У Луцьку відкрили виставку старожитностей. ФОТО

У Луцьку відкрили виставку старожитностей. ФОТО
В Музеї історії Луцького братства відкрилася виставка «Образ Луцька і Волині у фалеристиці, геральдиці та сфраґісах».

10 грудня презентували експозицію, яка є подовженням циклу заходів, присвячених 85-річного ювілею Волинського краєзнавчого музею.

Над виставкою працювали наукові співробітники музейного відділу Андрій Боярчук і Олена Бірюліна та головний хранитель фондів обласного краєзнавчого музею Наталія Пушкар.

Зі слів Андрія Боярчука, в центрі експозиції виставки - одна з провідних «класичних» спеціальних історичних дисциплін - сфраґістика. Її актуальність в сфері історичного пізнання постійно зростає.

«Важливість проблематики підкреслена на виставці сучасними творами молодої геральдичної науки – діючими гербами волинських міст, що реконструювалися на основі історичних печаток», - зауважив Боярчук.

Вибірку окремих оригінальних сфраґісів Волинського краєзнавчого музею виставили вперше. Особливим акцентом виставки є ретроспективна історія луцького герба з образом святителя Миколая Мирлікійського.

Окремий блок виставки склали предмети медальєрного мистецтва, зокрема, із зображенням двох творців, життя яких пов’язане з Волинню – Лесі Українки та Юзефа Ігнація Крашевського. Останній належить до найплодовитіших авторів в історії польської літератури, він більше як 20 років свого життя господарював і творив у власних маєтках на сучасній Волині.

Також відвідувачі виставки змогли побачити пропам’ятні монети із зображенням математика Михайла Кравчука, акторки театру та кіно Наталії Ужвій, знаного політичного, громадського та церковного діяча Івана Огієнка.

Ще один блок експозиції відображає промисловий потенціал Волині, зокрема, ювілейні значки і нагрудні знаки, приурочені ювілейним датам Луцького автомобільного заводу, Луцького цукрового заводу, природоохоронну діяльність Шацького національного парку, радянську історію Волині: значки комсомольської та піонерської організацій, учасників соціалістичних змагань.

Презентували значки та медальйони на релігійну тематику, в тому числі нагрудні знаки членів православних братств Волині у ХІХ столітті.

Експозиція діятиме продовж кількох місяців.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку відкрили виставку старожитностей. ФОТО
10 грудень, 2014, 13:30