В Україні вшановують ліквідаторів аварії на ЧАЕС

В Україні вшановують ліквідаторів аварії на ЧАЕС
Учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вшановують в Україні 14 грудня, - пише ZN.UA.

26 квітня 1986 року в Радянському Союзі на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша в історії техногенна катастрофа. 30 листопада було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим енергоблоком, а через два тижні, 14 грудня, радянські газети опублікували Повідомлення ЦК КПРС і Ради міністрів про те, що держкомісія прийняла в експлуатацію комплекс захисних споруд на ЧАЕС.

Саме цей день в 2006-му році президент України Віктор Ющенко своїм указом "з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії" постановив вважати державним святом.

"Для приборкання найстрашнішого радіаційного лиха у світовій історії знадобилися колосальні ресурси. Проте вирішальними виявилися інтелект, жертовність і героїзм тисяч людей. Ми ніколи не забудемо подвиг тих, хто став на шляху ядерної загрози, – пожежників, військовослужбовців, учених, медиків, будівельників", - йдеться у зверненні прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, опублікованому 14 грудня на сайті Кабміну.

Президент України Петро Порошенко також вшанував пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Першими у ліквідації наслідків аварії взяли участь співробітники станції. Безпосередньо під час вибуху загинула тільки одна людина, ще одна померла вранці від отриманих травм.

Однак згодом у 134 співробітників ЧАЕС та членів рятувальних команд, що знаходились на станції під час вибуху, розвинулась променева хвороба, протягом декількох місяців 28 з них померли.

З 1986 по 1992 років тільки за офіційними даними у ліквідації наслідків аварії брали участь 600 тис. людей, ще більше мільйона людей було задіяно в роботах в 30-кілометровій зоні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Україні вшановують ліквідаторів аварії на ЧАЕС
14 грудень, 2014, 16:18