Фільм «Поводир» можуть переглянути сліпі

Фільм «Поводир» можуть переглянути сліпі
Вперше в Україні понад три тисячі незрячих глядачів мали змогу подивитися фільм на великому екрані.

Про це розповів режисер картини Олесь Санін у п’ятницю, 7 листопада, у кінотеатрі «PREMIER CITY» під час допрем’єрного показу стрічки у Луцьку.

«Це перший український фільм, який буде йти з тифлокоментарем. Це спеціальна аудіо доріжка, яка дозволяє незрячим людям, які дивляться спеціально в кінозалі, зрозуміти те, що відбувається, що вони не можуть зрозуміти на слух. Вона їм коментує пейзажі, героїв, їх описання. Це дуже специфічний текст. Це не радіовистава. Це зовсім інший твір. Спеціально створений для громадського перегляду в кінотеатрах», – говорить Олесь Санін.

За словами директора кінотеатру «PREMIER CITY» Олексія Наслєднікова, в Луцьку «Поводиря» переглянули 20 сліпих лучан.

«Це перший досвід в країні. Ми запросили незрячих людей, щоб вони прийшли до нас на сеанс. В подальшому будемо намагатися, щоб це стало практикою», – розповів Наслєдніков.

«Присутність в залі цих людей, про яких власне і знято кіно, має дуже сильний вплив на глядачів, які сидять поряд з ними в тому самому залі. Ця технологія відома в світі. В Сполучених штатах є навіть спеціальні кінотеатри, в Китаї є. Це частина цивілізованого світу. Це частина того, що світ має рівні можливості для всіх людей», – зазначає режисер.

Як повідомив Олесь Санін, спеціальні навушники з коментарями знімальна група возить із собою. Однак у шести великих містах України їх розмістять стаціонарно. Також тифлокоментар буде завантажено у вільному доступі в Інтернеті.

Режисер додає, що наступного року в ефір вийде телевізійна версія «Поводиря».

«Телеканал ІНТЕР покаже чотирьохгодинну версію: або дві серії по дві години, або 4 серії по годині. Вона буде відрізнятись сильно від того, що побачать на екрані. Це буде абсолютно інший монтаж. Ця сама історія, але абсолютно інший фільм», – сказав Санін.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.