Сьогодні 10 років з дня початку Помаранчевої революції

Сьогодні 10 років з дня початку Помаранчевої революції
Рівно десять років тому, 22 листопада 2004 року, в Києві на Майдані Незалежності почалася Помаранчева революція.

Люди вийшли на масові мітинги після того, як у листопаді 2004-го ЦВК оголосила попередні результати президентських виборів. Згідно із ними, перемогу з перевагою в 3% одержував Віктор Янукович, який на той час очолював Кабмін. За даними ЦВК, Віктор Ющенко тоді отримав 46,69% голосів, а Віктор Янукович — 49,42% голосів. А ось за даними Національного екзит-полу Ющенко набрав 54% голосів, а Янукович - 43%, - інформує ТСН

Прихильники опозиціонера Ющенка та більшість іноземних спостерігачів одразу заявили про масові порушення та фальсифікації під час виборів. Щодня десятки тисяч людей мітингували на головній площі столиці. На Майдані Незалежності мітингувальники ставили намети, де й залишалися ночувати. Протестувальникам удалося змусити владу України дочекатися 3 грудня, коли Верховний Суд визнав, що визначити переможця на виборах неможливо, призначивши переголосування на 26 грудня 2004 року. Під час цього переголосування більшість голосів, за висновками ЦВК, отримав Віктор Ющенко. Передвиборчий штаб Віктора Януковича ініціював новий судовий позов. 20 січня Верховний Суд України відхилив скаргу. У той же день ЦВК офіційно оприлюднила у пресі результати переголосування: Ющенко — 51,99% голосів, Янукович — 44,20%.

Журналісти охрестили масштабні мітинги, які відбувалися не тільки у Києві, а по всій країні, Помаранчевою революцією через колір прапора політичної сили Ющенка, яка на той час мала салоган: "Так!". На час мітингів Майдан майорів помаранчевими стрічками, прапорами, шарфами та баннерами. Одним із символів протестів стали апельсини – помаранчі. А звідси – й назва революції. "Помаранчеві" протести тривали два місяці - аж до інавгурації Ющенка 23 січня 2005 року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
історія повторюється...
Відповісти
Історія ніколи не повторюється. Після приниження зрадою Ющенка, Тимошенко, український народ вже на довго не загдядатиме в рота "модним" політикам. Про це мають знати новообрані нардепи. Вони всі мають шанс опинитись на смітнику, якщо повторюватимуть Ющенка та Тимошенко.
Відповісти
свідомітська гра - наступати на граблі...
Відповісти
iсторiя завжди йде по спiралi, жодна революцiя не закiнчуеться процвiтанням, а навпаки i частiше закiнчуеться вiйною
Відповісти
В укрів стало традицією вірити в слова для паплюження власної гідності. Головне побільше гарних слів- барани вже готові до лохотрону вчергове, наступити на граблі
Відповісти
Останні новини
Сьогодні 10 років з дня початку Помаранчевої революції
22 листопад, 2014, 11:23