Активісти Волині розробляли власні проекти адмінреформ

Активісти Волині розробляли власні проекти адмінреформ
Активісти Волині не підтримали жоден із двох розроблених проектів децентралізації влади: ані президентський, ані від Науково-експертної конституційної комісії.

Про це повідомляє IA ZIK з посиланням на «Волиньмедіа».

У Луцьку Центр політичного аналізу та виборчого консалтингу спільно з лабораторією законодавчих ініціатив за підтримки Ради Європи провели Town Hall Meetings на предмет децентралізації влади в Україні. Міські зібрання або Town Hall Meetings на тему: «Організація виконавчої влади на місцях та засади місцевого самоврядування», за словами організатора заходу, експерта лабораторії законодавчих ініціатив Олександра Заславського, відбулися не лише в обласному центрі Волині, але й в інших містах України.

Їхня мета – почути думку місцевих експертів, громадських діячів, політиків з питання децентралізації влади в Україні та донести її до центральних органів влади.

Участь у міських зібраннях у Луцьку взяло півсотні політично активних волинян, експертів, представників громадського та політичного середовищ. До обговорення було представлено два варіанти законопроектів «Про внесення змін до Конституції України»: від Президента Петра Порошенка та Науково-експертної конституційної комісії. Дискусія навколо законопроектів відбувалась у формі міні-груп з подальшим голосуванням за один із запропонованих варіантів законопроекту.

У президентському законопроекті йшлося про скасування місцевих державних адміністрацій та запровадження інституту представників Президента на місцях, які повинні призначатись та звільнятись за рішенням глави держави і повністю йому підпорядковуватись. При цьому передбачається зміна адміністративно-територіального устрою держави з появою таких адміністративно-територіальних одиниць, як регіон, район та громада. Щодо органів місцевого самоврядування громади, то ними є, згідно із законопроектом, голова громади, рада громади та їх виконавчі органи. В районі та області – районна та обласна ради та їх виконавчі органи. Строк повноважень органів місцевого самоврядування – 5 років.

В альтернативному до президентського законопроекті йшлося про збереження місцевих державних адміністрацій з подальшою зміною їх статусу. Голів місцевих державних адміністрацій має можливість призначати та звільняти Кабінет Міністрів України, якому вони і підпорядковуються. В цьому варіанті також йдеться про зміну адміністративно-територіального устрою держави аналогічно до попереднього законопроекту. Також зберігається статус та повноваження органів місцевого самоврядування. Однак, пропонується строк повноважень місцевих рад – 4 роки.

Після обговорення обох варіантів законопроектів модератори кожної з груп підбили підсумки дискусій, наголосивши на перевагах та недоліках двох можливих сценаріїв децентралізації влади в Україні. Так, зокрема, модератор однієї з груп, голова ВОМГО «АМоРе» Дмитро Безвербний звернув увагу на те, що кожен із запропонованих варіантів містить чітке підпорядкування місцевої виконавчої влади Президенту чи Кабінету Міністрів, а, отже, чинні Президент та Прем’єр-міністр писали дані законопроекти «під себе».

Представник ГО «Партнер», модератор Сергій Адамчук наголосив на тому, що перший варіант є більш звичним для нашої держави, а другий варіант, за результатами дискусії в групі, можна назвати провокативним, а відтак, створеним для того, щоб показати всі переваги першого варіанту. Крім того, саме існування цих двох законопроектів щодо децентралізації влади відображає ситуацію перетягування влади між Президентом та Кабміном.

Координатор проекту ЄС/ПРООН, модератор Оксана Гузь зазначила, що запропоновані варіанти не повною мірою відображають механізми діяльності та співпраці усіх виконавчих органів влади та місцевого самоврядування в державі. Крім того, жодного слова не сказано про можливе залучення ресурсів на проведення таких реформ. Суттєві недоліки в обох варіантах законопроекту виявлені також у питанні відповідальності місцевих органів влади.

Редактор газети «Хроніки Любарта», модератор Андрій Лучик запропонував взяти за основу другий варіант законопроекту, оскільки він є більш збалансованим в системі стримувань і противаг, і в нього вносити певні зміни. Однак, він також містить пункти, які викликали в учасників обговорення категоричну незгоду. Зокрема, це відсутність механізму відкликання депутата, строк повноважень місцевих рад, який варто збільшити до 5 років, а також питання зміни адміністративно-територіальних одиниць.

Натомість, депутат Луцької міської ради, модератор Андрій Осіпов наголосив на несприйнятті другого варіанту в рамках їхньої групи, оскільки це є так зване «перефарбування» чинної системи виконавчої влади та самоврядування на місцях в інший колір, але суть від цього не змінюється. Перший варіант в результаті обговорення виявився більш прийнятним. Учасники групи погодились зі скасуванням місцевих державних адміністрацій, однак відкинули можливість існування представника Президента в регіоні. Натомість, запропонували призначати представників регіонів в уряді.

У результаті голосування за законопроекти «Про внесення змін до Конституції України» варіант Президента підтримало 13 осіб, 3 учасників обговорення схилились на бік другого варіанту проекту закону, однак, більшість присутніх висловились за те, щоб створити альтернативний третій сценарій децентралізації влади в Україні від експертного середовища.

Після проведення міських зібрань в регіонах України, 22 грудня у Києві відбудуться національні Town Hall Meetings, в яких візьмуть участь представники з регіонів та експерти, які готували обидва законопроекти «Про внесення змін до Конституції України», з метою доопрацювання обох варіантів або підготовки третього узгодженого законопроекту.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Варіант президента, варіант КМУ... 23 роки вже жили в цьому безладі і страждали міста, селища і села.

Варто розглядати єдиний варіант - створення самодостатніх територіальних громад. Лише в такому випадку будуть враховані усі інтереси людей на місцях.

Шановні "експерти" вам завантажили помилкові вхідні дані. Або ще гірше - певні суми і обіцянки майбутніх посад?
Відповісти
Перетягування каната щодо представників на місцях між президентом і кабміном закінчиться невідомо коли.
А дійсного самоврядування на місцях в Україні при нинішній системі тендерів, шмендерів, відкатів, криш і т.п. не буде в найближчому майбутньому. Ніхто на місця кошти не віддасть. Адже хіба вміють так на селі розпорядитись ними, як це вміють в районі, області і тим більше в Києві?
Відповісти
Останні новини
Активісти Волині розробляли власні проекти адмінреформ
15 грудень, 2014, 13:15