Сказали, як працюватимуть Волинські цукрові заводи наступного року. ФОТО

Сказали,  як  працюватимуть Волинські цукрові заводи наступного року. ФОТО
Через проблеми із прийомом цукрового буряка на заводах Волині цього року власники сільськогосподарських підприємств бояться на наступний рік сіяти велику кількість цукрового буряка.

Про це стало відомо під час наради-семінару з питань ситуації на ринку молока, яка відбулася у Ковелі 5 листопада.

«В області працюють тільки два цукрові заводи, а тому селян та власників сільськогосподарських підприємств турбує, як буде розвиватися «цукрова» галузь завтра, чи сіяти їм буряк, чи замінити його на інші культури. Цьогорічна ситуація із прийомом буряка досить непевна, і викликала багато сумнівів серед наших господарників», - розповів начальник департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко.

За його словами, цього року цукровим буряком засіяли лише 16 тисяч гектарів, половину з яких засіяли сільськогосподарські підприємства.

Юрій Горбенко каже, що цього року цукрові заводи області, а це – «Гнідавський цукровий завод» та «Європацукор» почали приймати цукровий буряк за графіком. А це негативно вплинуло на настрої постачальників, викликало незадоволення з їхньої сторони.

Представники цукрових заводів наголошують, що прийом буряка за графіком – це європейська практика та стандарти.

Зі слів заступник голови правління ВАТ «Гнідавський цукровий завод» Олександра Нікішина, ціни на оптову продаж цукру дуже нестабільні – спочатку кілограм цукру коштував 6 гривень 40 копійок, потім ціна різко піднялася до 7,40 гривень і зараз знову впала і становить 6,50 гривень. Однак собівартість виробництва одного кілограма цукру заводу обходиться у 9 гривень. Різницю покривають кредитами під реальні застави.

Олександр Нікішин зауважив, що завод планує приймати та переробляти цукровий буряк майже до кінця грудня. Також роботу він не припинятиме і наступного року.

«Зараз на кагатному полі заводу лежить 85 тисяч тонн цукрового буряка, потужність поля становить 100 тисяч тонн. В окремі дні приймаємо до 10-12 тисяч тонн цукрового буряка», - повідомив Нікішин.

Відтак, він запевнив, що стійким та стабільним господарствам рекомендує сіяти буряк, адже наступного року спроможне прийняти та переробити 400-450 тисяч тонн.

«Сіяти чи не сіяти – це питання, яке ми повинні обговорити безпосередньо з господарниками, адже цього року ми розраховували прийняти та переробити 140 тисяч тонн, зараз маємо уже 240 тисяч тонн, і то ще не кінець. Через те, що господарники сумнівалися сіяти чи не сіяти і вчасно не заключили з нами договори, а зараз така ситуація і виходить. Планувати треба з осені і підходити до цієї справи серйозно», - пояснив свою думку директор підприємства «Європацукор» Ярослав Кауза.

Він додав, що зона посіву буряка окреслиться сама собою, бо возити буряк за 200 кілометрів ніхто не буде.

Кауза наголосив, що заготовлені об’єми цукрового буряку перероблять до кінця року, а наступного року підприємство готове переробити 250 тисяч тонн буряку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Сказали, як працюватимуть Волинські цукрові заводи наступного року. ФОТО
06 листопад, 2014, 11:39