Викрили псевдоволонтера, який наживався на пожертвах для армії. ВІДЕО

Викрили псевдоволонтера, який наживався на пожертвах для армії. ВІДЕО
Волонтерський рух із допомоги армії набув небачених масштабів не лише на вулицях, а й в Інтернеті, де виявилось чимало охочих нажитися на біді в країні.

Одного із псевдоволонтерів вирахували журналісти проекту «Народний контроль.Спецвідрядження» телеканалу ZIK.

Як уже доводили розслідування різних ЗМІ, майже 50% допомоги насправді не доходить до адресата, а безслідно зникає. Отож, «Народний контроль. Спецвідрядження» вирішило дослідити, як не потрапити в пастку псевдоволонтерів в Інтернеті.

Спочатку через програму «Гугл пошук у картинках» на сторінках різних користувачів журналісти знайшли однакові фотозвіти про доправлення допомоги на фронт. Понад те, траплялися випадки, коли збігалися не лише фото, а й тексти постів. Різнилися лише реквізити рахунків, на які потрібно надсилати гроші.

Отож, волонтерка із Харкова Оксана Закутько опублікувала звіт і фото закупленого для бійців 17 серпня. У миколаївській групі «SOS Армія України» така ж інформація з’явилась на день пізніше – 18 серпня. Текст звіту ідентичний, хіба що реквізити карток для надсилання допомоги вказані різні: у першому випадку – на ім’я Оксани Закутько, в іншому – Дмитра Дубровного із Миколаєва.

Цікаво, що фотозвіт користувач Оксана виклала на особистій сторінці у Facebook, а на фото є і сама волонтерка. Водночас на сторінці користувача Дмитра Дубровного жодного запису про допомогу армії нема, така інформація – лише на сторінці групи.
Тож хто із волонтерів справжній?

Журналісти зателефонували Оксані Закутько і під час розмови з’ясували, що Оксана справді активно допомагає військовим, а от із Дмитром Дубровним, який скопіював її інформацію, дівчина не знайома.

«Якщо виклали мої фото, але з реквізитами іншої картки, – це шахрайство», – заявила Оксана.

«Засвітився» Дмитро Дубровний іще в кількох випадках. Так, ідентичні фото виявили у вже відомій миколаївській групі «SOS Армія України» – знову з реквізитами картки Дубровного – і на сторінці користувача Ірини Бондаренко із Черкас. Щоправда, дівчина доповнила фото повним звітом про переказані кошти, вказала, на що витратила гроші.

«Спецвідрядженню» Ірина розповіла, що збирає гроші для хлопців із 128-ї гірськострілецької бригади із Черкас. Про Дубровного – ні сном ні духом.

Не знайомий із Дубровним і волонтер з Рівного Юрій Дюг, чиї фотозвіти також скопіював Дмитро.

«Ніколи не чув про такого волонтера, нічого не знаю про його діяльність. Хоча волонтери навіть із різних міст знаються між собою, бо співпрацюють», – зауважив Юрій Дюг.

Врешті журналісти зателефонували самому Дмитрові Дубровному. Спочатку представилися охочими підтримати військових. Під час розмови почули, що допомогу краще надавати грошима, бо «їжі достатньо», а ще група «SOS Армія України» «підписала договір із польською фірмою, яка нам за собівартістю це все віддає».
Також під час спілкування Дмитро сам визнав, що не знайомий із волонтерами з Рівного і Черкас, бо їхня група наразі не має у цих містах своїх представників.

Якщо на початку розмови Дубровний ввічливо відповідав на всі запитання українською, то, дізнавшись, що йому насправді зателефонували журналісти, різко змінив тон і перейшов на російську мову.

«Мне много кто звонит і говорит за чеки. Я чеки представляю только тем людям, которые действительно помогают, а считать деньги других людей... Смотрите в свой кошелек».

На запитання, на що ж саме витратив гроші, які отримував від людей на картку, хлопець відповів більш ніж однозначно: «Знаете что, бл..н, ребята, а не пошли бы вы нах..р, бл...ть! Вот так я вам скажу».

Очевидно, що надалі вивчати діяльність цього волонтера – компетенція правоохоронних органів. Відтак журналісти вже написали відповідну заяву в СБУ.

Та, на превеликий жаль, це не єдиний приклад сумнівної роботи деяких «волонтерів» і начебто благодійних організацій, котрих суттєво побільшало в Україні із початком війни на Сході.

Правоохоронці оперативно відреагували на заяву: в журналіста «Спецвідрядження» уже взяли свідчення у справі. Також «Спецвідрядження» надало усі лінки на сторінки у соцмережах, де дублюються фотографії. У разі необхідності журналісти нададуть і зібрані відеоматеріали та записи розмови із Дмитром Дубровним.

Зараз у СБУ вирішують, куди скерувати справу на розслідування, – прокуратурі Львівської чи Миколаївської областей.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все як і завжди і не лише останнім часом залежить від простих громадян. Таке враження, що владі байдуже, невже немає хоча б "спортивного" інтересу в тих же СБУ. Навіщо така влада, яка лише завченими фразами вміє відмазуватися. Журналісти як завжди супер, роблять всю роботу за тих тушок жирненьких, які при погонах, і то вони бояться жирок втратити, тому сидять і далі в своїх теплих кабінетах...
Відповісти
Останні новини
Викрили псевдоволонтера, який наживався на пожертвах для армії. ВІДЕО
21 листопад, 2014, 12:40