В ДАІ розповіли, як вберегтися від купівлі крадених авто

В ДАІ розповіли, як вберегтися від купівлі крадених авто
Кількість незаконних заволодінь транспортом в Україні стрімко зростає. Якщо в цілому по Україні кількість викрадень підвищилася за останній час в три рази, то в Донецькій області цей показник зріс у п'ять разів.

Про це повідомляє прес-служба Управління ДАІ МВС України, передає Gazeta.ua.

"Зараз вже на будь-якому сайті з автопродажів можна побачити, як люди відкрито перепродують крадені авто за дуже низькими цінами", - відзначають в ДАІ, підкреслюючи, що купуючи подібне транспортні засоби, необхідно бути дуже пильним.

Так, у відомстві уточнюють: перше, що має насторожити покупця - низька ціна. Не може машина 2012 року коштувати 2 тисячі доларів.

Далі слід ретельно перевірити документи продавця. "При продажі автомобіля продавець зобов'язаний мати при собі посвідчення особи, ідентифікаційний номер платника податків, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт), а також довідку з банківської установи про погашення кредиту (якщо автомобіль був куплений в кредит).

Також продавцю необхідно мати на руках витяг з державного реєстру обтяжень рухомого майна, яку отримують у нотаріуса за паспортом і техпаспорта. Вартість послуги нотаріуса коливається від 100 до 200 грн", - розповідає адвокат департаменту кримінальної практики юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Єгор Штокалов.

За його словами, перевірити історію автомобіля можна шляхом направлення офіційного запиту в ДАІ України. Вони повинні надати відомості про те, що автомобіль не числиться в угоні або не є об'єктом якого-небудь кримінального злочину.

При цьому Штокалов не рекомендує купувати за дорученням підозріло дешеві авто.

"Є кілька дуже суттєвих ризиків. Найвагоміший з них - генеральна довіреність може бути скасована продавцем в односторонньому порядку, без будь-якого попередження про це довіреної особи. І гроші, які покупець (довірена особа) передав продавцю, повернути вкрай важко, як і довести сам факт передачі грошей. Другий ризик - це те, що машина може значитися в угоні або бути під арештом, і шлях щасливого володаря дешевого авто закінчиться у найближчого поста ДАІ",- пояснює адвокат.

У той же час ті, хто готовий купити транспортний засіб задешево з донецькими або луганськими номерами, повинні розуміти, що в результаті вони можуть втратити і саму машину, і гроші, які за неї заплатили.

"У разі накладення на авто арешту воно вирушить на штрафмайданчик доти, поки арешт не знімуть. А якщо автомобіль знаходиться в базі викрадених, проти водія може бути відкрито кримінальне провадження за статтею "викрадення транспортного засобу" зі всіма витікаючими наслідками", - говорить Штокалов.

Жителям окупованих територій, у яких бойовики силою відібрали автомобіль, адвокат радить терміново викликати міліцію і заявляти про викрадення автомобіля. У такому разі як тільки викрадений автомобіль спробують ввезти на "мирну" територію, він буде негайно зупинений і відправлений на штрафмайданчик.

"Якщо машина ціла і неушкоджена, швидше за все її захочуть продати за більш високу ціну. Відповідно, будуть робити все можливе для створення видимості законності угоди. Основна порада: вимагайте від продавця офіційного зняття автомобіля з обліку в ДАІ (червоні номери), після цього автомобіль юридично є чистим і готовим до оформлення на нового власника",- резюмує Штокалов.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Поради дає адвокат, а в статті написано що даі щось там розповіло
Відповісти
а уряд береже нас взагалі від купівлі авто))))
Відповісти
Останні новини
В ДАІ розповіли, як вберегтися від купівлі крадених авто
20 листопад, 2014, 17:50