Турчинов розповів, як Янукович обіцяв усіх «знищити» та «закопати»

Турчинов розповів, як Янукович обіцяв усіх «знищити» та «закопати»
Спікер парламенту Олександр Турчинов розповів про свою зустріч з екс-президентом України Віктором Януковичем 18 лютого цього року.

Про це пише Gazeta.ua.

«Мені подзвонив Арсеній Яценюк - попросив повернутися до парламенту. Знову всі зібралися в кабінеті Рибака. Були присутні майже всі керівники ПР - Рибак, Єфремов, Новінський, Шуфрич. Уже пройшла інформація про перші жертви, всі розуміли, що цим, на жаль, не обмежиться і мене почали переконувати зустрітися з Януковичем. Як наші - колеги по опозиції - переконували, так і депутати ПР.

Говорили, я повинен домовитися про закінчення протистояння, так, щоб силовики припинили стріляти, а ми відійшли б назад на Майдан. Бо крові було дуже багато, і втрат було дуже багато - на ту хвилину, за попередньою інформацією, вже близько 20-ти осіб загинуло, величезна кількість важко поранених.

Я дав згоду на зустріч. Новинський зв'язався з Адміністрацією, і сказав, що нас чекають. Але та ще була проблема - дістатися в АП. Йшли, природно, пішки - все скрізь було заблоковано, скрізь йшов бій.

Я зайшов до Януковича. Він, в буквальному сенсі цього слова, бігав по кабінету - круги намотував. Він був в істериці, кричав: «Я вас всіх знищу! Всіх - закопаю! Ви не втечете за кордон, не сподівайтеся, я вже дав команду перекрити кордони! Вам всім кінець, вас всіх скінчать!». Кожне слово - через мат, але мати я повторювати не буду», - повідомив Турчинов, згадуючи події Майдану.

За словами голови Верховної Ради України, Янукович тоді був в неадекватному стані.

«Я слухав це хвилин п'ять, потім кажу: «Віктор Федорович, будемо вважати, що я злякався. Може, тепер поговоримо?». Я сказав це абсолютно спокійним голосом і на нього це подіяло, він весь якось обм'як, опустився в крісло.

«Давайте, - кажу, - знаходити якийсь формат, щоб все-таки без нових кривавих жертв обійтися, вже і так занадто багато крові пролито». Він щось пробурчав собі під ніс, потім відповідає: «Добре, як ми це будемо робити?».

«Пропоную наступне: ваші припиняють стрілянину, а ми відходимо назад на Майдан. Після цього - ввечері - збираємо переговорну групу, яка вже напрацює формат повноцінного діалогу. Перш за все - повернення до Конституції 2004-го. Зараз це - першорядне питання і це дозволить почати виходити з кризи».

Він швидко погодився. Ще, пам'ятаю, що через п'ять хвилин він уже почав розповідати, що я стояковий мужик і він мене поважає.

Тобто, його кидало з однієї крайності в іншу. Що характерно для людини з повністю виснаженою нервовою системою, виведеного зі стану рівноваги.

Отже, ми поговорили, домовилися: вони припиняють стріляти, ми повертаємося на Майдан, а далі вже працюють переговорники.

Нарешті, я в Раді. Прориваюсь в кабінет до Рибака. «Це, - кажу, - скотство! Ви підло себе ведете. Ми щойно з Януковичем домовилися і ми свої зобов'язання виконуємо, тоді як «Беркут» діє рівно навпаки. Негайно набирайте Януковича».

Рибак щось залепетав, почав йому дзвонити. Янукович не брав трубку. Тоді набрали Клюєва. Я розповів йому про свою зустріч з Януковичем.

«Ми домовилися про припинення вогню, а ви, замість цього, почали активну фазу наступу», - кажу йому. На що Клюєв відповідає: «Ну, так що ж, це - війна, на війні всі засоби хороші», - розповів Турчинов.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.