На Волині - масові спалахи інфекційних хвороб через нестачу вакцин

На Волині - масові спалахи інфекційних хвороб через нестачу вакцин
У кінці вересня на Волині у селі Сошичне Камінь-Каширського району стався спалах захворювання на вірусний гепатит А серед школярів. У цей же період у Володимирі-Волинському учні захворіли на кір.

Обговорюючи цю проблему, головний санітарний лікар області Наталія Янко повідомила, що основною причиною масових спалахів інфекційних хвороб може бути порушення календарів щеплення населення, - пише Нововолинський інформаційний портал.

Проте, як з’ясувалося, причина в іншому — вакцин просто нема. Головний спеціаліст із педіатрії управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Рожко розповіла, що перебої з постачанням були постійно, однак цього року ситуація критична.

«За дев’ять місяців вакцин надійшло відповідно до потреби мінімально, — каже посадовець. — Якщо взяти конкретно по кору, то ми отримали всього 15% вакцин від потреби. Щеплення від кору проводиться дітям у рік, ревакцинація — в сім років. Вакцин первинного вакцинального комплексу: від дифтерії, кашлюку, правця та поліомієліту — отримали, відповідно, «Пентаксиму» — 12%, «Інфанриксу» — 26%. Тому тільки третя частина дітей може бути охоплена щепленнями, затвердженими календарем».

За її словами, для новонароджених проводиться у пологовому будинку щеплення від гепатиту В і БЦЖ. «Маємо приблизно вакцини 50,5% від потреби, але це ще з додатком того, що лишилося з минулого року. Щепленням від кору, паротиту і краснухи (КПК) охоплено за вісім місяців 27,8% дітей, тобто кожен третій малюк», - додала Рожко.

Людмила Рожко наголошує, що закупівлю вакцин проводить виключно Міністерство охорони здоров’я за кошти державного бюджету. Обласне управління лише обґрунтовує й обраховує потребу, подає заявку і після отримання доз розподіляє між територіальними одиницями в області.

«Щодо спалаху вірусного гепатиту А, що стався у селі Сошичному, то, зрозумійте, це захворювання є інфекційним, — пояснює Рожко. — Його ще називають хворобою брудних рук, і воно абсолютно до календаря щеплень не має стосунку, тому що у нас не є обов’язковою вакцинація від гепатиту А. Вона є рекомендованою, або її проводять за епідпоказами. За кошти місцевого бюджету в районі було придбано 60 доз вакцин дітям, тому що щеплення від гепатиту А проводиться у стислі терміни протягом тижня після встановлення контакту. Всі санітарно-епідеміологічні заходи там проведено».

На запитання, чи можуть вакцину батьки придбати за свої кошти в аптечній мережі, посадовець відповіла, що наразі є тільки «Інфанрикс», усі інші препарати — на перереєстрації.

Відвідувати дитсадок чи школу можуть тільки діти, яким проведено щеплення, тому поцікавилися, як же бути тим, кому вакцини не вистачило.

«В садочок ідуть у три роки, а діти, які не прищеплені цього року, ще його не відвідуватимуть, — пояснює Рожко, — лишень через два роки. То сподіваємося, що будуть вакциновані, хай із відтермінуванням, із порушенням календаря. У нас же зараз проблема з тими, що мають 4–5 років, батьки яких були проти щеплень. Таким пропонуємо якісь альтернативні форми навчання, адже є закон про захист населення від інфекційних захворювань, відповідно до якого діти, які не отримали щеплень за календарем, не мають права відвідувати дитячі організовані колективи».

Якщо ж вакцини зараз немає і батьки не можуть навіть за свої кошти придбати, то, звичайно, дітей удома ніхто не буде тримати, вони підуть у школу. Йдеться про семирічних, котрим необхідна ревакцинація. Адже перший комплекс щеплень вони отримали.

Лікарсько-консультативна комісія огляне дитину, і якщо в регіоні рівні захворюваності не епідемічно загрозливі, то, звичайно, вона школу відвідуватиме.

Як повідомляють на сайті, із загального обсягу ліків, які мала закупити держава, Міністерство охорони здоров’я придбало тільки 25%, хоча вже майже кінець року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині - масові спалахи інфекційних хвороб через нестачу вакцин
03 листопад, 2014, 19:00