Про підкуп виборців на Волині замовчуюють самі ж виборці. ФОТО

Про підкуп виборців на Волині замовчуюють самі ж виборці. ФОТО
У селах Волині досі голосують про «благих діяннях» кандидатів у народні депутати.

Подекуди виборці знали і про підкупи , проте нічого не бажали з цим робити.

Про це йшлося під час прес-конференції громадської інформаційної кампанії «Голосуй чесно! – Обирай гідних!» у Волинському прес-клубі, 4 листопада.

Голова «Асоціації Молодих Реформаторів» Дмитро Безвербний розповів, що громадська кампанія «Голосуй чесно! – Обирай гідних!» тривала на Волині два тижні.

За його словами, упродовж цього часу активісти й волонтери їздили населеними пунктами області, зокрема відвідали чимало сіл та селищ. Відтак, охопили близько 50 населених пунктів.

Дмитро Безвербний підкреслив, що було проведено три круглих столи у Ковелі, Володимир-Волинському та Луцьку, де спілкувалися з політиками, громадськими діячами та кандидатами у народні депутати.

Голова «Асоціації Молодих Реформаторів» наголосив, що не так багато кандидатів виявляло бажання прийти на круглі столи перед виборами.

«Переважно приходили молоді висуванці», - каже Дмитро Безвербний.

Активісти в межах кампанії розбивалися на невеличкі групи, спілкувалися з виборцями та влаштовували «вуличні університети» в місцях масового скупчення людей.

«Ми роздавали інформаційні буклети, магнітики, розклеювали афіші, які мали закликати виборців голосувати чесно», - зазначив Безвербний.

Представниця Громадського сектору Євромайдану Оксана Федорук зауважила, що на Волині до ініціативи долучилися представники ВОМГО «Асоціація Молодих Реформаторів (АМоРе), Громадського сектору Євромайдану (Волинь), МГО «Фундація Регіональних Ініціатив», Самооборони Майдану Волині, ГО «Автомайдан України».

«Люди спочатку не розуміли, що ми не агітуємо за якогось кандидата. Пізніше пояснювали їм, що лише закликаємо проголосувати під час виборів», - інформувала Федорук.

За її словами, чимало людей в селах регіону не мають жодної інформації про кандидата їхнього округу.

«Навіть прізвищ не можуть назвати, не кажучи вже про знання інформації про діяльність кандидатів», - підкреслила Оксана Федорук.

Вона зазначила, що чи не найбільшою проблемою є те, що люди не розуміють специфіки виборчої системи.

Оксана Федорук підкреслила, що у селах виборці називали конкретні суми підкупу, а коли волонтери пропонували щось з цим робити, люди навідріз відмовлялися.

«В нас ініціатива йде знизу, а було б добре, якби йшла зверху», - каже Оксана Федорук.

Вона розповіла, що був випадок у Ковелі, коли у виборців запитували «Яким має бути народний депутат?», підійшла жінка і запитала: «А за кого ж голосувати? Хто ж стільки вікон поставить, як…?

Щодо прикрих інцидентів, то Оксана Федорук зазначила: «Був один випадок у Ветлах. Коли клеїли афішу, жіночка в стані алкогольного сп’яніння зривала її, нецензурно висловлювалися».
«Потрібно працювати більш системніше. Люди досі є інертними», - зазначила Федорук.

Зініціювали Всеукраїнська мережа «Громадські ініціативи України» та Громадський сектор Євромайдану. Фінансування здійснювалося за рахунок американського Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Громадські організації, про роботу яких велась мова на прес-конференції, це ростки справжнього громадянського суспільства в Україні. Чим більше таких таких організацій, чим активніша їх робота, чим ширше коло їх учасників, тим ближче ми будемо до Європи, глибшатиме демократія,швидше вмиратиме совок всередині нас. А на сьогодні влада є такою, яку заслужив наш "піпл".
Відповісти
дуже шкода, що ніхто не говорить, як проводилась агітація по округу №19....як Гузь давав гроші сільським головам і т.д. готівкою, або що хто попросить....і дрова куплялись...тільки на ПРИВЕЛИКИЙ ЖАЛЬ, він вже особа недоторкана....Самооборона....Мртинюкам і Ко не можна "агітувати копійкою"....а "димократу і ревлюціонеру" можна....ВСІ мають відповісти!!!!
Відповісти
Останні новини
Про підкуп виборців на Волині замовчуюють самі ж виборці. ФОТО
04 листопад, 2014, 13:08