Родичі зниклих бійців з Волині здали аналіз ДНК, 4 зразки вже співпали. ФОТО

Родичі зниклих бійців з Волині здали аналіз ДНК, 4 зразки вже співпали. ФОТО
Більше 30 родичів зниклих волинських бійців здали генетичний матеріал для ДНК-експертизи.

Волинські правоохоронці відкрили 45 кримінальних проваджень за фактами безвісного зникнення громадян, - повідомляє інформаційне агенство "Волинські новини".

Усі вони - військовослужбовці. За цими провадженнями розшукується 46 осіб. Дев’ятьох із них знайшли.

У рамках цих проваджень, розповідає заступник начальника слідчого управління УМВС України у Волинській області Наталія Пасічник, станом на 5 листопада, відібрали 34 зразки біологічного походження і призначили 33 молекулярно-генетичні експертизи. Поки що остаточно нікого не ідентифікували.

Нагадаємо, родичів безвісти зниклих бійців закликають якнайшвидше здати ДНК-матеріал для генетичної експертизи і порівняння зразків із базою даних неопізнаних тіл військовослужбовців.

Так, для того, аби здати ДНК-матеріал, родичам необхідно звернутися до слідчих МВС. І уже з документами, виданими слідчими, волинян направляють на відбір зразків до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України у Волинській області.

Як розповідає старший експерт відділу спеціальних видів експертиз Центру Ольга Цивінська, для аналізу ДНК підходять клітини, які мають ядро. Це може бути кров, слина. Однак, згідно з нормативними документами МВС, для порівняння з базою даних неопізнаних тіл, відбирають зразки букального епітелію – з внутрішнього боку щоки.

«У нас є інструкція, в якій вказано, що має бути відбір букального епітелію. Це клітини з ротової порожнини, а точніше - з внутрішньої поверхні щік. Для відбору ми даємо стерильні ватні палички. Напередодні, за годину, ці люди не повинні їсти, а перед самим відбором зразка люди прополіскують ротову порожнину. Потім труть паличкою внутрішню поверхню щоки не менше 10 разів. Ми беремо два зразки, вкладаємо у стерильні конверти, і, разом із необхідним пакетом документів якнайшвидше направляємо в Київ у ДНД», - пояснює фахівець.

Був випадок, коли експертам довелося виїздити додому до родичів зниклого бійця, бо мати не могла за станом здоров’я приїхати до Луцька в НДЕКЦ.

Свого часу в офіційних джерелах інформувалося про те, що відбір зразків генетичного матеріалу здійснюють в бюро судово-медичної експертизи. Однак згодом це віддали у відомство МВС, оскільки в криміналістичних центрах Міністерства ширші можливості відбору генетичного матеріалу, проведення експертиз та створення єдиної бази даних.

Вартість такої експертизи – близько 2,5 тисячі гривень. В НДЕКЦ переконують, що держава виконує свою обіцянку - і всі експертизи здійснюються за кошти Держбюджету, з волинян грошей за експертизу не беруть. В середньому, результати аналізу ДНК стають відомі приблизно за два тижні після відбору зразків.

Як повідомила заступник начальника слідчого управління УМВС України у Волинській області Наталія Пасічник, 4 зразки ДНК-профілів направлені на додаткову експертизу, оскільки з Києва надійшла інформація про співпадіння зразків родичів зі зразками тіл загиблих.

«Експертами ДНДЕКЦ МВС України на адресу СУ УМВС України у Волинській області направлено 4 інформаційних листи про виявлення співпадінь ДНК-профілів зразків букального епітелію близьких родичів осіб, які брали участь в АТО, з тілами загиблих», - пояснила Наталія Пасічник. Тож, достеменно стануть відомі результати ідентифікації після проведення додаткових експертиз.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: УМВС, АТО, ДНК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"родиці" ... є таке слово?
Відповісти
Останні новини
Родичі зниклих бійців з Волині здали аналіз ДНК, 4 зразки вже співпали. ФОТО
07 листопад, 2014, 10:36