У Луцьку говорили, куди спрямувати 100 тисяч премії за демократію

У Луцьку говорили, куди спрямувати 100 тисяч премії за демократію
Луцьк став одним із міст, де відбулося громадське обговрення на тему: “Куди спрямувати премію Леха Валенси у розмірі 100 000 доларів?”.

Зібратися та обговорити варіанти того, як розпорядитися коштами вирішили у четвер, 13 листопада, - повідомляє "Громадське.Волинь".

Подібні дискусії вже відбулися у Львові, Херсоні, Ужгороді, Одесі та Харкові. Попереду ще обговрення у Чернігові та Києві.

Координатор проекту громадських обговорень та співкоординатор Maidan Press Center Яніна Мулявська перед початокм дискусії пояснила: «Після того, як представники української делегації отримали 30 вересня премію, відбувся круглий стіл з метою визначення, куди спрямувати дану премію. Було запропоновано провести ряд громадських обговорень у різних містах України з метою визначити, куди спрямувати премію Леха Валенси у розмірі 100 000 доларів».

Наводимо основні пропозиції, які висловили учасники обговрення у Луцьку.

Активіст Володимир Пащенко: «Дуже цікава премія. І, на мою думку, сьогодні в українському суспільстві склався запит на чесну та відкриту журналістику. На жаль, медіа ринок наразі поділений між різними бізнесовими групами. Незалежні журналісти – це саме та інституція, яка дозволяє контролювати владу. Було б правильно витратити ці кошти на незалежні ЗМІ, як, наприклад, Громадське.Волинь».

Представник Самооборони Майдану Сергій Рижков: «На 30% я згідний – Громадське. Волинь потрібно розвивати. На 70% я бачу, що ці гроші треба спрямувати на велику загальну справу. Для прикладу на створення громадського центру, який координуватиме дії громадських активістів з різних міст. Відсутня співпраця громадських організацій, немає розвитку, немає школи. Що цей центр буде робити – варто обговорювати».

Громадський діяч, виконавчий директор Центру політичноо аналізу та виборчого консалтингу Михайло Шелеп: «У мене наразі немає чіткої відповіді на дане питання. Ці гроші, як на мене, мають піти на розвиток громадянського суспільства в Україні. Мій висновок – суспільство не змінилося після революції. Тому, я за те, щоб ці гроші спрямувалися на просвітництво».

Депутат Луцької міської ради Богдан Шиба: «Я вважаю, що ці кошти не є такою значною сумою. Ці кошти з премії можна використати на премії. Їх варто покласти на рахунок в банк і за відсотки преміювати окремих громадських діячів за певний внесок у розвиток громадянського суспільства. Оскільки ці гроші є символічними, ми не маємо морального права їх витрачати».

Активіст Майдану Володимир Бут-Гусаїм: «Питання в тому, що багато є проблем, на вирішення яких ми можемо спрямувати цю премію. Я думаю, що цю суму варто розділити на декілька напрямків, оскільки не можна її спрямувати на щось одне, бо виникнуть на цьому грунті конфлікти».

Інші пропозиції:
– створити студентський журналістський центр у Західній Україні (на базі СНУ, Острозької академії, Тернопільського національного економічного університету);
– на підвищення рівня юридичної освіченості населення;
– на активізацію громадськості через культуру та духовність (проведення культурних заходів за участю відомих письменників, поетів, театралів, інших культурних діячів);
– для конкурсу журналістських розслідувань (на суспільну тематику), як премія за найкраще розслідування, наприклад, корупційних справ;
– для вирішення локальних проблем місцевих громад (з метою активізації місцевих громад для вирішення власних проблем);
– не підтримувати людей, а підтримувати ідеї, які звучали на Майдані (вчити людей реалізовувати свої права).

Відзначимо, що остаточне рішення щодо розподілу ухвалять після обговрень в усіх містах.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
сбежал !?
Відповісти
Дитячі майданчики облагородили.
Хоч користь для дітей була би.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку говорили, куди спрямувати 100 тисяч премії за демократію
14 листопад, 2014, 09:59
В Маріуполі готували теракт
14 листопад, 2014, 09:31