Лучан хочуть навчити дбайливо ставитись до будинків за допомогою «калькулятора». ФОТО

Лучан хочуть навчити дбайливо ставитись до будинків за допомогою «калькулятора». ФОТО
У Луцьку презентували проект «Калькулятор житлових коштів», що дозволить керівникам ОСББ та кожному його члену порахувати, на що витрачають їх гроші.

Про це йшлося під час підбиття підсумків програми «Система управління житловим співтовариством та калькулятор житлових фондів» у рамках польсько-українського проекту «Активні мешканці – ефективні власники» у четвер, 18 грудня.

Експерти проекту розробили спеціальні формули та шаблони, за допомогою яких на комп’ютері можна розрахувати, скільки грошей та на які саме видатки із обслуговування будинку ідуть кошти. Тобто кожен член ОСББ зможе побачити, як розподілили гроші, які він здав особисто.

У додатку до калькулятора йдеться, що всі гроші, які ОСББ витрачає на утримання будинку, поділяються на звичайні та надзвичайні.

До звичайних відносять прибирання прибудинкових територій, поточне утримання (фарбування тощо), прибирання сходових кліток, зовнішнє освітлення, утримання ліфтів, вивіз стіття тощо.

До надзвичайних – утеплення стін, підвалів, перекриттів та піддашшя, заміну тепломереж, модернізацію системи вентиляції, заміну вікон та дверей, заміну ліфтів тощо.

За допомогою калькулятора керівникам ОСББ можна буде прорахувати, як вигідніше вкласти гроші, - пояснює голова Асоціації регіонального розвитку Анатолій Пархомюк.

За його словами, калькулятор також дозволяє розрахувати, скільки, наприклад, коштуватиме на кожен квадратний метр будинку утеплення стін.

«Калькулятор коштів - це інструмент не просто порахувати видатки, це інструмент роботи та планування. Якщо ми зробимо такий об’єм, будем мати такі видатки», - каже Пархомюк.

Також він додав, що, коли мешканці бачитимуть, у скільки кожному із них обійдеться, наприклад, новий ліфт, вони будуть дбайливіше до нього ставитися.

Голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк відзначила, що такий калькулятор допоможе ефективніше запроваджувати заходи із енергозбереження.

«Спочатку ніхто не думав, що нам потрібно проводити модернізацію. Коли ми почали економити, коли енергоносії почали дорожчати, то нашого полку прибуває», - каже вона.

Сабатюк навела приклад луцького будинку на вулиці Перемоги, 10, який утеплили у 2009 році на основі результатів енергоаудиту компанії «ЕСКО Україна». Сьогодні він є зразком для інших ОСББ, - каже вона.

Також в рамках програми «Активні мешканці – ефективні власники» відбулося нагородження 25 випускників спеціальних курсів для підвищення кваліфікації керівників луцьких ОСББ, яких навчали на базі Луцького національного технічного університету.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ОСББ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучанку обікрали у ліфті
18 грудень, 2014, 14:46
Лучан хочуть навчити дбайливо ставитись до будинків за допомогою «калькулятора». ФОТО
18 грудень, 2014, 14:15