не скорений, Януш Корчак вів свою одноосібну війну і, сам того не зауважуючи, довів її до перемоги. Письменник, лікар, педагог – він був переможцем-одиночкою».


Олександр Клименко зазначив: «Ми хочемо познайомити луцьких школярів із великим людьми, духовний рівень яких може бути зразком для кожного з нас, – Янушем Корчаком, Іреною Сендлеровою, Святим Максиміліаном Кольбе. Вони здійснили свій подвиг у першій половині XX століття.

Педагог, лікар, письменник Януш Корчак загинув, до останньої хвилини залишившись із приреченими на смерть дітьми. Ірена Сендлерова – праведник народів світу (цей термін використовується державою Ізраїль для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб врятувати життя євреям від знищення нацистами), вона врятувала з фашистського гетто 2500 дітей, її піймали і катували у гестапо. Священик-францисканець Максиміліан Кольбе, який в 1927 році заснував у Непокалянові католицький санктуарій, потрапивши в Аушвіц, віддав своє життя за ближнього. У 1982 році Папа Іван Павло II зарахував Максиміліана Кольбе до лику святих мучеників.
Сендлерова і Кольбе не були письменниками. Корчак і Сендлерова не були священиками. Кольбе і Корчак не були працівниками Варшавської громадської служби. Вони померли, щоб смертю смерть подолати. Їхні вчинки – більші за будь-які слова».

Довідка:
Проект «Світ пограниччя» стартував у травні 2014 року.
Партнери проекту: гімназія № 4 імені Модеста Левицького, школа-гімназія № 1, Луцький педагогічний коледж, кафедра польської літератури Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцьким студентам розповіли про польських героїв. ФОТО
30 жовтень, 2014, 17:35