Луцьк - непублічне місто. ІНФОГРАФІКА

Луцьк - непублічне місто. ІНФОГРАФІКА
Луцьк займає п'яту позицію у загальнонаціональному рейтингу публічності.

У національному рейтингу публічності муніципалітет Луцька зайняв п’яте місце з результатом у 56% та увійшов до категорії міст із низьким рівнем публічності, - повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Це гірший результат, ніж у 2013 році. У минулорічному дослідженні рада із оцінкою 65% входила в групу муніципалітетів, діяльність яких характеризувалась задовільним рівнем публічності.

Найбільше позицій в рейтингу серед трьох суб’єктів втратив міський голова. Якщо у 2013 році Микола Романюк отримав 73% за показником публічності, то у 2014 – тільки 60%.

Так, у цьому році Микола Романюк вперше за час своєї каденції не проводив публічного звіту перед громадою, а обмежився лише ефіром на місцевому телеканалі. Крім того, не було розміщення на веб-сайті ради всієї необхідної інформації про помічників та радників. Не надто просунулась робота із затвердженням
плану стратегічного розвитку міста, надалі не вся інформація доступна про генеральний план міста. Досі не привели у відповідність із законодавством розпорядження міського голови про затвердження Переліку відомостей, що становлять службову
інформацію, у виконавчих органах Луцької міської ради.

Миколі Романюк посів п’яте місце у національному рейтингу мерів. До позитивів в діяльності міського голови Луцька варто
відзначити такі сфери як прозорість діяльності та реалізації ним своїх повноважень, а також оприлюднення програмних та нормативних документів, що відносяться до його компетенції.

За останній рік міський голова зареєструвався у соціальній мережі Facebook, де регулярно оновлює свою сторінку та активно спілкується із лучанами.

Задовільний рівень публічності у 2014 році у виконавчих органів Луцької міської ради.

З показником у 62% вони зайняли 8 місце у загальнонаціональному рейтингу (67% у 2013-му). Найбільші недопрацювання виявили теж у частині підзвітності. До прикладу, виконавчі органи не звітують про свою діяльність безпосередньо перед територіальною громадою, звітів немає й на веб-сайті міста.

Позитивним у роботі виконавчих органів міської ради є те, що на веб-сторінці ради є детальна інформація про структуру та персональний склад виконавчих органів, їх контактні дані, доступні декларації про майно та доходи заступників міського голови, оприлюднюються проекти рішень та прийняті рішення виконавчого комітету.

Позитивно оцінюємо діяльність Центру надання адміністративних послуг, хоча окремого сайту у ЦНАПу досі немає.

За результатами моніторингу у 2014 році низький рівень публічності зафіксовано і в депутатського складу міської ради.

Порівняно з попереднім роком (55%), міська рада стала ще менш публічною – 47%.

Проблемним є знайти на веб-сайті ради детальну інформацію про депутатів, зокрема їх біографічні дані, відомості про майновий стан, контакти чи графік особистих прийомів депутатів тощо.

З іншої сторони, доволі деталізована процедура звітування депутатів теж не дає хорошого показника на практиці. Від часу
попереднього моніторингу кількість депутатів, які оприлюднили свої звіти, зменшилась більш як удвічі.

Щодо добрих практик: депутати користуються електронною системою голосування, ведеться регулярно онлайн трансляція сесій міської ради; жителів міста мають можливість бути присутніми на сесії та за потреби виступати на ній.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцьк - непублічне місто. ІНФОГРАФІКА
12 листопад, 2014, 13:53