В Україні можуть запровадити 6-річну початкову освіту

В Україні можуть запровадити 6-річну початкову освіту
Державний стандарт початкової освіти потребує чимшвидшого і абсолютного перегляду.

На цьому наголосила народний депутат, голова Комітету з питань освіти та науки Лілія Гриневич під час презентації Концепції розвитку освіти України на період 2015-2025 років, - повідомляє "Укрінформ".

"Стандарт початкової школи, який був запроваджений зовсім недавно, потребує абсолютного перегляду. І це, мабуть, одне з першочергових завдань", - підкреслила нардеп.

У цьому контексті вона зазначила, що в концепції пропонується збільшити кількість років навчання в початковій школі до шести, що, за її словами, пов'язано не тільки зі змістом освіти в початковій школі і з віковими особливостями, а й має "позитивні економічні наслідки".

За її словами, як правило, шестирічна початкова школи характерна для аграрних країн. Україна є аграрною країною, і рано чи пізно третина світових чорноземів, які є в Україні, обов'язково будуть нашою прерогативою на світовому ринку. У цьому зв'язку нам треба зберегти інфраструктуру села.

"І дуже важливим питанням, на яке має відповісти Закон про освіту, є доля мережі сільських шкіл. І шестирічна сільська школа може зіграти свою позитивну роль для збереження цієї школи. Тому що ми на етапі 5-6 класу будемо під'єднувати не 7-8 вчителів, а одного-двох, і збалансуємо співвідношення вчитель - учень", - уточнила нардеп.

Щодо профільного навчання вона зазначила: сьогодні дискутується питання - дво- чи трирічна профільна старша школа. "Але неуникненно ми мусимо переходити до 12-річної середньої освіти. Проблема в тому, чого ми хочемо навчити наших дітей. Якщо ми ставимо завдання, щоб вони знали хоча б одну європейську мову на рівні В1, а ще краще - якби вони знали ще й другу, щоб вони володіли інформаційними технологіями, абсолютно повноцінно почувалися в європейському просторі як конкурентоспроможні громадяни, тоді ми їм повинні дати відповідний рівень освіти", - зазначила Гриневич.

Друга ж стратегічна мета, за її словами, - змінити структуру школи як з точки зору змісту, так з точки зору мережі.

Вона підкреслила: "Важливо, що освітня політика зараз є саме державно-громадською політикою і має бути узгоджена з суспільством - тим більше, що освітня реформа, і зокрема в середній освіті, буде болючішою і складнішою, ніж реформа вищої освіти, яка зараз відбувається".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
аби уміли прчитати вивіски і етикетки. Більше підсобникам знати не варто...
Відповісти
романівна
Відповісти
романівна
Відповісти
Останні новини
В Україні можуть запровадити 6-річну початкову освіту
06 листопад, 2014, 21:43