Розповіли, «хто є хто» у новому Кабінеті міністрів

Розповіли, «хто є хто» у новому Кабінеті міністрів
Прем'єр Арсеній Яценюк запропонував своїх кандидатів на посади членів уряду.

Еспресо.TV проаналізувало імовірний склад нового Кабміну від Яценюка.

Усіх озвучених кандидатів можна розділити на три умовні категорії: політики, до яких намає жодних нарікань; ті, до діяльності яких у суспільства є багато запитань; політики, що залишаються між цими двома категоріями. Сюди ж відносяться і ще досить маловідомі персонажі.

КАНДИДАТИ, ДО ПРИЗНАЧЕННЯ ЯКИХ НЕМАЄ ЖОДНИХ НАРІКАНЬ

Володимир Гройсман - віце-прем'єр-міністр та міністр регіонального розвитку
До кого наближений: людина Петра Порошенка

Багаторічний мер Вінниці (2006-2014 роки). В медіа був сформований образ Гройсмана як ефективного міського голови, який навів лад у місті. Раніше Гройсман заявляв, що значно більше користі принесе місту, якщо залишиться на посаді міського голови, але Порошенко перетягнув його до уряду.

Під час нинішньої коаліціади ЗМІ писали, що Гройсман і Яценюк - головні кандидати на прем'єрське крісло. Основна мета на нинішній посаді, за словами Гройсмана, «проведення реформи децентралізації влади та місцевого самоврядування».

Цитати: «Если люди, которые проживают на временно оккупированных территориях, чувствуют угрозу прохождения отопительного сезона, они всегда могут воспользоваться возможностью переехать в другую область и получить там работу и социальные блага».

Арсен Аваков - міністр внутрішніх справ
До кого наближений: вважається людиною Арсенія Яценюка

Чим запам'ятався на посаді: За час роботи главою МВС в уряді Яценюка Аваков запам’ятався жорстким придушенням сепаратизму у Харкові, коли спецпризначенці блискавично звільнили ОДА та затримали його загарбників; гучним затриманням кримінальника та активіста «Правого сектору» Сашка Білого, під час якого він був убитий при спробі чинити збройний опір; та активною участю у створенні добровольчих батальйонів в системі МВС, які зробили дуже важливий внесок у збройну боротьбу проти терористів та російських окупантів. Нещодавно Аваков презентував детальний план реформування МВС, який передбачає перейменування міліції у поліцію.

Глобальних претензій до Арсена Авакова на посаді міністра внутрішніх справ немає ані в президента, ані в прем’єра. До призначення на посаду глави МВС був народним депутатом від «Батьківщини», один з польових командирів Майдану. За президентства Ющенка був головою Харківської ОДА, в 2010 році брав участь у виборах харківського міського голови, але з дуже незначним відривом програв нинішньому очільнику міста Геннадію Кернесу. Як зазначають правозахисники та ЗМІ, вибори відбулися з суттєвими фальсифікаціями, які і визначили перемогу Кернеса. За час правління Януковича переховувався в Італії, оскільки проти Авакова було порушено кримінальну справу, а сам він – оголошений в розшук. Зумів повернутися у країну лише після обрання нардепом на виборах 2012 року.

Цитати: «Те, кто бьется в конвульсиях, представляя добровольческие батальоны, как наибольшую опасность в стране – не думают о стране. Они думают о себе, своих страхах перед новыми непривычными моделями построения силовых подразделений в Украине. Они думают и боятся, строят козни – а мы делаем, бьемся и держим удар! Время все расставит по местам».

Сергій Квіт - міністр освіти і науки
До кого наближений: Петро Порошенко

Сергій Квіт - професор Могилянської школи журналістики, доктор філологічних наук, доктор філософії. Викладацьку роботу розпочав у 1996 році в Інституті журналістики. У 2000-2001 роках очолював управління преси і книговидання Держкомтелерадіо. Працював у багатьох освітніх виданнях, у 2002-2007 роках також працював деканом факультету соціальних наук і соціальних технологій НаУКМА. Обраний на посаду президента НаУКМА у 2007 році. 2006-2011 - член Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі. 2012-дотепер - член Наглядової ради Незалежної асоціації телерадіомовників.

З 27 лютого 2014 – на посаді міністра освіти і науки. За цей час МОН запровадило заходи щодо патріотичного виховання школярів, сприяло переведенню 9 вишів окупованого Донбасу до вільних міст України, ввело нові правила складання ЗНО тощо.

Цитата: «Реформи в освіті - запорука успішних перетворень в Україні загалом, а це, у свою чергу, - підґрунтя для створення ефективної Української держави, яка була б потрібною всім громадянам».

Юрій Стець - народний депутат
До кого наближений: вважається людиною Порошенка

Стець на своїй нинішній посаді майже не викликає запитань і дуже міцно асоціюється з президентським «5 каналом», де він працює вже не один рік. Так, у 2007 році Стець обійняв посаду наглядової ради 5 каналу і фактично де-факто займає її досі.

Крім того, сім років тому уперше потрапив до парламенту, ставши народним депутатом від Блоку «Наша Україна - Народна самооборона» (№53 у виборчому списку).

Цитати:
«В жодному виконавчому органі влади я не буду. Жодного призначення мене стосуватись не буде. Ані мене, ані моїх близьких, аби не дискредитувати саму ідею чогось нового і прогресивного, що може бути в Україні».

Євген Нищук - міністр культури
До кого наближений: представник Майдану

Євген Нищук, який був «голосом Майдану», чи не єдиний у новому Кабміні представник Майдану. Протягом Революції Гідності він був модератором на сцені Майдану, куди запросив його Юрій Луценко.

Євген Нищук – людина, що має безпосереднє відношення до культури. Він актор Національного театру імені Івана Франка та Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я», викладач у КТІ імені Карпенко-Карого, заслужений артист України. Зіграв чимало ролей у театрі та кіно. Продовжує займатися акторською діяльністю.

Свою активну громадянську позицію Нищук проявив ще у 2004 році, ставши і тоді модератором «помаранчевого» Майдану. На позачергових парламентських виборах у 2007 році був № 205 у блоці «Наша Україна – Народна самооборона». До Верховної Ради не потрапив. 27 лютого 2014 року Євгена Нищука було призначено на посаду міністра культури України.

За час перебування Євгена Нищука на посаді міністерство культури зініціювало чимало заходів, присвячених вшануванню пам'яті Героїв Небесної сотні (пам’ятні концерти та вистави, розробка проектів меморіалу Героям Небесної Сотні, визначення однойменного ордену тощо), Мінкультури заборонило низку фільмів російського виробництва, зокрема 69 з Пореченковим, а також в'їзд діячам культури Росії.

Цитата: «Саме мова та культура роблять нас самобутніми, вирізняють серед народів, а здобутки митців - прекрасні літературні твори, живописні полотна, театральні, музичні та кіношедеври та багато-багато іншого дають тисячі приводів для гордості за те, що ми – УКРАЇНЦІ».

ЙМОВІРНІ МІНІСТРИ, ДО ЯКИХ Є БАГАТО ПИТАНЬ

Павло Петренко - міністр юстиції
До кого наближений: людина Арсенія Яценюка

До 2010 року займався адвокатською практикою, був головним юрисконсультом ВАТ «Державний ощадний банк України», з 2009 року був членом громадської організації та в подальшому політичної партії «Фронт Змін», входив до бюро партії та керував юридичним департаментом. У листопаді 2010 року обраний депутатом Київської обласної ради, член постійної комісії з питань законності, правопорядку та боротьби з корупцією. На виборах 2012 року обраний народним депутатом від «Батьківщини». З 27 лютого 2014 року – міністр юстиції.

Чим запам’ятався на посаді: Ініціативи щодо проведення реформи системи судочинства, зокрема міністерством був розроблений законопроект «Про відновлення довіри до судової системи України». Він був ухвалений парламентом, але не призвів до очищення судової влади. Також Петренком ініційовано низку реформ, зокрема, Державної виконавчої служби, Державної реєстраційної служби, державної пенітенціарної служби, але говорити про результати ще зарано.

Цитата: «Коли мене призначили на посаду Міністра юстиції, у мене було лише 2 варіанти дій: пливти по течії або під корінь ламати систему. Я обрав другий варіант».

До діяльності Петренка на посаді міністра юстиції дуже багато запитань. Багатьом здається, що Петренко лише імітує реформи. Так, його судова реформа не може призвести до зменшення корупції, і до вирішення головного питання судової реформи – невідворотності рішення суду. Зараз, як і раніше, будь яке судове рішення нехай і 10-річної давнини можна витягти із шухлядки і переглянути. Так само є багато претензій до люстрації в Україні. Попри прийнятий парламентом закон, темпи його виконання залишають бажати кращого.

Ганна Гопко - громадська діячка, журналіст, заробляла на життя відпрацьовуючи західні гранти на боротьбу з курінням
До кого наближена: «Самопоміч»

Ганна Гопко – українська громадська діячка і журналіст. Перший номер в списку партії «Самопоміч». Неодноразово заявляла, що йде в парламент з «Реанімаційним пакетом реформ», який планує втілювати, отримавши мандат. Була делегована в Кабмін, скоріше, щоб не заважала зайвими ініціативами роботі Верховної Ради, адже є великі сумніви у реальності провести на практиці анонсовані Гопко 50 реформ.

Цитата: «Я представляю таку ініціативу, як реанімаційний пакет реформ, Ми об'єднали більше 120 експертів, щоб запропонувати країні конкретні кроки. Ми напрацювали багато законопроектів. Ми вважаємо, що є ключові напрямки - децентралізація і регіональний розвиток, реформа судової, прокуратури та правоохоронної системи, антикорупційне бюро. Також ми вважаємо важливою адміністративну реформу».

Василь Лазоришинець - в.о. міністра охорони здоров'я
До кого наближений: вважається людиною Арсенія Яценюка

Ця кандидатура викликає чимало запитань, адже в міністерстві охорони здоров'я він людина геть не нова. Перше пришестя Василя Лазоришиця, дитячого кардіохірурга з Закарпаття, у МОЗі на посаді заступника міністра почалося з 2008 року. Тоді міністром охорони здоров'я був Василь Князевич чи людина тодішнього президента Віктора Ющенка. Також він працював помічником міністра-регіонала Зіновія Митника. Цікаво, що цих двох шефів Лазоришиця згодом звинуватили у грандіозних корупційних схемах. Цікаво і те, що за потреби він може працювати з різними «політичними угрупуваннями».

Чим запам’ятався: У більшості українців Лазорошинець асоціюється зі скандалом, пов’язаним з закупівлею лікарських препаратів проти свиного грипу «Таміфлю», вартість яких для держави була завищена утричі. Фактично під час епідемії саме Лазоришинець був спікером МОЗу у питаннях «свиного грипу». І звісно, повз нього «прозорий» процес закупівлі лікарських препаратів осторонь пройти не міг.

Крім того, нинішній голова МОЗ був причетний до двох сумнозвісним кредитів 2009-го року: австрійського на 100 мільйонів євро на закупівлю машин швидкої допомоги, вартість яких також була завищена у кілька разів, та американського на 100 мільйонів доларів на медобладнання, яке так і не було введено в експлуатацію.

Варто відзначити, що амбіції Лазорошиця ніколи не обмежувалися лише медициною. В 2012 році він висувався у народні депутати від фракції «УДАР» по виборчому округу № 71, але до парламенту так і не потрапив.

Цитати: «Ви кажете у МОЗ – найкорумпованіша система. Та ні. Подивіться, які закупівлі проходять у інших відомствах… Просто охорона здоров’я і медицина завжди в центрі уваги, адже стосуються всіх без виключення – від дитини до людей похилого віку».

Денис Силантьєв - пройшов у парламент в складі «Радикальної партії Олега Ляшка» (№12 у списку)
Чим запам'ятався: чемпіон світу та Європи, срібний призер Олімпіади-2000 в Сіднеї з плавання
До кого наближений: член Радикальної партії

У серпні 2008 року, відразу після завершення професійної спортивної кар'єри, заснував Фонд підтримки молодіжного та олімпійського плавання Дениса Силантьєва.

Чим запам’ятався: За інформацією ЗМІ, в 16 років ледь не потрапив за грати за звинуваченням у рекеті. За архівною інформацією запорізького МВС, яка потрапила у ЗМІ, Дениса Силантьєва очікувало тюремне ув'язнення терміном на 7 років. Ті ж ЗМІ зазначають, що від тюрми Дениса врятував видатний запорізький авторитет «Франц» (Володимир Федоренко). Він контролював всі групи вимагачів, що діяли на ринках в Запоріжжі. Майстер спорту з вільної боротьби.

Також Силантьєва ЗМІ пов'язують із запорізьким кримінальним авторитетом Анісімовим, який довгий час вважався «смотрящим» від Партії регіонів по Запоріжжю, а зараз знаходиться у розшуку.

Партія регіонів публічно підтримала ініціативу Силантьєва по відкриттю «Клубу дитячого плавання» в 10 містах України. Ініціативу плавець піарив зі своєю колегою - чемпіонкою плавчинею Яною Клочковою, яка була членом «Партії регіонів».

У декларації 2011 року Силантьєв вказав заробіток у сумі 16 тисяч 851 гривню. При цьому його передвиборча кампанія 2012 була не такою дешевою.

Також у ЗМІ писали, що Силантьєв пов'язаний із львівським авторитетом Володимиром Дідухом, більше відомим як Вова «Морда».

Цікаво, що реалізуючи свій проект «Клуб дитячого плавання», Силантьєв у різних регіонах заручився підтримкою різних політичних сил. Так, у Запоріжжі його ініціативу підтримала Партія регіонів, в Житомирі - БЮТ, а у Львові школу плавання відкривав Олег Тягнибок. Саме партію «Свобода» пов'язували з Вовою «Мордою».

Колишнього спортсмена, також можна включити в квоту Льовочкіна. Ще зовсім нещодавно Силантьєв був замом глави Громадської ради КМДА при Олександрові Попові. А, як відомо, колишнього градоначальника щільно курирував тодішній глава АП Януковича. На користь версії «людини Льовочкіна» говорить також і той факт, що у Силантьєва є й особисті зв'язки з родиною політика. Не секрет, що на показах колекцій дружини Льовочкіна Зінаїди Ліхачової, традиційно присутні Інна та Денис Силантьєви.

Цитати: «Якби ми йшли на повідку в політики, ми б ніколи нічого не зробили. Я приходив до політиків і казав: не важливо, за Юлю ви чи за Вітю, важливо - що в країні щорічно десятки нещасних випадків на воді з дітьми».

ПОЛІТИКИ, ЩО ЗАЛИШАЮТЬСЯ МІЖ ДВОМА КАТЕГОРІЯМИ

Дмитро Шимків - заступник голови Адміністрації Президента України з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ
До кого наближений: відносно незалежна фігура

Дмитро Шимків колишній генеральний директор «Microsoft Україна». Активно заявив про себе під час Євромайдану, взявши відпустку за власний рахунок і пішовши підтримувати революціонерів. Займає посаду заступника голови Адміністрації Порошенка з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ. На посаді займається впровадженням електронного документообігу та скороченням «армії чиновників» в АП.

Шимків періодично критикував Арсенія Яценюка. Він звинувачував Кабмін у затягуванні процесу з видачею ліцензій на зв'язок 3G. Тому скоріш за все саме він та Мінекономрозвитку будуть головними ідеологами реформ. Через це Яценюк буде змушений або миритись з ним, або в Кабміні виникне внутрішній «конфлікт реформаторів». Шимків не є стовідсотковою людиною Порошенка, таким чином президент забирає удар від себе.

Цитати: «В будь-якій організації система заохочень і мотивацій повинна працювати, якщо її не буде, то складно очікувати якісний результат. Ми не просто недоплачуємо держслужбовцям, ми їх зневажаємо своїм ставленням, законами, постановами».

Леонід Козаченко - голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів України
До кого наближений: людина Петра Порошенка

Леонід Козаченко - голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів України, президент «Української аграрної конфедерації». Спеціаліст з великим досвідом. Відстоює інтереси аграрної індустрії.

Його прямий опонент в уряді – віце-прем'єр з АПК Ігор Мірошниченко. Можна спрогнозувати, що саме між цими двома чиновниками виникне внутрішня суперечка в уряді. І від того, хто у ній переможе, буде залежати, за чиєю концепцією буде розвиватися агропромисловість в Україні. Проте Арсеній Яценюк очікує, що міністерство Козаченка буде працювати у «тісній спайці» з віце-прем'єром Мірошниченко.

Цитати: «Я абсолютно впевнений, що Україні не загрожує продовольча криза. Єдиною загрозою на сьогоднішній день являється відсутність ефективної аграрної політики».

Іван Мірошниченко - віце-президент «Української зернової асоціації»
До кого наближений: партієць Андрія Садового, «Самопоміч»

Ігор Мірошниченко - віце-президент «Української зернової асоціації» з 2005 року. Постійний представник транснаціонального зернотрейдера «Каргілл» та компанії «Нобл Ресорсіз Україна» в аграрному комітеті Американської торгової палати, співголова комітету в 2003-2005 років та з 2010-2013 років, позаштатний радник прем’єр-міністра України у 2009-2010 років.

Балотувався на парламентських виборах від «Самопомочі» під номером 15 і пройшов у Раду. В «Самопоміч» його привела партія «Воля». У вузьких колах відомий як один із двох спонсорів «Об'єднання «Самопоміч».

За планом прем’єра Яценюка, Мірошниченко буде відповідати за формування України як лідера на світовому продовольчому ринку. Майже немає досвіду державного управління. З 2009 по 2013 рік був радником міністра аграрної політики України Миколи Присяжнюка.

Цитата: «Багато речей у нашій країні відбуваються не «завдяки», а «всупереч».

Ігор Жданов - президент аналітичного центру «Відкрита політика»
До кого наближений: Юлія Тимошенко

Жданов - президент аналітичного центру «Відкрита політика». Працював в адміністрації президента Леоніда Кучми. В 2004-2007 роках працював на різних посадах в блоці «Наша Україна» Віктора Ющенка. Жданов називав себе одним з авторів передвиборчої програми Ющенка «Десять кроків назустріч людям» і «автором виборчої стратегії Ющенка».

Скоріше за все Жданова хочуть поставити в кабмін в якості людини, яка ні на що впливати не буде, але таким чином в уряд затягується БЮТ. Ще під час президентської кампанії Юлія Тимошенко обіцяла йому цю ж посаду в уряді.

Андрій Коболєв - глава НАК «Нафтогаз України»
До кого наближений: відносно незалежний

Андрій Коболєв нинішній голова НАК «Нафтогаз України». На посаді запам’ятався публічним просуванням ідеї реверсних поставок газу з Європи, підвищення тарифів на енергетику та глобальної економії ресурсів. Формував імідж прагматичного і практичного менеджера.

Коболєв людина близька до Миколи Мартиненка і зберігає хороші стосунки з усіма політичними силами. Перед ним стоять серйозні виклики, але міністр Міненерговугілля має невеликий вплив. Тому все буде залежати від того, кого призначать головами державних енергетичних компаній «Нафтогаз» та «Енергоатом».

Цитати: «Це міф, що без російського газу всі помруть».

Віталій Лісовенко - заступник міністра фінансів
До кого наближений: довгий час співпрацював з Анатолієм Максютою – чиновником з багаторічним досвідом, який «пережив» трьох президентів: Кучму, Ющенка, Януковича.

Представляючи Лісовенка, Яценюк недарма назвав його «англомовним технократом». Серед закладів, в яких навчався та проходив стажування, Лісовенко вказує Мічиганський університет (1993, США), Джорджтаунський університет (1997, США), Кеннеді-Вестерн університет (2001, США).

Довгий час працював в Міністерстві фінансів України. Розпочавши кар’єру з головного економіста відділу, він дуже швидко доріс до заступника і першого заступника державного секретаря Мінфіну. У 2002-2004 роках був віце-президентом Чорноморського банку торгівлі та розвитку В квітні 2005 року повернувся в Мінфін і працював заступником по 2006 рік, коли міністерство очолював Віктор Пинзеник. З 2006 року повернувся у банківську сферу: займав посаду керівника інноваційних проектів, був членом правління АТ «Укрексімбанку», у 2010 році був призначений членом правління, директором корпоративно-інвестиційного бізнесу Альфа-Банку. 6 березня цього року знову призначений на посаду заступника міністра фінансів України.

Цитата: «В меморандуме c МВФ есть целый раздел, посвященный банковской сфере. Там четко прописано, что нам хотелось бы совместно сделать. В частности – углубить понимание ситуации с крупнейшими банками, ввести понятие системного банка».

Раніше повідомлялося, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував партнерам по майбутній коаліції кандидатури членів майбутнього уряду.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Розповіли, «хто є хто» у новому Кабінеті міністрів
14 листопад, 2014, 19:27