У Луцьку розповіли про патрона міста. ФОТО

У Луцьку розповіли про патрона міста. ФОТО
У Луцьку прочитали лекцію «Святий Миколай – покровитель Луцька».

Захід відбувся 15 грудня у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

За словами провідного співробітника Волинського краєзнавчого музею, завідувача Музею історії Луцького братства Олени Бірюліної, у Київській Русі Святий Миколай був знайомий ще у Х столітті. Кажуть, що одна з церков на Русі була зведена на честь Святого Миколи. Тоді і з'явився культ Святого Миколая.

«Образ Святого Миколая на герб потрапив ще у Середньовіччі. В той час почали з'являтися герби у багатьох містах. Тоді люди почали відходити від князівського устрою, стали виникати міста, яким почали надаватися Магдебурське право. Кожне місто хотіло мати свій символ, який би відрізняв їх одне від одного», - зазначила Бірюліна.

«За історичними даними, на Волині уже в 1227 році був монастир Святого Миколая. Як згадує літопис, у цьому році «Данило Романович (Данило Галицький)їхав кланятися Святому Миколаю». Науковці припускають, що молодий Данило їхав молитися або у храм, або у монастир в село Жидичин поблизу Луцька», - зауважила вона.

Олена Бірюліна повідомила, що згідно зі згадкою у літописі, коли воєвода татарського хана Батия Куремса напав на Луцьк,він поставив катапульти біля мурів міста. Коли воєвода почав обстрілювати городян, здійнявся сильний вітер, який відвернув ярда і вони полетіли на завойовників. За літописними даними - врятувати городян допомогло чудо. Історики припускають, що поблизу мурів стояла церква Святого Миколая.

Олена Бірюліна, повідомила, що коли вдалося «накласти» зображення плану Луцька ХІХ століття на карту-схему Старого міста, то виявилося, що церква Святого Миколая знаходилася біля стіни Окольного замку, мури якого уже не збереглися. Згідно нинішньої забудови міста – це вулиця Кафедральна,13, де велися скандальні розкопки. Нині на місці храму - приватні будинки.

Відтак, зважаючи на історичні легенди та згадки в літописах Святого Миколая, його шанують і до сьогодні. У час,коли Україна стала незалежною, виникла потреба у створенні герба міста.

«Розробляти герб Луцька із зображенням Святого Миколая почали ще у середині 90-х років. Спочатку церква не сприйняла цього і заборонила використовувати образ Святого Миколая на гербі міста. Перший варіант гербу, який «одобрила» міська мерія був із геральдичними помилками. Через певний час група науковців звернулася до Луцької міської ради і запропонували змінити герб. Представили два варіанти, з яких чиновники затвердили один. Він і досі є гербом Луцька», - зазначила Олена Бірюліна.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Патрон і покровитель міста Луцька - Миколай Романюк. І нікакіх гвоздьов!
Відповісти
Ну і де використовують великий герб? Романюк про нього навіть не знає(!)
Відповісти
Ей! це ж про історію герба розказали! великий герб з щитотримачами не був прийнятий ще у 90 роках
Відповісти
Коментаторам. Сьогодні у "Чесно ньюз" на 1+1 95-тий квартал постібався з цього герба. Легенько. Бо Миколай - єдиний з-поміж святих, який ніколи не карає. Хай він просто буде серед лучан. А як його зобразять - на совісті депутатів чи Романюка. А який сенс шукати у цьому гарному святі винних?
Відповісти
Останні новини
У Луцьку розповіли про патрона міста. ФОТО
15 грудень, 2014, 17:35