Десятка найпрестижніших професій в Україні кардинально змінилася

Десятка найпрестижніших професій в Україні кардинально змінилася
Цього року кардинально змінилася десятка найпрестижніших професій в Україні.

І хоч ІТ-шники тримають першість, інші місця кардинально змінилися – у перші позиції піднялися неперспективні ще рік тому у невійськовий час лікарі, військові, прикордонники та інженери, - повідомляє ТСН.

45% «білих комірців» вважають професію програміста найбільш перспективною в умовах кризи і нестабільності в країні. На другому місці — лікарі, а на третьому — військовослужбовці. Серед найменш перспективних — банкіри, представники творчих професій та наукові співробітники.

Події останнього року призвели до змін у сприйнятті населенням багатьох професій. Ті з них, які рік тому здавалися офісним працівниками такими, що взагалі не мають майбутнього, сьогодні займають позиції лідера в рейтингу найбільш перспективних. І навпаки, найбільш престижні та, здавалось би, перспективні професії відходять на другий план, ідеться у дослідженні.

Ще торік у трійку найбільш перспективних професій входили програмісти, підприємці та юристи. І якщо комп'ютерники змогли втримати позиції лідера, то бізнесмени та юристи, які в 2013 році займали друге й третє місце в рейтингу, тепер перемістилися на п'яту та дев'яту сходинки відповідно.

Цікаво, що в рейтингу найбільш перспективних професій 2014 року, окрім військовослужбовців, з'явилися також робочі професії (19%), журналісти (15%), співробітники МВС, прокуратури, СБУ, служби з надзвичайних ситуацій (16%) та фермери (13%). Ще рік тому військовослужбовці та співробітники правоохоронних органів займали позиції лідера (п'яте місце рейтингу) в ТОП найбільш неперспективних професій.

Також відбулися зміни і в рейтингу найменш перспективних професій. Несподівано на першому місці опинилися банкіри, а також представники творчих професій (художники, дизайнери, актори тощо). Причому кількість тих, хто вважає ці професії неперспективними, збільшилася приблизно в п'ять разів. Зараз кожен четвертий вважає, що ці професії не будуть затребувані так, як раніше.

На третьому місці — наукові співробітники (22%), які в 2013 році займали шосте місце (8%). Варто відзначити, що державні службовці й менеджери з продажу із сьомої та восьмої позиції антирейтингу піднялися на п'яту й шосту відповідно. Із самого низу рейтингу неперспективних професій на четверту сходинку перемістилися менеджери з реклами, PR і маркетологи. Навіть більше: тепер кожен п'ятий вважає цю сферу неперспективною.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у вересні 2014 року. В опитуванні взяли участь 1200 респондентів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Найпрестижніші журналісти. Так було завжди. Найнепотрібніші - лихварі - кровопивці. До них завжди ставились з презирством.
Відповісти
Журналісти? Брехунів цих хватає повністю
Собакам тільки сенсацію з чогось зробити
Відповісти
Останні новини
Десятка найпрестижніших професій в Україні кардинально змінилася
04 листопад, 2014, 16:34