Археологи дослідять лицарські замки на Волині

Археологи дослідять лицарські замки на Волині
Волинські археологи вивчатимуть перші лицарські замки на Волині: їх, якщо вірити дослідникам, на Волині нараховують три.

Про це повідомляє прес-служба ДП «Волинські старожитності».

Нещодавно у відділі археології Інституту українознавства ім.І.Крип'якевича НАН України (м.Львів) відбулася ІХ Міжнародна наукова конференція «Археологія заходу України», активну участь в якій прийняли працівників ДП «Волинські старожитності»: Олексій Златогорський, Сергій Панишко, Віктор Баюк, Андрій Бардецький.

Загалом «волинська» тематика на конференції була досить широко представлена. Про початки археологічних досліджень на Кременеччині розповів заступник директора ДП «Подільська археологія» Сергій Грабовий, нові дослідження волинських городищ княжої доби висвітлив Святослав Терський, дослідження сільських поселень Волині цього ж часу, зокрема археологічних пам'яток у селі Боратин Луцького району, стали темою виступу Василя Оприска, а грунтові могильники також цього часу у Погоринні (Пересопниця і Басів Кут) - заступника директора ДП «Рівненська старовина» Богдана Прищепи.

Науковий співробітник ДП «Рівненська старовина» Віталій Ткач охарактеризував нові пам'ятки доби бронзи в межиріччі Стиру та Горині. А Василь Чекурков проаналізував результати досліджень культурних нашарувань литовсько-польської доби у місті Корці.

Жваве обговорення викликала доповідь Сергія Панишка про городища типу «мотль-енд-бейлі», як про перші лицарські замки Волині. Зокрема, дослідник виділив такі пам'ятки у селах П'ятидні, Фалемичі та Городище-1 Волинської області і заанонсував проведення досліджень на них експедицією ДП «Волинські старожитності» у 2012 році.

Широкий аналіз комплексних досліджень, проведених волинськими археологами на пам'ятках в Рованцях, Шацьку, Луцьку, Жидичині провів у своєму виступі про дослідження пам'яток лужицької та поморської культур на території Волині у 2009-2011 роках молодший науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Андрій Бардецький.

Викликала зацікавлення у присутніх науковців і доповідь наукового співробітника підприємства Віктора Баюка про нову знахідку «ульвівецької» посудини під час археологічних досліджень у селі Підгайці Луцького району. Доповідь директора підприємства Олексія Златогорського стосувалася аналізу стану пам'яток археології під час суцільного археологічного обстеження Корецького району 2010 року.

За матеріалами конференції Інститут українознавства планує видати збірник наукових статей.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Археологи дослідять лицарські замки на Волині
21 травень, 2012, 09:30