Російські ракети, які вже біля нашого кордону, можуть вразити пів-України

Російські ракети, які вже біля нашого кордону, можуть вразити пів-України
Головне запитання, що висить цими днями, - чи атакують Україну знову, і чи почне Росія повномасштабний наступ під виглядом терористів.

Підстав для тривожних прогнозів дедалі більше, - передає ТСН.

Бойовики «ДНР» і «ЛНР» своїми псевдовиборами фактично перекреслили мирні Мінські угоди. І впродовж тижня з Росії на захоплені українські території зайшли кілька колон із військовими і важкою технікою. Причому - без розпізнавальних знаків.

Президент Петро Порошенко терміново скликав Раду нацбезпеки і оборони і заявив, що наше військо готове відбити можливий наступ на Бердянськ, Маріуполь, Харків і Дніпропетровську область.

А в РНБО попередили про можливі масштабні провокації: теракти, обстріли і збройні напади. Усе - щоб звинуватити сили АТО і ввести російську армію під виглядом миротворців.

Цей тиждень називають чи не найнапруженішим за весь час після підписання Мінських домовленостей. Бойовики вбили 13 українських військовослужбовців, ще 65 - поранили. Росіяни та підконтрольні їм терористи сотні разів порушили режим припинення вогню.

Військові експерти попереджають про величезне зосередження російських військ на кордоні з Україною. Захід закликає Кремль негайно відкликати солдатів.

«Російські війська та зброя мають бути виведені з України. Український суверенітет мусить бути відновлений по українській стороні міжнародного кордону і межу повинні контролювати спостерігачі ОБСЄ», - наголосила офіційний представник Державного департаменту США Дженіфер Псакі.

Населення Сходу України та військові, що прийшли звільняти нашу землю, вже відчули, що таке важка артилерія, «Гради», «Смерчі» та «Урагани». Але тепер – нова загроза.

Центр «Інформаційний спротив» повідомляє, що Росія розмістила на кордоні з Україною оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер». Це – найгрізніша зброя російської армії. Дальність польоту ракети – до півтисячі кілометрів. Тепер у зоні ураження - пів-України.

«Помічені тягачі, які перевозили пускові установки тактичних ракет. У нас є інформація не тільки про ці ракетні комплекси, командування реагує», - підкреслив речник інформаційного центру РНБО України Андрій Лисенко.

Скільки справді російської військової техніки вже на сході України, відомо, мабуть, тільки Генштабу Російської Федерації. Бронетехніка та артилерія заходять на нашу територію десятками, якщо не сотнями одиниць. Приховати таку кількість – неможливо.

«Стягнуто близько 60 одиниць бронетехніки. Прибув ешелон із 50 танками Т-64. Зафіксовано переміщення військової техніки – 32 танки, 16 гаубиць Д-30 і 30 КамАЗів із боєприпасами і живою силою. Присутність російських військ уже навіть не маскується», - сказав речник інформаційного центру РНБО України Андрій Лисенко.

Ця статистика Ради нацбезпеки – лише за дві доби. Військові експерти кажуть, що Росія вже сформувала чотири ударних угруповання: Луганське, Горлівсько-Донецьке та на півдні – поблизу Тельманового та Новоазовська. У складі угруповань - до 15 тисяч російських найманців і військовослужбовців, а також більше десяти тисяч бойовиків із місцевих бандформувань.

Є ще дані про те, що в так званому «гуманітарному конвої» з Росії прийшли тренажери, аби бойовики краще освоїли надану їм техніку.

У Донецьку помітили найновішу розробку російських військових – комплекс радіоелектронної боротьби «Красуха-4». Ця станція активних перешкод робить «сліпими й глухими» літаки різних типів. Діє на відстані до 300 кілометрів.

Як працюють такі російські комплекси, вже оцінили спостерігачі ОБСЄ. Вони ледь не втратили один зі своїх безпілотників, завданням якого було слідкувати за переміщенням російсько-терористичних військ. В ОБСЄ вже заявили, що на якийсь час відмовляться від використання безпілотників. Тепер місія, куди входить чимало російських військових, і далі, вочевидь, покладатиметься переважно на слова місцевих жителів. А це означає, що постачання зброї та живої сили Кремлем може стати неконтрольованим.

Іще однією невдачею європейських посередників можна назвати провал перемовин у Донецьку. Вони відбувалися в режимі цілковитої секретності. В ОБСЄ кажуть, що порушені пункти Мінських угод обговорювали керівництво сепаратистів і представники Генштабів України та Росії. Сторони не домовилися ні про лінію розмежування завдовжки в 480 кілометрів, ані про статус Донецького аеропорту.

«ОБСЄ продовжить підтримувати зусилля спільного координаційного центру в тому, щоб рано чи пізно аеропорт знову став повністю функціональним», - наголосив заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в регіоні Александр Хуґ.

Як видно з кількості обстрілів та підвищеної активності бойовиків, про припинення вогню також домовитися не вдалося. Показовим стало те, що буквально за годину після закінчення переговорів бойовики обстріляли житловий квартал у Донецьку. Один зі снарядів влучив у шкільний двір. На футбольному полі загинули двоє підлітків, іще четверо потрапили в лікарню. Російські журналісти були на місці трагедії вже за 10 хвилин. У всьому традиційно звинуватили українську армію.

«Чому там одразу з'явилася російська группа? Вони чекали, це була спланована акція», - підкреслив речник інформаційного центру РНБО України Андрій Лисенко.

У РНБО стверджують, снаряд, що вбив дітей, був випущений із території, яка підконтрольна терористам. Матері поранених хлопців – у лікарні. Плачуть, але виїжджати з небезпечного міста не збираються.

Під гімн Радянського Союзу обмануті та розлючені люди просять про допомогу в Путіна. Але єдине, що він їм насправді дає, - це вантаж-200 та дешеві овочі, що завезли на окуповану територію в день так званих «виборів». А ще - концерти з російською «Калинкою», кокошниками та плюшевим ведмедем, що, вочевидь, дисонує з постійними похоронами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
вони скачуть гупака і запитують, чи ще не замерзли...
Відповісти
ТСН знову вражає. Фантастику б їм писати, касові збори були б величезні напевно..
Відповісти
Останні новини
Російські ракети, які вже біля нашого кордону, можуть вразити пів-України
10 листопад, 2014, 08:59