З'ясували, чому Янукович не захотів підписувати угоду про асоціацію з ЄС

З'ясували, чому Янукович не захотів підписувати угоду про асоціацію з ЄС
Екс-президент України Віктор Янукович передумав підписувати Угоду про асоціацію з ЄС у 2013 році після розмови з російським президентом Володимиром Путіним.

Про це йдеться у статті німецького видання Der Spiegel, який опублікував деталі подій, що передували виходу українців на Майдан, повідомляє Gazeta.ua.

Видання пише про цікаві деталі переговорів Януковича з російським лідером Володимиром Путіним і його виправдання перед Європою, коли він дав задній хід. 9 листопада 2013 року у військовому аеропорту під Москвою відбулася зустріч Януковича і Путіна віч-на-віч.

«Путін не відчував до Януковича нічого, окрім презирства, дратуючись від постійної нерішучості українського лідера. Бувало, він часто залишав Януковича годинами чекати під дверима, як прохача. Кремль був упевнений в ненадійності Януковича. Хоча ця людина зі східної України була набагато менш проєвропейською, ніж його попередник, але і він продовжував наполегливо чинити опір запитам з Москви», - пише Der Spiegel.

При зустрічі з Януковичем Путін обіцяв йому безліч економічних вигод, у тому числі знижку на газ, якщо він відмовиться від підписання угоди з ЄС. В іншому випадку російський президент погрожував розв'язати торговельну війну, яка знищить українську економіку.

«Після цієї зустрічі настрій Януковича помітно змінився. Він притих і припинив свої горезвісні монологи. «Віктор, що відбувається?» - запитували його брюссельські партнери. Однак Янукович ухилявся від прямої відповіді і все говорив натяками», - пише автор статті.

Коли єврокомісар з політики сусідства Штефан Фюле приїхав до Києва, Янукович заявив, що президент РФ пояснив йому, як тісно пов'язані російська та українська економіки. За словами Януковича, він був «украй здивований, дізнавшись про це».

«Але пане президенте, ви були губернатором, ви були прем'єр-міністром, ви вже кілька років є президентом. І вам треба розповідати про рівень взаємозалежності української та російської економік?», - вигукував Фюле. «Але наші експерти підрахували...», - продовжував український президент. «Які експерти?», - дивувався єврокомісар.

Трохи пізніше на футбольному стадіоні в Парижі в українського олігарха Віктора Пінчука задзвонив телефон, стверджує автор статті. Екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський кричав у трубку: «Він водив нас за ніс! Янукович не збирається нічого підписувати. Він шахрай і брехун!».

По дорозі в Бориспіль для вильоту на зустріч до Відня Янукович нарешті знайшов час, щоб попрацювати з постановою №905-р, продовжує видання. Документ містив інструкції українському уряду припинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС «з причини національної безпеки країни». Там же говорилося про необхідність проведення тристоронніх переговорів у форматі Україна-ЄС-Росія. Незважаючи на це, нагадує Der Spiegel, у Вільнюс привезли дві копії Угоди про асоціацію Україна-ЄС, готових до підписання.

«На цей раз хотів чогось Євросоюз, а саме - підписи Януковича. Баррозу помітно нервував. Проте змінити щось вже не представлялося можливим. Через дві години переконань Баррозу сказав, що йому час», - завершує історію автор статті.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Набір фраз
Відповісти
Останні новини
З'ясували, чому Янукович не захотів підписувати угоду про асоціацію з ЄС
26 листопад, 2014, 14:26