Волинських ЗМІ звинуватили у розповсюдженні «джинси»

Волинських ЗМІ звинуватили у розповсюдженні «джинси»
Популярні видання завдяки тому, що стежать за своєю редакційною політикою, використовуючи маніпулятивні технології та джинсу, залишають збалансованими.

Про це повідомив голова обласної організації Комітету виборців України Юрій Кресак під час круглого столу на тему маніпуляцій під час виборів в області у Волинському прес-клубі 31 жовтня.

За його словами, друкованим ЗМІ на Волині, як і у всьому світі, зараз не просто, тому що електронні засоби масової інформації мобільніші та оперативніші за подачею інформації.

«Ця виборча кампанія в медіанаповненні мені більше сподобалася в тому плані, що навіть коли ми аналізуємо самі сегменти симпатій, вони по окремих засобах масової інформації більш-менш врівноважуються. Тут я побачив чітку залежність – як тільки видання є популярним, воно, очевидно, стежить за своєю редакційною політикою, і використовуючи джинсу, маніпулятивні технології все рівно залишається в топах завдяки врівноваженості».

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп зазначив, що ОПОРА спеціально не моніторила діяльність ЗМІ у період виборів, адже аналізувала виборчу кампанію вцілому.

За його словами, були випадки під час виборчої кампанії, коли агітаційні матеріали оплачувалися не лише з виборчого фонду, а й коштами фізичних осіб.

«Цим користувалися і партії, і окремі кандидати-мажоритарними», - наголосив Шелеп.

Також він підкреслив, що партії «Самопоміч», «Заступ» тощо використовували видання як майданчики для особистого піару.

«Наприклад, є однойменні громадські організації, які мають своє друковане видання. Така газета на 98% присвячена діяльності партії», - каже Михайло Шелеп.

Громадська активістка, представниця руху «Чесно» на Волині Марія Доманська зауважила, що немає сенсу говорити про медійні проблеми під час виборчої кампанії, адже зараз їх уже не вирішиш.

«Ситуація в медіа на цих парламентських виборах абсолютно не відрізняється від тої, яка була у 2012 році. Насправді, про це треба говорити в найкращому випадку за два місяці до початку передвиборчої кампанії. Цьогоріч ситуація була ще гірша, бо була цензура, про яку ви не сказали. Зокрема, я від неї постраждала», - інформувала Доманська.
Оксана Бузулук (зліва) та Марія Доманська (справа)
Оксана Бузулук (зліва) та Марія Доманська (справа)

Вона розповіла, що коли у ЗМІ був опублікований рекламний матеріал про захід, який організував громадський рух «Чесно», жодне видання не прийшло взяти спростування.

«Це стандарт: є позиція, приходите і берете другу позицію. Ніхто не прийшов… А коли я хотіла опублікувати, ні "Волинські новини", ні "ВолиньPost" не опублікували мого блогу. Тільки потім з’явилося повідомлення від власника ВолиньPost Володимира Пащенка. Він написав, що, мовляв, я запізно своє спростування подала», - наголосила Марія Доманська.

Також громадська активістка зазначила, що в умовах, які нині є, регіональні медіа животіють.

«Зарплата у журналіста - дві з половиною тисячі, коли, наприклад, в Одесі зарплата у журналіста від чотирьох тисяч гривень. За таку зарплату жити і ще мізками ворушити зрозуміло, що важко…», - каже Доманська.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Морди такі наїли. Шелеп (півень)
Квочками обсівся)
Мойша на схід їдь.
Та Доманська, неприший кобилі хвіст, сама не знає шо хоче
Зграя ледарів і нероб.
Відповісти