У Луцьку затримали псевдоволонтерів, що збирали на допомогу «Айдару». ФОТО

У Луцьку затримали псевдоволонтерів, що збирали на допомогу «Айдару». ФОТО
Бійці «Айдару» та активісти «Самооборони Волині» затримали людей у військовій формі та бронежилетах, що збирали у Луцьку гроші нібито на допомогу цьому батальйону, при цьому стверджують, що 8% забирали собі.

Про це повідомляє "Громадське.Волинь".

Затримали їх на перехресті вулиць Дубнівської та Карпенка-Карого у четвер, 11 грудня. Чоловіки підходили до вікон автомобілів та просили гроші.

Троє «волонтерів» представилися Костянтином Сметаніним, Богданом Сліпачком та Дмитром Рубахою. Останній стверджує, що 1999 року народження. Всі троє кажуть, що проживають у Львові. Однак перевірити це не вдалося, бо жоден із «волонтерів» документів, що засвідчують особу, не надав.

Вони розповідають, що працюють на волонтерських засадах на дочірнє підприємство «Житлово-експлуатаційна контора відкритого акціонерного товариства «Львівського ДБК-2». Хоча самі ж визнають, що умови не зовсім волонтерські, адже собі беруть 8% зібраного. Наприклад, 11 грудня вони разом зібрали 2708 гривень за 4 години. Тобто в кишеню тільки за цей збір – 216 гривень. Таксу виправдовують тим, що нібито покривають грошима власні витрати, адже працюють не в рідному Львові, а у Луцьку.

У договорі про надання послуг на волонтерських засадах між кожним із збирачів та дочірнім підприємством ЖЕК ВАТ «Львівського ДБК-2», який вони надали, йдеться, що збирачі дійсно працюють на це дочірнє підприємство. Також там є пояснення, чому раптом житлово-експлуатаційна контора почала збирати гроші на «Айдар»:

«Дочірнє підприємство «Житлово-експлуатаційна контора відкритого акціонерного товариства «Львівського ДБК-2»», далі – Замовник, в особі Генерального директор Мазура Любомира Миколайовича, що діє на підставі Меморандуму про взаєморозуміння між Всеукраїнською громадською організацією «Всеукраїнський центр по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах та органах місцевого самоврядування…».

У Меморандумі, який згадується тут, що також опинився серед документів, знайдених у збирачів, йдеться, що «Всеукраїнський центр по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах та органах місцевого самоврядування» нібито теж уклав Меморандум про співпрацю із Національною гвардією України.

Цікаво, на цьому документі стоять підписи, які нібито належать голові ВГО ВЦБК Ф.П.Мілевському та командиру Прикарпатського підрозділу «Едельвейс» Національної гвардії України полковник В.І.Солтис.

Отже, якщо на хвилинку повірити документам, якими замилюють очі людям такі «волонтери», то виходить, що їх зв’язок із Нацгвардією закріплюється договором та двома меморандумами.

Костянтин Сметанін, Богдан Сліпачок, Дмитро Рубаха (договір) →→→→ дочірнє підприємство «Житлово-експлуатаційна контора відкритого акціонерного товариства «Львівського ДБК-2» (меморандум) →→→→ Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський центр по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах та органах місцевого самоврядування» (меморандум) →→→→ Прикарпатський підрозділ «Едельвейс» Національної гвардії України.

Дочірнє підприємство «Житлово-експлуатаційна контора відкритого акціонерного товариства «Львівського ДБК-2» справді існує. У бізнес-каталогах повідомляють, що його можна знайти за адресою – 79037, м. Львів, вул. Творча, 8. Цю адресу також називають «волонтери». Мовляв приходили туди, щоб забрати свої 8% зібраного.

У єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців справді є дані про те, що директором підприємства є Любомир Мазур. Серед видів діяльності підприємства за КВЕД (класифікатором видів економічної діяльності) вказано лише 81.10 – комплексне обслуговування об’єктів.

ВГО «Всеукраїнський центр по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах та органах місцевого самоврядування» офіційно зареєстрований у Дарницькому районі Києва на вулиці Карла Маркса, 7. Керівником на даний час справді є Федір Мілевський.

Самого Мілевського пов’язують також із Асоціацією біженців з окупованої української території «Півострів Крим». Його ім’я згадується зокрема контексті планів боротьби із корупцією, а також критичних зауважень на адресу прихильників євроінтеграції у грудні 2013 року.

Саме він нібито поставив підпис у меморандумі ВГО «Всеукраїнський центр по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах та органах місцевого самоврядування» та батальйоном Національної гвардії «Едельвейс».

Цікаво, що жодної інформації про Прикарпатський підрозділ «Едельвейс» Національної гвардії України знайти не вдалося. На офіційному сайті Західного територіального командування Нацгвардії немає інформації про такий підрозділ.

Підрозділ спецназу «Едельвейс» відомий тільки у складі російської армії. Зокрема це підрозділ поніс великі втрати у бою за Донецький аеропорт із українськими «кіборгами».

Та й достовірність документів у частині зв’язку волонтерів із збройними формуваннями можна легко поставити під сумнів. Так, у договорі про надання послуг на волонтерських засадах, який нібито укладали між ЖЕК ВАТ «Львівського ДБК-2» та збирачами йдеться: отримувачем волонтерської допомоги є Національна гвардія України («Айдар», 24 батальйон спецпризначення).

Однак «Айдар» насправді перебуває у підпорядкуванні Міністерства оборони, а не Національної гвардії (Міністерство внутрішніх справ).

Можемо припустити, що таку маніпуляцію укладачі цих «папірців» допустили, щоб ввести в оману довірливих лучан. Адже на скриньках, які вони мали, були шеврони саме «Айдару», а меморандум нібито підписали із Нацгвардією.

За словами самих збирачів Костянтина Сметаніна, Богдана Сліпачка та Дмитра Рубахи, вони всі зі Львова, а рейди робили не тільки у Луцьку, а й в інші міста, наприклад Сметанін збирав гроші ще й у Дрогобичі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
я їм дав 100 грн
Відповісти
Значить 8% ти віддав на потреби цих хлопців, а решту - едельвейсам
Відповісти
О ва а що тут дивного у нас «Волонтер» це здебільшого не безкорисна людина (як в Європі), що надає свої послуги не беручи за це кошти у нас же ж «волонтери» інші одні беруть відсоток коштами, інші речами\продуктами, а ще інші політичними дивідендами…. Саме тому один мій знайомий бізнесмен воліє не передавати речі на передову такими «волонтерами» а кооперується з батьками та такими ж як сам і посилають свій бус…. Принаймні знають що точно доїде все і без «націнок», і ніхто на його допомозі не буде робити собі дешевий піар….
Відповісти
Блин, да на их заточки глянуть - капец какие волонтёры... :)
Відповісти
сметанін, рубахович і сліпчак :)))

Однак перевірити це не вдалося, бо жоден із «волонтерів» документів, що засвідчують особу, не надав.

спочатку взнайте як їх звати, а потім робіть розслідування
Відповісти
99% збирачів на вулиці - аферисти.
є волонтерські офіси, де дійсно збирають допомогу, ведуть облік та надають звіти.
як прозвітує збирач з вулиці? забрів собі та зник. тому аж зі львова сюди їдуть.
Відповісти
В Айдар в ато цих клоунів
Відповісти
https://wanted.mvs.gov.ua/searchperson/details/?id=32398564&fbclid=IwAR09hoQdhfZXaOzp3WMxhNR7KzPQNVybRVmTwszJnCTwUSjzD2beVmcSD1o
Відповісти
Останні новини
У Луцьку затримали псевдоволонтерів, що збирали на допомогу «Айдару». ФОТО
15 грудень, 2014, 22:33