Закинутий луцький будинок XVIII століття. ФОТО

Закинутий луцький будинок XVIII століття. ФОТО
У старій частині Луцька руйнується пам’ятка архітектури ХVIII століття.

Будівля розташована на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» на вулиці Плитниця, 7.

Споруда стоїть на пагорбі під мурами замку Любарта. Зі сторони вулиці вона має один поверх, а з боку замку – два.

Будинок приватизований, але імені власника пам’ятки архітектури достеменно невідомо.

«Не знаю. Офіційні органи, які мають про це знати, тобто як це куплялося, продавалося і так далі, скільки разів ми не зверталися і в прокуратуру, і в БТІ, такої інформації не дали. Сказали, що ми не є така організація, яка має право отримувати таку інформацію», – коментує ситуацію директор історико-культурного заповідника Павло Рудецький.

За словами начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради Петра Троневича, власник з Києва, однак імені його він також не знає. До кризи 2007 року за адресою вулиця Плитниця, 7 він хотів збудувати готель для автотуристів, але плани змінились.

Оскільки "немає" власника, то охоронний договір з ним не укладений. А саме він визначає, як власник повинен зберігати пам'ятку.

Як пишуть на сайті Volyntimes, власник цього будинку наразі - Наталія Торчинюк. Хто вона така і як її знайти, невідомо.

Сьогодні будинок обгороджений парканом і через бездіяльність власника руйнується. У дворі садиби – дуже багато цегли, сміття та чагарників. Проводять тут час і різні сумнівні компанії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
дуже шкода що такий будинок захаращений і нікому не потрібний. навіть якщо у ньому зробити готель, то зробити його стилізовано тій епосі та пустити якусь легенду повірте місце було б відвідуване. але ж наші люди все хочуть high-tech "шо б по багатому, по крутому" ждуть поки саме не розвалиться...
Відповісти
В Старому луцьку руйнується ВСЕ...а те .що на фото ВЖЕ зруйноване...
Відповісти
А вадим торчинюк не її чоловік? Займався авто, біля мясокомбінату.
Відповісти
Колись вночi розберуть i вивезуть без шуму
Відповісти
Рудецький і троневич... Перший - в ВОДА багато років відповідав за пам'ятки і заповідник, другий - багато років був заступником директора заповідника і потім працював в ВОДА, відповідаючи за реставрації... І ці дві злочинні нездари, при яких незаконно приватизовано і умисно знищено цей об'єкт, сьогодні нічого не знають? Багато разів Комітет захисту національної спадщини піднімав це питання і давав повну інформацію з документами.... Але комусь дуже вигідно знищення Старого міста. І ось така "обслуга" робить все, щоб це відбувалось. Закон дозволяє вберегти цей унікальний будинок, тепер швидше його залишки.... І повернути громаді. Але це не потрібно цим ...., які роблять на історії добрий гешефт...(((((
Відповісти
колапс як кажуть медики... директор заповідника, на території якого будівля, немає права на запит інформації хто є власник...це тільки в нас так можна. як би все було чітко і прозоро - надали зразу, висновок випливає сам...і взагалі, законом дозволено щось приватизовувати на території заповідника? так скоро і замок приватизує наша міська еліта
Відповісти
А ЗА ІСТОРИЧНИМИ ДОКУМЕНТАМИ -ЩО ЦЕ ЗА БУДИНОК? ЩО ТАМ БУЛО КОЛИСЬ?ЯКЩО УЯВИТИ ЙОГО В УСІЙ КОЛИШНІЙ КРАСІ-ТО БУЛО ДУЖЕ ГАРНО!!!!!
Відповісти
А ЗА ІСТОРИЧНИМИ ДОКУМЕНТАМИ -ЩО ЦЕ ЗА БУДИНОК? ЩО ТАМ БУЛО КОЛИСЬ?ЯКЩО УЯВИТИ ЙОГО В УСІЙ КОЛИШНІЙ КРАСІ-ТО БУЛО ДУЖЕ ГАРНО!!!!!
Відповісти
ніби морг там був деякий час. А так місце культове серед неформалів.називається по дебільному ,,сємічька".
Відповісти
То була стоматполкілініка у 80-их
Відповісти
Читаючі такі матеріали, починаєш шкодувати за НКВД та Берією.
Відповісти
а якщо булівля має історико-культурну спадщину, вона хіба не має захищатися законом і не повинна бути приватизована приватним особам, а має належати громаді, як витвір архітектурного мистецтва.
Короче, видно, що поки закон в руках злодіїв,"жуліків" і бездар, то нічого не буде в цій країні.
Відповісти