Вчені розповіли, як правильно приймати ліки

Вчені розповіли, як правильно приймати ліки
Німецькі вчені з університету міста Гейдельберг стверджують, що у багатьох людей, в яких є проблеми з ковтанням таблеток, можна домогтися значно полегшення цього процесу за допомогою зміни методики ковтання.

Лікарі зазначають, що не менше 30% дорослих людей відчувають труднощі при ковтанні таблеток або капсул лікарських препаратів. З цього числа кожен десятий взагалі категорично відмовляється від прийому пероральних препаратів, - повідомляє Кореспондент.

Лікарі зазначають, що більшість людей запивають таблетку або капсулу водою, не змінюючи положення голови. Є й такі, які закидають голову назад, вважаючи, що це полегшить процес проходження таблетки через глотку і стравохід. Але, на думку німецьких учених, два цих способи аж ніяк не ефективні.

Дослідники з Гейдельберга провели експеримент за участю 143 добровольців, які загалом проковтнули кілька сотень таблеток плацебо, що не містили ліків.

Випробування різних методів «запивання» показало, що таблетки найкраще запивати не зі склянки або чашки, а з пластикової або скляної пляшки з вузькою шийкою. Перед тим, як підняти пляшку, потрібно щільно обхопити шийку губами, потім «всмоктати» воду. Вчені стверджують, що цей метод на 60% ефективніший, ніж традиційне запивання зі склянки або чашки.

Для капсул, які зазвичай помітно крупніші таблеток, підійде інший метод: треба покласти капсулу на язик, набрати воду в рот, нахилити голову вперед так, щоб підборіддя майже торкалося грудної клітини, і проковтнути воду разом з капсулою.

Автори дослідження повідомляють, що при цьому проходження капсули через глотку і стравохід відбувається з набагато меншими труднощами - цей спосіб нібито на 88% ефективніший звичайного методу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.