Волинським правоохоронцям, щоб «накрити» «бурштиновий бізнес», потрібні квадроцикли

Волинським правоохоронцям, щоб «накрити» «бурштиновий бізнес», потрібні квадроцикли
Автомобілі, які є у парку волинської міліції, часто фізично не можуть доїхати до місць на болотах, де незаконно видобувають бурштин, тому правоохоронці планують звернутися до благодійників, щоб закупити квадроцикли.

Про це розповів начальник УМВС у Волинській області Петро Шпига під час брифінгу у вівторок, 16 грудня, - повідомляє "Громадське.Волинь"

За його словами, за 2014 рік до держреєстру внесено 25 кримінальних проваджень за статтею 240 ККУ (Порушення правил охорони та використання надр). По 12 справах повідомили про підозру 27 особам. Загалом із незаконних видобувачів зібрали щтрафи на суму 185 600 гривен.

Однак штраф, який передбачений статтею 240 – 6700 гривень. Петро Шпига визнав, що прибутки на «копанках» в рази більші.

Заступник начальника слідчого управління УМВС України у Волинській області Іван Поторась вважає, що злочини, передбачені частиною 2 статті 240 ККУ, потрібно віднести до важких, щоб міліціонери мали можливість вести за підозрюваними негласне спостереження.

Також Петро Шпига визнав, що у видобувачів бурштину є своя «система безпеки» у селах та болотах, і коли міліціонери тільки виїжджають на виклик, вони вже знають про це і швидко «змотуються» із місяць видобутку. Тому на гарячому піймати добувачів вдається не часто, – каже Шпига.

«Практика роботи із затримання осіб, які займаються цим, досить складна. Бо ці особи використовують нічний час та місця, недоступні для пересічних громадян. І ми просто не можемо доїхати до болота, бо наші автомобілі там не можуть пересуватися», – визнає начальник УМВС.

За словами Петра Шпиги, факти незаконного видобутку є також у Ратнівському та Любешівському районах. Багато осіб, яких там виявляють – не з Волині, а, наприклад, із Рівненщини та Житомирщини, де вже «процвітає» незаконний видобуток.

Нагадаємо, активісти «Правого сектору» виявили у районі сіл Кукли, Гута-Лісівська та Оконськ Маневицького району сотні копанок, кілометри ровів та десятки людей, що нелегально копали буштин.

Під час спроби припинити це виник конфлікт, що закінчився стріляниною.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
вертоліт та прилад нічного бачення, мобільна группа затримання - десант і все)
Відповісти
Направить джі ай, шостий флот через Ростовські гори пропливе Білоруським морем і вдасться подолати цю бурштинову небезпеку
Відповісти
Останні новини
Волинським правоохоронцям, щоб «накрити» «бурштиновий бізнес», потрібні квадроцикли
16 грудень, 2014, 14:09