На Волині двічі перераховували голоси

На Волині двічі перераховували голоси
У виборчому окрузі №21 окружна виборча комісія змушена була проводити повторний підрахунок голосів.

Дільнична виборча комісія села Тур Ратнівського району змусила окружну виборчу комісію місто №21 (Ковель, Ковельський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони) перерахувати голоси, - повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Дільнична комісія привезла свої виборчі документи зранку 28 жовтня. Члени дільничної комісії пояснили, що приїжджали до ОВК вдруге. 27 жовтня вони простояли до 18:00 години і поїхали додому відпочивати.

За словами членів комісії, всю документацію у цей час на дільниці охороняв міліціонер та голова комісії. Однак відповідно до закону такі дії є порушенням порядку транспортування документації.

Під час огляду документації ОВК виявила, що частина конвертів-пакетів, зокрема із списками виборців та бюлетенями, не були заклеєні. Тому ОВК прийняла рішення про проведення повторного підрахунку голосів на цій дільниці.

Під час повторного підрахунку виявили, що: аркуші списку виборців не були підписані, не було зазначено відомостей про кількість виборців внесених у список виборців, кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені у загальнодержавному та одномандатному окрузі у приміщенні для голосування, не були проставлені відмітки «голосував за місцем перебування».

До того ж у списку виборців було 48 виборців із позначкою «НСП», а у витягу їх було лише 35. При цьому було встановлено, що один виборець голосував за місцем перебування і в приміщенні для голосування (підписи виборця були в
списку виборця та у витязі зі списку).

Помилки були й у пакетах з бюлетенями. Так, невикористані бюлетені не були погашені, в пакеті з недійсними бюлетенями були два дійсні бюлетені з позначкою за конкретну партію. Також неправильно були пораховані та посортовані бюлетені за кандидатів в одномандатному окрузі.

Порядок запакування та транспортування виборчої документації, і порядок підрахунку бюлетенів на виборчій дільниці були порушені.

«Можна з певністю констатувати, що серед причин такої халатності членів ДВК була звичайна людська втома. Адже працювати без сну понад добу і при цьому дотримуватись не завжди чітких норм виборчого законодавства під силу не багатьом людям. Крім того, як показує досвід спостереження за діяльністю дільничних виборчих комісій, їх члени дуже рідко користуються законом, а діють на власний розсуд та опираючись на свій попередній досвід», - зазначив координатор виборчих
програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп.

Шелеп зазначив, що треба попрацювати над зміною процедури підрахунку та транспортування бюлетенів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині двічі перераховували голоси
31 жовтень, 2014, 12:12