Візи до ЄС стануть безкоштовними та багаторічними

Візи до ЄС стануть безкоштовними та багаторічними
Київ домовився про пом'якшення візового режиму для в'їзду українців до країн Євросоюзу, але угода почне діяти лише через два роки – ці зміни обумовлені новою угодою про пом'якшення візового режиму для в'їзду українців до країн Євросоюзу, укладеною на саміті Україна-ЄС.

Хоча політичні положення нової угоди про візову лібералізацію були узгоджені під час саміту, але сам текст буде готовий до підписання лише на початку січня. Крім того, потім документ ще мають ратифікувати парламенти країн-членів ЄС. Як правило, цей процес триває близько двох років.

За новою угодою збільшиться кількість безкоштовних віз, які видаються країнами ЄС. Від візового збору будуть звільнені ще три категорії громадян - представники недержавних структур, будь-яких професійних об'єднань і релігійних організацій.

Під час переговорів українська сторона також вимагала від ЄС скасувати оплату вартості послуг візових центрів - комерційних посередників при консульствах - для малозабезпечених громадян, наприклад пенсіонерів. Але цього досягти не вдалося, визнав високопоставлений український дипломат.

«Європейські партнери пояснили нам, що це дуже важко реалізувати. Але ми домовилися про інше поліпшення: ЄС скасовує оплату за терміновість оформлення візи», - пояснив він.

Угода також істотно підвищить клас шенгенських віз, що видаються українцям.

Так, у чинній угоді між Україною і Євросоюзом декларується, що громадянам, які часто відвідують країни ЄС, повинні видаватися багаторазові візи терміном «до року», а для окремих категорій – «до п'яти років».

Зараз багато європейських консульства користуються нечіткістю формулювання і видають мультивізи на короткий термін - на місяць, а то й на кілька днів, тим самим змушуючи українців знову звертатися за візою перед кожною наступною поїздкою. У новому договорі визначення термінів будуть уточнені, і з'являться слова «рік» і «п'ять років» відповідно.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Джерело: ТСН
Теги: візи, Європа
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Візи до ЄС стануть безкоштовними та багаторічними
20 грудень, 2011, 09:42