Алкоголь і цигарки значно подорожчають

Алкоголь і цигарки значно подорожчають
У Верховній Раді пропонують підвищити акцизні ставки на міцні алкогольні напої, кріплені вина, пиво і сигарети до рівня мінімальних ставок в ЄС.

Пропозицію висунули народні депутати Ганна Гопко, Тетяна Острикова, Віктор Кривенко від "Об'єднання" Самопоміч" та Олег Мусій з "Блоку Петра Порошенка", - пише Gazeta.ua.

Текст законопроекту ще не опублікований на сайті парламенту, однак в Facebook депутат Гопко повідомила, що в цілому запропоновані зміни передбачають підвищення акцизу на пиво і міцні алкогольні напої на 45-48%.

"Законопроектом пропонується, щоб розмір акцизу на пиво прямо залежав від вмісту алкоголю, але в середньому новий акциз збільшує ціну півлітрової пляшки пива тільки на 35 копійок. Ціна 0,5 л пляшки горілки зросте на 8 гривень, або на 20%. Але таке невелике зростання ціни збільшить надходження до бюджету не менше ніж на 2 мільярди гривень, навіть за умови скорочення реалізації алкогольних напоїв", – написала Гопко.

При цьому акциз на слабоалкогольні напої, враховуючи їх небезпеку для здоров'я молоді, пропонується збільшити на 100%, що повинно привести до скорочення їх споживання, але збільшення надходжень до бюджету на 400 мільйонів гривень.

Крім того, депутати пропонують збільшити специфічні ставки акцизу на сигарети без фільтра майже на 100%, на сигарети з фільтром – на 30%, а також збільшити адвалорну ставку на 20%.

"В цілому це призведе до зростання цін на всі види сигарет на 2,5-3 гривні, але надходження до бюджету від тютюнових акцизів в 2015 році складуть приблизно 24 млрд гривень, що на 6 млрд більше, ніж в 2014 році, навіть за умови скорочення реалізації сигарет в 2015 році на 16% ", – написала депутат.

Крім того, та ж група депутатів пропонує підвищити в 5 разів плату за ліцензію на право оптової або роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Така пропозиція міститься в зареєстрованому ними законопроекті №1488 від 16 грудня.

"Натомість для підтримки місцевих бюджетів пропонується підвищити розмір плати за ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном, тому що така плата повністю спрямовується до місцевих бюджетів", – зазначила депутат.

За рахунок збільшення вартості ліцензії депутати розраховують забезпечити надходження до державного бюджету 2,8 млрд грн на рік.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Законопроект 1488...... Потужно так))
Відповісти
Оце турбуються про здоровя українців!
Відповісти
А зарплату і пенсію до мінімального рівня ЄС, не хочете підвищити? мудакі
Відповісти
а зарплати до рівня зарплат ЄС не пропонують підвищити? Суки
Відповісти
будем пить спиртяк с крапки и курить беларуские сигареты....допрыгались
Відповісти