«Укроборонпром» шляхом махінацій хоче закупити застарілу техніку для АТО

«Укроборонпром» шляхом махінацій хоче закупити застарілу техніку для АТО
"Укроборонпром" спільно з "Укрінмашем" намагається провернути аферу із закупівлею непотрібної і при цьому застарілої для АТО техніки, в результаті якої вони отримають більше 7,8 мільйонів гривень прибутку.

Про це пише Українська правда, посилаючись на Дзеркало тижня.

Йдеться про британські бронетранспортери Saxon AT-105, які розробляли ще в далеких 60-х. Вони більше схожі на поліцейські машини з бронею, яка дозволяє врятувати екіпаж лише від кулі калібру 7.62.

Як пише у своїй статті Дмитро Менделєєв, все почалося ще у вересні.
"Тоді з'явилися перші повідомлення про те, що волонтери нібито зібрали гроші для закупівлі 50 таких бронемашин. Їм залишалося лише вирішити питання з отриманням дозволу на ввезення цих виробів в Україну. З цим вони нібито звернулися в "Укроборонпром" і Міноборони", - пише автор.

Однак, як зазначає автор у статті, по всій видимості, отримавши від волонтерів реквізити продавця, керівники "Укроборонпрому" почали самостійну реалізацію цього проекту.

"Куди поділися волонтери, які збирали благодійні кошти для покупки даної техніки, поки залишається загадкою", - пише Менделєєв.

За рішенням "Укроборонпрому" посередницькі функції в цій операції були доручені т.в.о. директора "Укрінмашу" Крючкову, який відразу ж направив британському підприємству WSV запит щодо можливості придбання бронемашин SAXON і почав готувати договірну базу.

"Відповідь компанії WSV про можливість продажу 75 одиниць зазначеної техніки за 2,75 млн фунтів стерлінгів "Укрінмаш" офіційно отримав лише 13 жовтня. А ось сам контракт про покупку бронетранспортерів в кількості 75 штук був підписаний за два тижні до отримання офіційної відповіді", - пише Менделєєв.

Необхідно відзначити, що практично весь процес підготовки цієї угоди рясніє численними порушеннями.

У контракті зазначено, що кінцевим споживачем цієї техніки є Міноборони та Національна гвардія. Однак пізніше з'ясувалося, що ні Міноборони, ні Нацгвардія не потребує доукомплектації подібним видом транспорту, йдеться в матеріалі.

"Таким чином, складається ситуація, що включення закупівлі цих виробів в оборонне замовлення - вельми сумнівний захід", - йдеться в статті.

Однак незважаючи на це, 31 жовтня після закінчення робочого дня, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зібрав екстрене засідання уряду, де виніс на порядок денний питання про внесення змін до цього оборонного замовлення.

Як зазначається у статті, за наполяганням глави оборонного відомства в замовлення пропонується включити закупівлю 20 бронетранспортерів SAXON АТ105 за ціною за одиницю 1,225 млн грн, на загальну суму 24,5 млн грн державного бюджету.

За даними джерела в Кабміні, під час засідання уряду Яценюк заявив, що йому з приводу закупівлі цієї техніки дзвонив президент. У той же день секретну постанову Кабінету міністрів №588-9 було підписано Яценюком.

Як вказує Менделєєв у своєму матеріалі, прокуратурі знадобився всього лише 21 день, щоб відреагувати на цю угоду. Більше того, військові прокурори порахували, що "Укрінмаш" разом з"Укроборонпромом" на цій угоді за свої послуги отримає понад 7,8 млн гривень прибутку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: АТО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не за цих іуд вмирають наші кращі ЧОЛОВІКИ!!!!!КОЛИ ВИ ВЖЕ НАЖЕРЕТЕСЯ!!!!!!!!!!
Відповісти
відрубати руку хто краде,і не дати інвалідність...тоді поменшає в рази таких випадків
Відповісти
Останні новини
«Укроборонпром» шляхом махінацій хоче закупити застарілу техніку для АТО
29 листопад, 2014, 15:00