Шацьким озерам знову загрожують білоруси?

Шацьким озерам знову загрожують білоруси?
Депутати Волиньради стурбовані тим, що Шацьким озерам знову загрожує Хотиславське родовище піску та крейди, що в Малоритському районі Брестської області, адже там відновилися роботи.

У зв’язку з цим обранці вирішили просити допомоги в президента і прем’єра і затвердили звернення до них на засіданні комісії з питань екології.

«Сьогодні там ведуться роботи по видобутку водозахисного горизонту – глини, яка передбачає освоєння 90 га родовища на глибину 40 м і зведення комбінату з трьох заводів по виробництву пористого бетону, силікатної цегли, вапна і дисперсної крейди. Ця діяльність проводиться безпосередньо біля кордону з Україною, поблизу озера Турське, яке є основним джерелом регулювання водного режиму на Турській осушувальній системі площею 10 тис. га, а також Шацького національного природного парку, до складу якого входять більше 30 унікальних озер переважно карстового походження», – йдеться у зверненні.

За висновком вчених Інституту гідротехніки і меліорації Національної академії аграрних наук України, така діяльність може призвести до порушення водоносних горизонтів, обміління озер і, як наслідок, до загрози зникнення унікального природного комплексу Шацького національного природного парку.

Крім того, реальну загрозу здоров’ю населення, флорі та фауні північно-західного регіону України створять промислові викиди Хотиславського будкомбінату.

До речі, це питання вже не раз піднімалося громадськістю. Протягом 2009 - 2010 років проводилися громадські слухання, зустрічі експертів та українсько-білоруські консультації, на яких обговорювались питання можливого впливу розробки кар’єру на навколишнє середовище, розглядалися висновки українських фахівців та природоохоронців, з якими очевидно, білоруська сторона не погодилась.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Джерело: Відомості.UA
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Шацьким озерам знову загрожують білоруси?
19 грудень, 2011, 16:49