Поляки досліджують радянські злочини на Волині

Поляки досліджують радянські злочини на Волині
У посольстві Польщі в Україні відбулась зустріч на тему найновіших археологічних досліджень щодо масових вбивств, здійснених радянською владою у Володимир-Волинському.

Про це повідомляє портал PoloNews.

Зустріч розпочалась із доповіді доктора археології Домініка Сємінського (Фундація імені Генерала Ельжбети Завацької - Архів і Музей Поморської Армії Крайової та Військової служби Польок) про результати археологічної роботи у Володимирі-Волинському і продовжилась у формі вільної дискусії.

Доктор Сємінська розповіла про досліджені 4-х могил у яких виявлено більше 4000 вбитих. Ознаки захоронень подібні до Катинських, Биківнянських та П'ятихатківських поховань: "НКВД засипало трупи негашеним вапном з метою приховати свої злочини".

Дослідниця зазначила, що бракує архівних та будь-яких інших відомостей про вбитих: «Безперечно, що це були громадяни Другої Речі Посполитої, але ким вони були і чому їх розстріляли - невідомо». Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович пообіцяв сприяти у пошуках архівних свідчень, щодо вбитих у Володимирі-Волинському.

На зустрічі били присутні: Адольф Кондрацький, кандидат історичних наук, заслужений для польської культури; Володимир Кривошея, доктор історичних наук, професор, член науково-методичної ради Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили»; Валерій Філімоніхін, учений секретар Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили»; Андрій Амонс, член науково-методичної ради Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», полковник юстиції; Рафал Вольські, керівник Консульського відділу Посольства Республіки Польща в Києві; Ірена Гільова, голова Київського культурно-освітнього товариства поляків імені Адама Міцкевича, заслужений діяч культури України, заслужений для польської культури; Юрій Шаповал, доктор історичних наук, професор, директор Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» та інші представники громадськості та польської меншини в Україні.

Чотири роки тому, під час реставрації мурів замку Казимира Великого XIV столітті, археологи виявили масові поховання польських військових та службовців. З 1939 по 1956 рік на території замку функціонувала в'язниця НКВД. У 2014 році було продовжено роботу із ексгумації, перепохованню та подальші на території колишнього замку короля Казимира Великого в Володимир-Волинському в Україні. Дослідження проводиться групою вчених з Польщі та України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Поляки досліджують радянські злочини на Волині
15 грудень, 2014, 18:17