Розповіли, в якому стані перебувають волинські бомбосховища

Розповіли, в якому стані перебувають волинські бомбосховища
Станом на листопад 2014 року у області 20 споруд цивільного захисту готові повністю, 280 мають «обмежену готовність», а 48 не готові. Із них 38 затоплені водою.

Про це повідомив заступник начальника управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області Костянтин Романчук під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у середу, 19 листопада,- повідомляє Громадське.Волинь.

Основні причини, які призвели до неготовності споруд цивільного захисту: це підтоплення грунтовими водами, вихід із ладу обладнання для регенерації внутрішнього повітря, відсутність робочих інструментів та інших засобів, – пояснив Романчук.

Він додав, що до кінця 2014 року всі 348 спроруд треба інвентаризувати, однак станом на 1 листопада провели інвентаризацію лише 203 споруд цивільного захисту. За розрануками управління ДСНС, готові до прийому людей споруди цивільного захисту можуть вмістити до 200 тисяч людей, тобто їх замало для всіх волинян.

Однак він додав, що є також споруди подвійного призначення, зокрема 481 найпростіше укриття (підвали тощо), у яких також можна захистити від небезпеки.

Начальник управління ДСНС у області Володимир Грушовінчук заявив, що наразі забезпечення споруд цивільного захисту відбувається за залишковим принципом, тому коштів, щоб бути готовими до захисту населення у випадку війни чи техногенної катастрофи недостатньо.

«Ці кошти часто не передбачаються та йдуть по залишкову принципу. Укритися населенню від небезпеки практично немає де. Я хочу звернутися до свідомості депутатів міських та районних рад, щоб передбачити кошти для захисних споруд, підвальних приміщень, щоб воно знову не розглядалися за залишковим принципом», – відзачив Грушовінчук.

На засіданні комісії вирішили до 1 грудня провести необхідні розрахунки щодо сум, необхідних на забезпечення споруд цивільного захисту, а вже з 2015 року обіцяють вносити у бюджети пропозиції щодо виділення коштів.

Також під час засідання начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Юрій Казмірук запропонував рекомендувати від імені комісії внести зміни в законодавство, щоб зобов’язати забудовників передбачати у новобудовах споруди цивільного захисту.

Адже зараз, його словами, передбачати «бомбосховища» можуть лише рекомендувати, але до цих рекомендацій не дослухаються, бо зросте вартість квадратного метра житла.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Розповіли, в якому стані перебувають волинські бомбосховища
19 листопад, 2014, 15:44