У Парижі вшанували пам'ять жертв Голодомору

У Парижі вшанували пам'ять жертв Голодомору
Українці Франції приєдналися до загальнонаціонального дня пам’яті жертв Голодоморів і вшановують їхню пам’ять, - повідомляє Укрінформ.

Українці запалили свічки у католицькому храмі «Сакре Кьор» у Парижі, взяли участь у поминальних літургіях, покладанні квітів до пам’ятної дошки геноциду українців в Сенлісі й біля Тріумфальної арки та організують мовчазну ходою до собору Паризької Богоматері.

Пам’ятні заходи, у яких беруть участь представники духовенства, української діаспори, дипломати, громадські та політичні діячі, митці, розпочалися напередодні.

«Ми не забудемо ніколи тих, хто ціною самопожертви та власного життя боровся і творив українську державність, хто сьогодні захищає її суверенність та соборність. Україна є невід’ємною частиною загальноєвропейської культури, а наш народ, поєднаний зі світовою цивілізованою спільнотою, зможе відстояти свою свободу і незалежність. Нехай Господь береже усіх нас та Україну», – зачитав звернення Президента Порошенка до української громади у Парижі Надзвичайний та Повноважний посол України у Французькій Республіці Олег Шамшур.

Він також нагадав, що цими днями в Україні й далеко за її межами згадують минулорічні події і початок Революції Гідності, коли український народ довів усьому світові своє прагнення до європейського шляху розвитку, до європейських цінностей та моральних імперативів.

«У ці дні ми також вшановуємо пам’ять жертв Голодоморів 1933-1934 років. Наші душі болять за героями Небесної сотні та загиблими воїнами, що виборюють цілісність та незалежність нашої Батьківщини у неоголошеній Російською Федерацією війні», – процитував посол главу Української Держави.

З пам’ятними промовами в Українській церкві Бориса та Гліба в Сенлісі також виступили Надзвичайний і Повноважний посол України у Ватикані та при Суверенному військовому Мальтійському Ордені Іжевська Тетяна, єпарх для українців Франції, Швейцарії та Бенілюксу Владика Борис, єпископ католицької церкви Франції Бенедикт, інші релігійні діячі, лідери закордонного українства Франції.

У рамках заходів за підтримки Культурного центру Анни Ярославни міста Сенліс після літургії пам’яті за жертвами Голодоморів та загиблими українцями пройшла благодійна виставка робіт фотографа Юрія Біляка «Майдан».

Учасники пам’ятних заходів взяли також участь у церемонії покладання квітів до пам'ятника Королеві Анні Київській та Меморіалу жертвам Голодомору 1932-33 рр. в місті Сенліс.

Увечері суботи українська громада Парижа традиційно запалила свічки у католицькому храмі «Сакре Кьор» в Парижі.

У неділю її представники разом з дипломатами, французькими політиками, громадськими діячами опівдні за Києвом візьмуть участь у церемонії покладання квітів біля Тріумфальної Арки. По обіді українці пройдуть мовчазною ходою від церкви святого Володимира на бульварі Сен Жермен у Парижі до Собору Паризької Богоматері, де згодом пройде поминальна літургія.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.