Волиняни спожили газу менше, аніж торік

Волиняни спожили газу менше, аніж торік
За 9 місяців 2014 року у Волинській області було спожито 347,9 мільйонів кубометрів природного газу, що на 52 мільйона кубометрів або на 13% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Згідно з прогнозними розрахунками по результатах фінансової діяльності за 2014 рік внаслідок падіння обсягів споживання газу на 29%, ПАТ «Волиньгаз» недоотримає 56 мільйонів гривень доходів (тарифної виручки), що закладені в тарифи на транспортування та постачання блакитного палива, - повідомляє прес-служба ПАТ «Волиньгаз».

Тому, якщо Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) найближчим часом не збільшить тариф на постачання і транспортування газу, ПАТ «Волиньгаз» через недофінансування може зіткнутися з проблемою безперебійного постачання газу та безпечної роботи систем.

Товариство вже надало свої пропозиції до НКРЕКП щодо коригування тарифів на 2015 рік. Відповідно до поданих розрахунків, тариф на транспортування має складати 499,8 гривень. за 1000 кубічних метрів замість чинного(на разі 397,32 гривень за тисячу кубометрів газу), та на постачання 64,32 гривень за 1000 кубічних метрів газу замість 44,28 гривень.

Зниження використання газу у 2014 році відчувається у всіх сферах. Побутово-комунальні клієнти за 9 місяців поточного року в порівняні з аналогічним періодом минулого року спожили на 23% менше газу. Споживачі бюджетної сфери за 9 місяців 2013 року використали на 26% менше блакитного палива, аніж минулого, теплопостачальні підприємства – на 18% менше.

Відповідно, у зв’язку з недоотриманням доходів, виконання Інвестиційної програми ПАТ «Волиньгаз» для газорозподільчого та газопостачального підприємства на 2014 рік, яка фінансується за рахунок тарифів та затверджена Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, є під загрозою. Програма передбачає модернізацію та капітальні ремонти об’єктів газотранспортної системи, закупівлю обладнання та встановлення лічильників газу, що своєю чергою забезпечує безперебійні поставки і знижує рівень втрат газу.

«Незважаючи на складну фінансову ситуацію, ПАТ «Волиньгаз» виконує соціальні гарантії перед працівниками та податкові перед державою. Окрім цього, ми проводимо всі заходи для забезпечення надійної роботи системи, в тому числі: ремонт обладнання, планово-технічне обстеження, модернізацію систем. Втім, витрати для цих напрямків діяльності напряму залежать від обсягів споживання газу, які є значно меншими, аніж минулого року. Відповідно, виникає питання: за рахунок яких коштів здійснювати заходи з безпеки? Вирішити питання дозволить лише коригування тарифів», - пояснює голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

Ускладнює ситуацію і збільшення вартості труб, комплектуючих, обладнання та паливно-мастильних матеріалів, які значно подорожчали в 2014 році у зв’язку з коливанням курсу валют. Приміром, побутовий газовий лічильник зріс в ціні на 35% і тепер коштує не 450, а 600 гривень, паливно-мастильні матеріали подорожчали на половину, тонна сталевої труби з початку року стала коштувати на 43% більше, газозварювальне обладнання на 20%.

У 2013 році споживачі Волинської області використали 608 мільйонів кубометрів газу. За прогнозами в 2014 році споживання буде меншим майже на 29%, на рівні 430 мільйонів кубометрів газу.

Довідково:
Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Волиньгаз» забезпечує природним газом 235 тисяч сімей волинян. У 2013-му році загальний обсяг транспортування склав 586,3 кубічних метрів. На 1 січня 2014 року у Волинській області експлуатується 7644,7 кілометрів розподільних газопроводів.

ПАТ «Волиньгаз» - у трійці найбільших платників податків області. У минулому році підприємство сплатило 66,5 мільйонів гривень податків і внесків до бюджетів всіх рівнів. Серед найбільших наших клієнтів ПАТ «Волиньгаз» - підприємства харчової промисловості. Зокрема, Гнідавський цукровий завод, Європацукор, Теремно-Хліб, Володимир-Волинська птахофабрика, Волиньхолдінг.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
почитайте назву статті
Відповісти
Кажете, споживання газу зменшилося? Отже, тепер саме на часі скорочення штату працівників Волиньгазу.

Гнила контора, до речі. Так звані "майстри" вміють тільки милом мазати, пломби ставити та акти писати.
Відповісти
Я також одного разу викликала такого майстра, не полагодив нічого, гроші взяв, склалося враження, що 30 років назад він як навчився вирізати з консерви пластинки і тулити їх де треба і не треба, на цьому для нього час зупинився.
Відповісти
Останні новини
Волиняни спожили газу менше, аніж торік
17 листопад, 2014, 17:37