Куди підуть працювати чиновники, яких люстрували

Куди підуть працювати чиновники, яких люстрували
Після вступу в дію закону про люстрацію було звільнено близько 400 чиновників. Куди вони підуть працювати?

Дрібним клеркам доведеться витримувати жорстку конкуренцію за вакансії, а ось колишнім керівникам комерційні компанії готові платити за знання "схем" і потрібні зв'язки, - пише Еспресо.tv.

Найбільше постраждали працівники фіскальної служби - там на двері вказали близько 70 тепер вже колишнім співробітникам, в тому числі, 39 керівникам вищої та середньої ланки. Зачистки йдуть також в міністерстві аграрної політики (зокрема, в Держспоживзахисту, Держкомземі та інших відомствах, що здобули славу одних з найбільш корумпованих). Поступово за «передовиками» підтягуються й інші держслужби, так що армія чиновників, що залишилися без роботи буде тільки зростати.

За підрахунками прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, під дію закону про люстрацію потрапляє близько мільйона чоловік. Якщо припустити, що всі вони захочуть знайти нове робоче місце і поповнять ряди претендентів на вакансії, вітчизняний ринок праці просто затріщить по всіх швах. Для порівняння: на сьогодні офіційних безробітних, зареєстрованих у Державному центрі зайнятості, в Україні всього близько 500 тисяч.

Втім, навряд чи в дійсності без роботи залишиться мільйон чиновників. Однак, в компанії «HeadHunter Україна» розповідають, що збільшення кількості резюме від шукачів з держструктур спостерігається вже кілька місяців поспіль. Багато чиновників почали підшукувати «запасний аеродром» ще задовго до офіційного початку люстрації.

В інших кадрових компаніях додають, що сайти працевлаштування атакують, в основному, дрібні чиновники, що залишилися не при справах. Як правило, вони мають гуманітарну освіту (педагогічну, філологічну тощо), Тому єдине, що можуть запропонувати їм зараз рекрутери, - вакансії помічників керівників і секретарів в комерційних компаніях. Втім, конкуренція там зашкалює - на робоче місце претендує до 20 претендентів, так що шанси сподобатися роботодавцеві у чиновників не такі й великі.

Колишні бюджетники з технічною або юридичною освітою атакують комп'ютерні та юридичні фірми, але там шанси на успіх у них ще менші, так як за роки бюрократичної роботи вони встигли втратити потрібну роботодавцю кваліфікацію. Єдине місце, де, як вважають кадровики, дрібні чиновники можуть спробувати зробити кар'єру, - це дистриб'юторські компанії, які гостро потребують менеджерів з продажів. Оклади там невеликі (від 2 тисяч гривень на місяць), але є також відсоток від продажів, що може збільшити загальний дохід в 3-5 разів.

Чиновники середньої ланки, а тим більше ті, хто встиг попрацювати на більш-менш пристойних керівних посадах, не поспішають штурмувати кадрові агентства. Багато з них встигли накопичити «стартовий капітал» і тепер подумують про відкриття власного бізнесу. Особливо підприємницькою хваткою відрізняються колишні податківці, які зсередини знають «кухню» бізнесу.

До речі, вміння орієнтуватися в хитросплетіннях державної бюрократичної системи, а також наявність зв'язків є незаперечною конкурентною перевагою колишніх чиновників. Людей з «правильним» досвідом роботи в державних структурах на хороші посади готові брати і платити їм цілком пристойні гроші. Навіть якщо до цього досвіду не додаються окремо потрібні на новому робочому місці професійні компетенції.

Природно, тепер життя звільнених чиновників буде не таким солодким. Але в те, що чиновники, які залишилися не при справах, взагалі втратять зв'язок з «материнськими» міністерствами і відомствами, віриться насилу. Тим більше, що, як показує практика, нові люди, яких призначають на звільнені посади, виявляються не такими вже й «новими» і вже мали досвід роботи в держструктурах, а то і були введені в «вищий світ» тими, хто зараз потрапив під люстрацію.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
продовжуйте. Колотіть народом...
Відповісти
Та владі пофіг, що буде з людьми, які просто потихеньку працювали на державній службі, не крали, були чесними, не голосували за Януковича. А на їх посади прийдуть ті, хто голосував за Януковича, плювати хотів на Україну, просто у часи януковича ніде не працював.
Відповісти
Треба ж когось показово звільнити. Люстрація в дії, так сказать. А хто був біля кормушки, так просто звідти не піде
Відповісти
Може й треба скорочувати державні структури, але викидати людей зовсім на вулицю це не правильно. За що вони мають жити, кормити сім"ї, сплачувати комунальні, ніде в світі такого не має, тоді потрібно виплачувати їм хоч мінімальну компенсацію. Самі ж озлоблюєте народ проти України, бо викидаєте людей як собак.І їхні діти не підуть захищати Україну, або будуть ще більш робити все на зло,бо держава поставила їх в такі умови.Створюйте робочі місця, а тоді проводьте реформи і дійсно хватить вже колошматити той народ.
Відповісти
Останні новини
Куди підуть працювати чиновники, яких люстрували
11 листопад, 2014, 21:35