Витрати держбюджету скоротять за рахунок стипендій, дитсадків і сільських шкіл

Витрати держбюджету скоротять за рахунок стипендій, дитсадків і сільських шкіл
Міністерство фінансів України підготувало пропозиції щодо скорочення витрат держбюджету.

Серед них - закриття сільських шкіл, скорочення вчителів з одночасним урізанням зарплат, скасування стипендій студентам. Про це свідчать копії документів, оприлюднені журналістом Анатолієм Шарієм, - пише Газета.ua.

Зокрема у Мінфіні запропонували скасувати необхідність згоди територіальних громад на "реорганізацію" сільських шкіл і дитячих садів, в яких навчаються до 10 учнів. На одну таку школу (а їх в Україні 402) з бюджету необхідно близько 500 тисяч гривень на рік. На цьому планується заощадити 53,3 мільйона гривень. Зокрема, пропонується збільшити норму наповнюваності класів - якщо зараз мінімально потрібно 5 осіб, то після підвищення норма буде становити мінімум 20 учнів.

Економити планують і на дитячих садках. Пропонується збільшити норму наповнюваності для ясел і груп старшого віку - це дасть 143 мільйони гривень.

Також у Мінфіні підрахували, що можна заощадити 744 мільйони гривень, якщо збільшити педагогічне навантаження вчителів загальноосвітніх шкіл, 109 мільйонів - для вчителів позашкільних навчальних закладів. Для вихователів школи - ще 33,2 мільйона гривень, вихователів у дитячому садку - 64 мільйони гривень. Ще 44,7 мільйона планується заощадити за рахунок надбавок вчителям за класне керівництво.

Плюс, якщо збільшити норму кількості учнів в групах продовженого дня (до мінімум 30), то економія складе 17,6 мільйона гривень.

Потенційна економія 445 мільйонів гривень можлива, якщо скасувати норму, яка набирає чинності з 1 січня 2015 року, про безкоштовне харчування для учнів 5-11 класів спеціальних та інклюзивних шкіл.

Також пропонується скасувати норму про харчування учнів 1-4 класів - залишити безкоштовне харчування тільки для дітей-сиріт, малозабезпечених, дітей-інвалідів. Так вийде заощадити 715 мільйонів, вважають у Мінфіні. Ще 1 мільярд гривень потенційно заощадять, якщо скасувати харчування учнів у ПТУ.

Одна з найбільших сум економії - 1,255 мільярда гривень - це скасування стипендій для всіх, крім "найменш забезпечених категорій учнів".

Раніше ЗМІ оприлюднили орієнтири держбюджету України на наступний рік: дефіцит - 3,7%, ВВП - 1,72 трильйона гривень, реальний ВВП - мінус 4,5%, інфляція - 13,5%.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 31
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
що майдауни пригайте з радости
Відповісти
Пакращення тривiє!
Відповісти
це все результати БЕЗДІЯЛЬНОСТІ влади за останній рік....
Як завжди все роблять за рахунок самих бідних шарів населення...
Нехай тільки знімуть в студентів стипендії... Ото -то тоді почнеться...
Відповісти
мий коментар демократи майдаунськи
Відповісти
Дякуємо Яценюку, Гузю та Лапіну за скасування стипендій студентам та пільг пільговикам, за турботу про вчителів та пенсіонерів. Але ми всеодно виживемо.
Відповісти
чекайте третього майдану... Вже доларом людей обдурили тепер щей тут освіту вбити... чемеошники
Відповісти
Пам*ятаєте хто почав євромайдан, хто стояв спочатку?
Отож бо й воно, попробуйте стипендію відмінити, просидите ви ще "довго" на своїх місцях. Але тут я більш чим впевнений панькатись вже не будуть...
Відповісти
Дострибались на майдауні, Москаленко вам правильно говорив вчитись треба, а не по майданах шастати. Ну нічого вас еуропейські вузи приймуть, де ви там хотіли вчитись-в Сорбонні і Кембриджі- вперед. ваші мрії здійснилися, вас там ждуть не дочекаються, все виглядають з короваєм, коли ви прийдете
Відповісти
Так і треба все поскорочувати.... пора на роботу йти і не розраховувати на різні пільги!!!!
Відповісти
розумничка скажіть а вам не шкода тих студентів
Відповісти
Скоро всім буде великий. пухнастий пушний звірьок- песець називається. Так що білочка, запасайся горішками, а то песець прийде надовго в гості до всіх щирих українців. І до тебе Білочка теж, так що стрибати будете разом
Відповісти
ЖИТИ СТАЛО КРАЩЕ
Відповісти
Країну в сраку загнали а тепер хочете студентам стипендії позрізати? і так не вистачає, якшо в минулому році було 90-100$ то зараз і 50 нема$
Відповісти
Збільшити норму наповнюваності для ясел, там і так по 30 дітей. Цього депутата хоч на день посадити в ясельну гру з такою кількістю дітей, то побачив як там добре.
Відповісти
диваються гроши на майдауни Яйценюк кричав що з бюджету Микола Янович Азаров виводить по 300 млрд гривень щорично ще по 10 млрд долларив з його слив виводили за кордон а це ще один бюджет У мене виникае закономирне запитання де ци гроши або их нихто не крав и Яйценюк на майдани нагло оббрихував тодишню владу або зараз вин краде вдвичи бильше и люди "яки вже зминилися писля майдану" його заохочують це робити своим незрозумилим мовчанням Тим бильше що ми вже не финансуемо "дотацийни" Крим Донецьк Луганськ та я думаю вси хто побував в АТО и бачив засияни родючи земли пидприемства гиганти и працьовитих людей цих краив давно зрозули хто насправди дотацийний
Відповісти
Оце наша держава, за яку борються наші рідні! ніде в світі нема такої ситуації! яка країна економить на розвитку науки та освіти!??? це призведе до мітингів студентів, і другого майдану!!!
Відповісти
А не хочете собі зарплати поскорочувати чи ви такі мудрі!
Відповісти
Ви нелюди заробляєте баке бабло хай вам на половину скоротять і владі!А то понабилали примудрих які ніфіга незнають і мудруєте як би я вас .....
Відповісти
Ви дуже сільських людей забеспечуєте не смішіть та ті зарплати мізерні шо ви за тиждень заробляєте , якщо таке буде студенти повстануть а потім подивимось хто тут мудріший
Відповісти
Цікаво як батьки нас будуть тянути як вони мізерні зарплати мають то як нам прожити шо їсти,де подітись гуртожитки переповнені .. Ви маєте помагати людям а ви робите шкодю тільки!!!!Звільнити вас би всіх !!!!
Відповісти
А другий майдан буде і ви постраждаєте і пошкудуєте що не те русло скорочуєте
Відповісти
Если сегодня будут экономить на образовании, то завтра продадут страну вообще.Хотя а что им до наших детей-их дети за бугром учатся.Сволочи,что еще сказать?
Відповісти
Влада робить те, що їм заманеться. А ви не подумали про тих студентів, які живуть на ці стипендії, батьки яких отримують мінімальні зарплати, за які навіть не можна прожити місяць? Хай депутатам поскорочуюють зарплати до мінімальних, за які живуть більшість українців, і побачимо як вони довгопротянуть! Розуму в них немає! Економити на освіті на науці в рідній країні - найбільша дурість!!
Відповісти
Вам так розповідали про те, що ви майбутнє нації, а ви як дятли стрибали, кричали і співали гімн, а потрібно було робити, шо вам і потрібно-вчитись, тоді б вам ніхто лапшу не вішав. А тепер ортримуйте, те за що стрибали - за що боролись...Дятли
Відповісти
а може спочатку,депутати почнуть їздити метро, потім почнуть працювати на ставку вчителя 1800 гр, і останне отримувати депутатську пенсію- 1218Гр. тобто прожитковий мінімум.тоді точно державний бютжет поповниться. Навіщо стільки депуттів ?
Відповісти
Ну що мешканці незалежної України!!!
Пільги відміняють, харчування відміняють, стипендії у сраку, 12 годиний робочий день, скорочення штату бюджетних працівників в два рази, інфляція росте, індексацію пенсій та заробітної плати заморозять! Да здравствует ЕВРОПА! Все за деньги и выживает сильнейший то есть богатый! Расслоение общества на богатых и бедных! А Вы Майданутые думали чем? вот она реалия запада, а не то, что Вы смотрите по телевизору
Відповісти
Взагалі в нас влада жахлива! Як можна відноситися так до народу!? Простого, працьовитого народу! Ненормальні!!! Хай заощаджують на собі!
Відповісти
Та наша влада повні козли і нелюди вони собі гроші у карман позапихають а нам живи як хочеш без степендії!!суки вони і все....
Відповісти
Это ещё не конец. Потом поотчисляют, отчисливших - в армию, вот вам и мясо для АТО!
Відповісти
За що жити студенту ? Коли батьки на мінімальних зарплатах
Як жити далі в цій країні чудес?
Відповісти
Останні новини
Витрати держбюджету скоротять за рахунок стипендій, дитсадків і сільських шкіл
10 грудень, 2014, 19:13