Фармацевти пікетують Кабмін. ФОТО

Фармацевти пікетують Кабмін. ФОТО
Під Кабінетом Міністрів фармацевти пікетують проти аптечної мафії.

Головна вимога мітингувальників - звільнити керівництво Державної служби з лікарських засобів, - повідомляє Еспресо.tv.

На пікет вийшли фармацевти практично з усіх регіонів України. Як повідомили учасники, це вже не перший пікет фармацевтів за останній рік.

На площу перед Кабміном фармацевти відкрили величезну стару валізу, звідки «з нафталіну» дістали фотографію нинішнього керівника Держлікслужби.

"Керівник Держлікслужби Михайло Пасічник свого часу володів великою компанією з виробництва ліків, яка потім оголосила про банкрутство. Йдеться про "Фалбі", яка свого часу перемагала на скандальних тендерах в МОЗ часів Януковича, а потім її власник Михайло Пасічник отримав високу посаду в Держлікслужбі за сприяння міністра Олега Мусія. При цьому Пасічник вибрав собі першим заступником Олену Алексєєву, пов'язану з аптечним олігархом Петром Багрієм. Одночасно з держслужби Пасічник деякий час керував громадською організацією «Аптечна професійна асоціація України" - такі ситуації називаються конфліктом інтересів і неприпустимі при призначенні на держслужби», - розповіла керівник громадської організації "Всеукраїнське об'єднання Миколаївська фармацевтична асоціація Фармрада" Олена Прудникова.

Серйозні претензії до Михайла Пасічника та Олени Алексєєвої назріли у фармацевтів давно, але останньою краплею стала відмова відомства вводити облік продажу кодеїновмісних препаратів, які можуть призводити до наркотичної залежності.

У петиції вищому керівництву країни перераховані основні прорахунки керівництва Держлікслужби: нездатність адаптувати європейські норми і реформувати орган контролю у сфері обігу ліків, сприяння тінізації фармацевтичного ринку, лобіювання інтересів великого бізнесу.

Фармацевти вимагають люстрації керівників Держлікслужби на місцях, оскільки ті призначалися при Януковичі і відзначилися корупцією, кришуванням одних бізнес-структур і знищенням звичайних підприємців.

Лобізм особливо обурює учасників ринку, які сподівалися на зміни ситуації після зміни влади в Україні.

"Фактично зараз знищується малий бізнес. Йде залякування, вибираються тільки свої. Збираються по регіонах люди, які кажуть, що все добре. Цю схему ми вже бачили в 2003- 2005 роках при президенті Кучмі і прем'єрі Януковичі. Тоді Михайло Пасічник теж був главою Держлікслужби. Його дістали з нафталінового валізи і знову посадили в крісло. В результаті сьогодні є загроза реалізації фальсифікованих ліків. Вносяться зміни в ліцензійні умови щодо відповідального зберігання", - відзначає Олена Прудникова.

У списку вимог до влади, переданих фармацевтами після мітингу, - скасування ПДВ на ліки і посилення боротьби з продажем фальсифікату, від якої зараз Держлікслужба фактично самоусунулася.

"Все зводиться до перевірок роздрібної мережі аптек, але існують митні коридори, підпільні фабрики, склади, дилери, сировина, фінансові потоки. Це проблема комплексу заходів декількох відомств - СБУ, МВС, Митної та Податкової служб, але головну роль має відігравати Держлікслужба", - йдеться в петиції.

Також, вказують на спроби провести монополізацію ринку за сприяння ручних громадських і галузевих організацій, при цьому дрібний і середній аптечний бізнес просто вичавлюється з ринку новими ліцензійними обмеженнями.

Фармацевти роблять особливий акцент на те, що при новому керівництві Держлікслужба вирішила не ставити під облік продаж кодеїновмісних препаратів, хоча відомство в колишні два роки наполегливо вимагало від МОЗ ввести необхідні обмеження.

Предметно-кількісний облік - міра, яку вимагають ввести учасники фармринку, щоб зупинити поширення наркоманії серед молоді. Адже, легкодоступні кодеїновмісні препарати можуть бути замінені будь-якими ліками з широкого асортименту засобів проти кашлю, і таким чином споживачі не постраждають - вони просто знайдуть дієву заміну і скоротять ризики немедичного вживання таблеток з кодеїном.

Мітингувальники тримали плакат «Редер, не вбивай дітей наркотиками», звернений до директора фармпідприємства «Інтерхім».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
гидним майдаунам в "правильному" напрямку ведуть краину
Відповісти