Поляки претендують на історичну правду про українців. ФОТО

Поляки претендують на історичну правду про українців. ФОТО
У Луцьку презентували міжнародний проект «Примирення через важку пам’ять. Східна Галичина», який покликаний розповісти правду про події останніх років Другої світової війни.

Про це стало відомо під час прес-конференції українських і польських дослідників у ВолиньМедіа 10 листопада.

За словами організаторів проекту, вони намагались на основі свідчень очевидців сформувати картину подій останніх років війни. І своєю працею увіковічнити пам’ять про жертви злочинів проти цивільного населення на Волині та Східній Галичині. Свідчення очевидців переважно стосуються тих подій, коли українці та поляки проводили одне проти одного етнічні чистки.

Координатор польсько-української дослідницької групи Ольга Зінчук каже, що реалізація цього проекту триває ще з 2012 року.

Саме із цього часу дослідницька група проводить експедиції в українських селах колишньої Східної Галичини і польських містах.

«Дослідження ми розпочинали із Волині. Ми хотіли заповнити ту історичну прогалину, яка сформувалася між двома народами у питаннях етнічних чисток. Наша дослідницька група шукала не лише негативні факти, але і позитивні. Ми чимало дізнались про українців, які переховували поляків від смерті і ризикували заради них життям. Нам вдалося зібрати близько 150 свідчень людей, які пам’ятають ті страшні події», - зазначила Зінчук.

Також у рамках проекту дослідники підготували короткометражний документальний фільм про хід дослідження трагічних тем. Науковці зізнаються, що під час його зйомок вирували емоції у дослідників від української та польської сторони.

«Не завжди ми чули приємні речі про наших земляків, але ми розуміли, що краще почути гірку правду, аніж не знати її. Ми подавали у книзі та фільмі абсолютно усі свідчення очевидців. Нашу роботу позитивно оцінили як у містах України, так і у Польщі і визнали, що проект є об’єктивним», - заявила координатор дослідницької групи.

Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи каже, що проект передбачає поширення інформації, яка зміцнить польсько-українські народи і примирить їх у конфліктних питаннях.

«В історії кожної країни є неприємні теми із минулого. І так само як для поляків, так і для українців тема етнічних чисток є болючою і мало вивченою. Молоді люди із Польщі та України об’єднали свої зусилля для того, щоб детальніше дослідити цю тему», - розповіла Беата Бживчи.

Генеральний консул також зазначила, що у результаті досліджень видали книгу із усіма свідченнями очевидців тих подій.

«Ця книга є свідченнями людей, які проживають по різний бік кордону. У консульстві ми маємо чимало цих книг, тому, якщо будуть бажаючі її отримати, то нехай звертаються до нас - ми радо подаруємо цю книгу», - резюмувала Генеральний консул.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: актуально
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
не треба ворушити минуле,за все заплачено
Відповісти
Чому ми українці більше шануємо поляка В.Липинського, ніж Польське консульство (погляньте на сайт консульства, він у них не видатний поляк)? Чи не тому, що він по-справжньому, не на словах любив українців і Україну.
Відповісти
Останні новини
Поляки претендують на історичну правду про українців. ФОТО
10 листопад, 2014, 17:07